Akut romatizmal ateş geçiren çocuk hastalarda 'ortalama trombosit hacmi' ve 'nötrofil/lenfosit oranının' oluşabilecek romatizmal kalp hastalığını öngörebilirliği
The predictability of possible rheumatic heart diseases by 'mean platelet volume' and 'neutrophil/lymphocyte ratio' in pediatric patients with acute rheumatic fever
  1. Tez No: 682344
  2. Yazar: HÜLYA AKAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Romatizmal Ateş, Tam Kan Sayımı, Romatizmal Kalp Hastalığı, Acute Rheumatic Fever, Complete Blood Count, Rheumatic Heart Disease
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde akut romatizmal ateş tanısı ile takip ettiğimiz çocuk hastalarda ortalama trombosit hacmi (OTH) ve nötrofil/lenfosit oranı (NLO) değerlerinin nasıl değiştiğini belirlemek ve bu değerlerin hastalarda uzun dönemde devam eden romatizmal kalp hastalığını tahmin etmede bir değerinin olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Haziran 2015-Temmuz 2020 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Polikliniğinde akut romatizmal ateş tanısı konulan hastaların tam kan parametreleri, klinik ve ekokardiyografik bulguları arşiv dosyalarından retrospektif olarak tarandı. Tanı sırasında ve tedavi tamamlandıktan sonraki dönemde alınmış olan tam kan sayımından nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, OTH ve büyük hücreli trombosit oranı (TBHO) değerleri alındı ve nötrofil/lenfosit oranı hesaplandı. Hem kendi arasında (tedavi öncesi, tedavi sonrası) hem de kontrol grubunun tam kan parametreleri ile kıyaslandı. Bulgular: Akut romatizmal ateş tanısı alan hastaların tam kan parametreleri karditi olan ve olmayan hastalarda kontrol grubu ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası olmak üzere kendi arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Çalışmamızda hasta grubunun trombosit indekslerinden ortalama OTH ve TBHO değerleri akut hastalık sırasında, antienflamatuvar tedavi sonrasında ve kontrol grupları arasında benzer olarak bulundu. Hasta grubundaki nötrofil sayıları ile NLO değerleri, kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunurken, lenfosit sayıları benzer bulundu. Çalışmamızda NLO ile yalnızca C-reaktif protein düzeyi arasında pozitif korelasyon saptandı. Tanı anındaki ortalama nötrofil sayısı, izlemlerinde kapak lezyonu devam eden hastalarda etmeyenlere göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç: Çalışma sonuçlarımız trombosit indekslerinden OTH ve TBHO'nun akut romatizmal ateş ile ilişkili olmadığına, buna karşın nötrofil ve lenfosit sayıları ile NLO'nun hastalıktaki enflamasyon için birer belirteç olabileceğine, ayrıca tanıdaki nötrofil sayısının romatizmal kapak hastalığını tahmin etmede kullanılabileceğine işaret etmektedir. Çalışma sonuçlarımızın daha geniş, homojen hasta gruplarında doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine how mean platelet volume (MPV) and neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) values change in pediatric patients we follow up with the diagnosis of acute rheumatic fever in our clinic and to investigate whether these values have a value in predicting long-term ongoing rheumatic heart disease in patients. Materials and Methods: Between June 2015 and July 2020, complete blood parameters, clinical and echocardiographic findings of patients diagnosed with acute rheumatic fever in Atatürk University Faculty of Medicine, Pediatric Cardiology Outpatient Clinic were retrospectively scanned from archive files. Neutrophil count, lymphocyte count, MPV and platelet large cell ratio (P-LCR) values were obtained from the complete blood count taken at the time of diagnosis and in the period after the treatment was completed, and the neutrophil/lymphocyte ratio was calculated. They were compared both among themselves (pre-treatment, post-treatment) and with the complete blood count parameters of the control group. Findings: The complete blood count parameters of the patients diagnosed with acute rheumatic fever were statistically compared between the control group and among themselves as pre-treatment and post-treatment in patients with and without carditis. In our study, mean MPV and P-LCR values of the platelet indices of the patient group were found to be similar during acute disease, after anti-inflammatory therapy, and between control groups. While neutrophil counts and NLR values in the patient group were significantly higher than in the control group, lymphocyte counts were found to be similar. In our study, a positive correlation was found between NLR and only C-Reactive protein level. The mean neutrophil count at the time of diagnosis was found to be significantly higher in patients with ongoing valve lesion in their follow-up than in patients without ongoing valve lesion. Result: Our study results indicate that platelet indices MPV and P-LCR are not associated with acute rheumatic fever, however neutrophil and lymphocyte counts and NLR may be signs for inflammation in the disease, and also that the neutrophil count at diagnosis can be used to predict rheumatic valvular disease. Our study results need validation in larger, homogeneous patient groups.