Yenidoğanlarda tiyol disülfid referans değerleri
Reference values of thiole disulphide in newborn
  1. Tez No: 682479
  2. Yazar: MERVE GÜLSÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Tiyol/Disülfid Dengesi, Oksidatif stres, Antioksidan sistem, Newborn, Thiol/Disulfide Balance, Oxidative stress, Antioxidant system
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Oksidatif denge, vücutta bulunan serbest radikallerin oluşması (oksidasyon) ve bu radikallerin antioksidan sistem ile ortadan kaldırılması arasındaki düzene verilen isimdir. Vücutta bu dengeyi korumaya çalışan antioksidanların önemli bir kısmını tiyoller oluşturmaktadır. Biz bu çalışmada oksidan-antioksidan sistemin bir belirtecisi olan tiyol-disülfid'in yenidoğanlarda referans değerlerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma 3. düzey bir hastanenin kadın hastalıkları ve doğum kliniği ve yenidoğan polikliniğinde yapıldı. Çalışmaya prenatal, natal ve postnatal dönemde herhangi bir patolojik bulgusu olmayan 1-28 günlük tamamen sağlıklı term bebekler alındı. Tüm bebeklerden tiyol-disülfid ölçümü için 2 cc venöz kan alındı ve ölçümler Erel ve Neşelioğlu metoduyla yapıldı. Bulgular: Yenidoğan döneminde ortalama tiyol-disülfid değerleri ve referans aralıkları; Native tiyol için 252,45±47,95 (158,47-346,43) µmol/L, total tiyol için 286,74±50,22 (188,31-385,17) µmol/L, disülfid için 17,49±2,70 (13-23) µmol/L olarak belirlendi. Disülfid/native tiyol oranı 6,96±1,06 (4,88-9,03), disülfid/total tiyol oranı 6,10±0,80 (4,53-7,66) ve native tiyol/total tiyol oranı ise 87,78±1,61 (84,13-90,93) olarak saptandı. Postnatal gün arttıkça native tiyol, total tiyol değerleri ve native tiyol/total tiyol oranı azalmakta, disülfid/native tiyol oranı ve disülfid/total tiyol oranı artmakta, disülfid değerleri ise değişmemektedir. Sonuç: Çalışmamızda sağlıklı term yenidoğanlarda tiyol-disülfid referans aralıkları belirlenmiştir. Sonuçlarımız sağlıklı term yenidoğanlarda oksidatif stresin postnatal dönemde zamanla hafif arttığını göstermektedir. Ancak bu konuda daha doğru bir sonuca varmak için diğer belirteçler ile birlikte değerlendirmek daha uygun olacaktır. Bu nedenle oksidatif stres belirteçlerinin birlikte kullanıldığı daha geniş katılımlı iyi dizayn edilmiş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The oxidative balance is the name given to the arrangement between the development of free radicals in the body (oxidation) and the removal of these radicals with the antioxidant system. Thiols are a part of the antioxidants trying to preserve this balance in the body. The aim of this study was to determine the reference values of thiol-disulfide, a marker of the oxidant-antioxidant system, in newborns. Material and Method: The study was conducted at the obstetrics and gynecology clinic and newborn outpatients of a tertiary hospital. Fully healthy term babies aged 1-28 days without any pathological finding in the prenatal, natal and postnatal periods were included in the study. Venous blood at a volume of 2 cc was obtained from all babies for the thiol-disulfide measurement and the measurements were performed with the Erel and Neşelioğlu method. Results: The reference values for mean thiol-disulfide values in the newborn period were 252.45±47.95 (158.47-346.43) µmol/L for native thiol, 286.74±50.22 (188.31-385.17) µmol/L for total thiol, and 17.49±2.70 (13-23) µmol/L for disulfide. The disulfide/native thiol ratio was 6.96±1.06 (4.88-9.03), the disulfide/total thiol ratio was 6.10±0.80 (4.53-7.66), and the native thiol/total thiol ratio was 87.78±1.61 (84.13-90.93). The native thiol and total thiol values and the native thiol/total thiol ratio decreased with increasing postnatal day while the disulfide/native thiol and disulfide/total thiol ratios increased and the disulfide values showed no change. Conclusion: We determined the thiol-disulfide reference values in healthy term newborns in this study. Our results indicate that the oxidative stress increased slightly over time in the postnasal period in healthy term newborns. However, evaluation together with other markers would be more appropriate to reach a more accurate conclusion on the matter. Future well-designed studies with a wider participation and where oxidative stress markers are used in combination are needed.