Farklı birimlerde çalışan hemşirelerin tıbbi hataya ilişkin tutumlarının incelenmesi
- Tez No: 682336
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜKKE KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta Güvenliği, Hemşirelik, Hemşirelik Bakımı, Tıbbi Hatalar, Tutum, Attitude, Medical Errors, Nursing, Nursing Care, Patient Safety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırma, farklı birimlerde çalışan hemşirelerin tıbbi hataya ilişkin tutumlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında; Sosyodemografik ve Çalışma Özellikleri Soru Formu ve Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği kullanıldı. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde, özel bir hastanenin faklı birimlerinde çalışan (N=154) hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada herhangi bir örneklem seçimine gidilmeden katılmayı kabul eden tüm hemşireler (114 kadın, 36 erkek) çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler SPSS 22.0 programı ile, bağımsız örneklem t-testi ve anova testi kullanılarak analiz edildi. Araştırmada hemşirelerin %72,7'si daha önce tıbbi hatayla karşılaşmış, %27,3'ü tıbbi hatayla karşılaşmamıştı. Çalışmadaki hemşirelerin %46,7'si lisans mezunudur. Hemşirelerin %62,7'si hataların bildirilmesinin hasta güvenliğini artırdığını, %57,3'ü hataların bildirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Hemşirelerin %52' sinin tıbbi hata ve nedenlerinin çalışanlarla açıkça tartışılması gerektiğini bildirmiştir. Hemşirelerin ölçek toplam ortalamasının 3,90±0,28, tıbbi hata algısı ortalamasının 3,14±0,59, tıbbi hataya yaklaşım ortalamasının 4,13±0,41, tıbbi hata nedenleri ortalamasının 3,89±0,42 olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin ölçek toplam puanı, tıbbi hata yaklaşımı puan ortalamasından düşük bulunurken, tıbbi hata algısı ve ve tıbbi hata nedenleri puan ortalamasının üzerinde olduğu bulunmuştur. Cinsiyet, eğitim durumu, çalışılan servis, günlük bakım verilen hasta sayısı, meslekte çalışma süresi, aynı kurumda ve aynı birimde çalışma süresi, çalışma şekli, çalışma saati ile ölçek toplam puan ortalaması arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İş yaşam kalitesini farklı değerlendiren gruplar arasında tıbbi hata algısı ve tıbbi hata nedenleri açısından; önceden tıbbi hata ile karşılaşma durumu farklı gruplarla tıbbi hatalarda tutum ölçeği ve tıbbi hata yaklaşımı açısından anlamlı farklılık bulunmaktadır. Araştırmanın geniş örneklem ile yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Attitude of Nurses Working in Different Units Regarding Medical Failure The research was carried out descriptively in order to examine the attitudes of nurses working in different units towards medical errors. In data collection; Sociodemographic and Study Characteristics Question Form and Attitude Scale in Medical Errors were used. The universe of the study consists of nurses (N = 154) working in different units of a private hospital in Istanbul. All nurses (114 Women, 36 Men) who agreed to participate without any sample selection were included in the study. The data were analyzed by using SPSS 22.0 program, independent sample t-test and anova test. In the study, 72.7 %of the nurses had experienced a medical error before, 27.3 %did not encounter a medical error. 46.7 % of the nurses in the study are undergraduate degrees. 62.7 % of the nurses stated that reporting the errors increased patient safety, 57.3 % stated that the errors should be reported. 52 % of the nurses stated that the medical errors and their reasons should be discussed openly with the employees. It was determined that the nurses' mean total scale of the scale was 3.90 ± 0.28, the median perception of medical error was 3.14 ± 0.59, the average approach to medical error was 4.13 ± 0.41, and the average of the causes of medical error was 3.89 ± 0.42. While the scale total score of the nurses, medical error approach mean scores were found to be low, the perception of medical error and the causes of medical error were found to be above the average score. There was no significant relationship between gender, educational status, the service served, the number of patients receiving daily care, the duration of work in the profession, the duration of work in the same institution and the same unit, the type of work, working hours and the scale total score average. In terms of perception of medical error and causes of medical error among the groups that evaluate the quality of work life differently; There is a significant difference in medical error attitude scale and medical error approach with different groups. It is recommended that the research be conducted with a large sample.