A Comparison of existing methodologies for public sector project appraisal
  1. Tez No: 6824
  2. Yazar: AYŞEGÜL FIĞLALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proje değerlendirmesi, sosyal fâyda^- maliyet analizi, gölge fiyatlar, döviz kurunun gölge fiyatı. vı
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET KAMU SEKTÖRÜ PROJE DE?ERLENDtRMES tNDE KULLANILAN METODOLOJ ILERÎN KARŞILAŞTIRILMASI FI?LALI, Ayşegül Yüksek Lisans Tezi, End. Müh. Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Yıldız ARIKAN Eylül 1989, 177 Sayfa Bu tez, proje değerlendirmesinde kullanılan ve OEGD, Birleşmiş Milletler (UNIDO) ve Dünya Bankası tarafından önerilen metodolojileri gözden geçirmekte ve birbiriyle karşılaştırmaktadır. Tezde ayrıca, döviz kurunun gölge fiyatını hesaplamada kullanılan yöntemler de incelenmiştir. Bu yöntemlerden biri olan ve Prof. Bela Balassa (1974) tarafından geliştirilen formül Türkiye'deki gölge döviz kurunu hesaplamak için kullanılmıştır. Bunlara ek olarak, bir yatırım projesi, hesaplanan gölge döviz kurunu ve UNIDO'nun yöntemine benzer bir yaklaşımı uygulayarak sosyal karlılık açısından incelenmiştir. Sosyal f ayda-ma! iyet analizinin ulusal değişkenler ve sosyal hedeflerle ilgili farklı varsayımlar altında çok değişik sonuçlar verdiği gözlenmiştir.Ayrıca, bu sonuçlar ticari f ayda-mal iyet analizi sonuçlarından da çok farklı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON OF EXISTING METHODOLOGIES FOR PUBLIC SECTOR PROJECT APPRAISAL FI?LALI, Ayşegül M.S. in Industrial Engineering Supervisors Assoc. Prof. Dr. Yıldız ARIKAN September 1989, 177 pages The present thesis reviews and compares the existing methodologies for project appraisal which are those suggested by the OECD, the United Nations (UNIDO) and the World Bank. The thesis also provides a review of the procedures for the calculation of the shadow price of foreign exchange to be used in the assessment of projects. Among these the procedure offered by Prof. Bela Balassa (1974) has been adopted for use in the calculation of the shadow exchange rate for Turkey. Furthermore, an investment project has been analyzed from the social- profitability point of view using the calculated shadow exchange rate and employing a methodology similar to that of UNIDO. It has been observed that social benefit-cost analysis produces totally different results under different assumptions pertaining to national parameters mand social objectives and when compared to the results of commercial benefit-cost analysis. Key-words: Project appraisal, social benefit-cost analysis, shadow prices, shadow exchange rate. IV