Optimized FOPID battery recharging system
Akü şarj/deşarj operasyonu için optimize FOPID kontrol işlemi
  1. Tez No: 682313
  2. Yazar: MOSAB OKOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURTAZA FARSADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şarj / Deşarj, DC-DC Dönüştürücü, GWO, AEFA, FOPID, Charge / Discharge, DC-DC Converter, GWO, AEFA, FOPID
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Enerji depolama, özellikle akü kullanan yenilenebilir enerji kaynaklarının önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu kontrolsüz işlem sonucunda aküler yaşlanacak ve daha kısa bir kullanım ömrüne sahip olacaktır. Sabit akım-sabit voltaj yaklaşımı , en yaygın olarak kontrol mekanizmalarının akünün güvenliği ve aküye daha uzun kullanım ömrü sağlayabilmeleri amacıyla uygulanır . Bu araştırmada, şarj /deşarj işlemlerinin voltajı ve akımı optimize edilmiş Fraksiyonel order PID (FOPID) kullanılarak kontrol edilecektir. FOPID kontrolörlerini optimize etmek için Grey Wolf Optimizasyonu (GWO) ve Yapay Elektrik Alan Algoritması (AEFA) kullanılmıştır. Önerilen yaklaşım, geleneksel PID denetleyicisi kullanılarak ekstra test yapılarak değerlendirildi ve doğrulandı. Elde edilen sonuçlar, Optimize edilmiş FOPID denetleyicisinin her iki işlemde kullanılmasının normal PID denetleyicisine göre daha iyi performansa sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Energy storage has become an important part of renewable energy resources, particularly those that use batteries. The batteries will age and have a shorter life cycle as a result of this uncontrolled operation. The constant-current–constantvoltage approach is most commonly implemented for the purpose of control mechanisms to provide battery safety and a longer lifespans. In this research, the voltage and current of charge / discharge processes will be controlled using the optimized Fractional Order PID (FOPID). Grey Wolf Optimization (GWO) and Artificial Electric Field Algorithm (AEFA) were utilized to optimize the FOPID controllers. The proposed approach was assessed and validated by performing extra test using the traditional PID controller. The obtained results showed that the using of the Optimized FOPID controller with both operations had the better performance compared to the normal PID controller.