Reporting value change in enterprises: Integrated reporting and a model proposal for universities
İşletmelerde değer değişiminin raporlanması: Entegre raporlama ve üniversiteler için bir model önerisi
  1. Tez No: 682428
  2. Yazar: BELGİN RANA ÇARDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ UMUT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Olmayan Bilgi, Değer Değişimi, Entegre Düşünce, Entegre Raporlama, Üniversitenin Entegre Raporu, Non-Financial Information, Changing Value, Integrated Thinking, Integrated Reporting, Integrated Report of University
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finansal Raporlama ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Entegre raporlama; işletmenin değer yaratım sürecini merkeze alarak finansal ve finansal olmayan bilginin ilişkilendirilerek beraber sunulduğu bir rapor türüdür. Kâr odaklı ve uzun raporlama sistemi anlayışına yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Kurumsal raporlar geçmiş performansa odaklanırken entegre raporlama gelecekteki olası riskleri ve fırsatları da kapsamaktadır. Finansal olmayan bilgilerin öneminin altını çizmiş ve işletmelerin sadece kârlarını merkeze alarak devamlılıklarını sağlayamayacaklarına da aracılık etmiştir. Entegre düşünce kavramıyla birlikte yeni bir rapor türü ortaya çıkmıştır. Bu raporlamada değer yaratma amaç edinilmiş ve işletmenin tüm fonksiyonları raporlama sürecine dahil etmiştir. Finansal bilgilerin sadece işletmenin gerçekleşmiş işlemlerine ve dönem sonu değerlerine ait olması ve geleceğe yönelik bilgiler vermemesi gibi kısıtlarını da ortadan kaldırmaktadır. Entegre rapor: entelektüel sermaye, insan sermayesi, ilişkisel ve sosyal sermaye, doğal sermaye, üretilmiş sermaye ile nasıl değer yaratıldığı şeffaflık ve hesap verebilirlik çerçevesinde nasıl açıklandığı hakkında bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
Integrated reporting that takes the maximazing value of the firm process into central is a report submitting to financial and non-financial information together. It gives a new point of profit oriented and long-form reporting system. As corporate reports focuse on the past performance, integrated reporting contain past experience and also potential risks and opportunities in the future. It emphasizes the importance of non-financial information and mediates that the companies can not maintain their contuinuity with taking its profits into central. New report type occurs with the notion of integration. Creating value is taken into considireation to this reporting type and also the whole function of the firm is incoporated into reporting process. The restriction of future-oritented information about the firm is eliminated by that reporting because financial statment includes only executed operation of the firm and adjusting process, which make a restriction about the future information of the firm. Integrated reporting gives an information about how the creating value of the firm with intellectual capital, human capital, social and relational capital, natural capital, produced capital and also how it is explained with the frame of the accountability and clearness.