Farklı dijital tarayıcılar ile elde edilen ölçülerden CAD-CAM sistemi ile hazırlanan zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat kuronların marjinal ve internal aralıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of marginal and internal gaps of zirconia reinforced lithium silicate crowns prepared with CAD-CAM system from impressions obtained by different digital scanners
- Tez No: 682314
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YANIKOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD-CAM, Dijital ölçü, Dijital Tarayıcılar, İnternal aralık, Marjinal aralık, Zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat, CAD-CAM, Digital impression, Digital Scanners, Internal gap, Marginal gap, Zirconia reinforced lithium silicate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Farklı Dijital Tarayıcılar ile Elde Edilen Ölçülerden CAD-CAM Sistemi ile Hazırlanan Zirkonya ile Güçlendirilmiş Lityum Silikat Kuronların Marjinal ve İnternal Aralıklarının Değerlendirilmesi Amaç: Bu in vitro çalışmada, farklı dijital ölçü yöntemlerinin zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat kuronlarda internal ve marjinal aralığa etkisininin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Fantom çene üzerinde maxiller sağ 1. premolar dişin preparasyonu yapıldı. Restorasyonun üretilebilmesi için gerekli ölçüler 3 farklı direk dijital tarayıcı (Primescan, Trios 4, iTero Element 2) ve 1 adet indirek dijital tarayıcı (CeramillMAP400) ile elde edildi (4 grup, n=12). Restorasyonlar zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat bloklardan 5 akslı freze ünitesi ile üretildi. Marjinal aralık ve internal aralık değerleri silikon replika yöntemi ile x10 büyütmeli ışık mikroskopu altında ölçüldü. Elde edilen veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Üç ve üzeri gruplara göre normal dağılmayan uyum değerlerinin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis; ikili gruplara göre normal dağılmayan verilerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanıldı. (p0.05). Bulgular: Direk yöntem indirek yönteme göre istatistiksel olarak daha düşük marjinal ve internal aralık değeri gösterdi (p0.05). Ağız içi tarayıcılar arasında marjinal ve internal aralık değeri bakımından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık olduğu saptandı(p0.05). En düşük marjinal aralık değeri Trios 4 (73.427.8 m) ağız içi tarayıcısında kaydedildi. En düşük internal aralık değeri iTero Element 2 (81.6 36.8 m) ağız içi tarayıcısında elde edildi. Sonuç: Farklı dijital tarayıcılar kullanılarak CAD-CAM yöntemiyle üretilen kuron restorasyonların tümü klinik olarak kabul edilebilir marjinal ve internal aralık değeri göstermiştir (120 m). Farklı dijital tarayıcılar istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı marjinal ve internal aralık değeri bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
Evaluation of Marginal and Internal Gaps of Zirconia Reinforced Lithium Silicate Crowns Prepared with CAD-CAM System from Impressions Obtained by Different Digital Scanners Purpose: In this in vitro study, it was aimed to compare the effects of different digital impressions and methods on the internal and marginal gaps of zirconia reinforced lithium silicate crowns Method: The preparation of the maxillary right 1st premolar tooth was made on the phantom jaw. The impression required to produce the restoration were obtained with 3 different direct digital scanners (Primescan, Trios 4, iTero Element 2) and 1 indirect digital scanner (CeramillMAP400) (4 groups, n = 12). The restorations were produced from ZLS (zirconia reinforced lithium silicate) blocks with a 5-axis milling unit. Marginal gap and internal gap values were measured by silicon replica method under x10 magnification light microscope. The data obtained were analyzed with IBM SPSS V23. Kruskal Wallis test was used to compare the fit values that were not normally distributed according to groups of three or more. The Mann-Whitney U test was used to compare the data that were not normally distributed according to the paired groups. (p0.05). Results: The direct method showed statistically lower marginal and internal gap values compared to the indirect method (p0.05). Intraoral scanners showed a statistically significant difference in terms of marginal and internal gap values (p0.05). The lowest marginal gap value was recorded in Trios 4 (73.4 27.8 m) intraoral scanner. The lowest internal gap value was obtained with the iTero Element 2 (81.6 36.8 m) intraoral scanner. Conclusion: All crown restorations produced by CAD-CAM method using different digital scanners showed clinically acceptable marginal and internal gap values (120 m). Different digital scanners showed statistically significantly different marginal and internal gap values (p0.05).