İmmatür beyinde hiperoksiye bağlı hasara levetirasetamın etkisi
Effects of levetiracetam on hyperoxia-related injury in immature brain
- Tez No: 539378
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE TANYERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmatür beyin, Hiperoksi, Nöroprotektif, Levetirasetam, Immature brain, Hyperoxia, Neuroprotection, Levetiracetam
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İmmatür beyinde hiperoksiye bağlı hasara levetirasetamın etkisi Giriş: Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri'nde prematüre bebeklerin tedavisinde sıklıkla kullanılmakta olan oksijen tedavisi gelişmekte olan beyinde nöronal apopitoza sebep olmaktadır. Levetirasetam (LEV) yenidoğanlarda kullanımı ile ilgili yeterli veri olmayan yeni nesil bir antiepileptiktir. Literatürde LEV'in diğer bazı beyin hasarı modellerinde nöroprotektif etkileri bildirilmiş olmakla birlikte immatür beyinde hiperoksik hasar üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışma yoktur. Amaç: Bu çalışmanın amacı, immatür beyinde hiperoksiye bağlı hasar üzerine LEV'in olası nöroprotektif etkilerini araştırmaktır. Yöntemler: Toplam 24 adet Wistar-albino sıçan yavrusu kullanıldı. Sıçan yavruları üç gruba ayrılarak iki gruba postnatal 6.günden 10.güne kadar hiperoksi (% 80-%90 oksijen) uygulandı. Hiperoksi gruplarından biri 200 mg/kg LEV ile tedavi edilirken, diğer iki gruba normal salin intraperitoneal olarak uygulandı. Kontrol grubu sıçanlar normooksik koşullarda takip edildi. Frontal, parietal, oksipital bölgelerde apopitoz değerlendirilmesi için aktif kaspaz-3, anjiogenez değerlendirilmesi için vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) immunhistokimyasal olarak çalışılarak işaretli hücre yüzdesi hesaplandı. Antioksidan durumun değerlendirilmesi için katalaz ve tiyol kan düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Hiperoksi+LEV grubunda LEV tedavisi ile incelenen hiçbir bölgede apopitozda anlamlı azalma saptanmazken sadece parietal bölgede kontrol grubuna göre apopitozda anlamlı artış görülmüştür. VEGF düzeyi her üç bölgede hiperoksi ile artmış ve LEV tedavisi ile frontal bölgede artarken parietal ve oksipital bölgede kontrol grubuna yaklaşmıştır. Katalaz düzeyi hiperoksi guruplarında normooksi grubuna göre azalmış iken, LEV ile tedavi edilen grupta artarak kontrol grubuna yaklaşmaktadır. Ancak gruplar arasındaki bu farklar istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değildir. Tiyol düzeyinde de gruplar arasında belirgin ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Sonuç: Bu çalışmada immatür beyinde hiperoksiye bağlı hasara karşı LEV'in nöroprotektif etkisine dair veri elde edilememiştir. Prematüre bebeklerin kısa ve uzun dönemde nörokognitif fonksiyonlarını düzeltecek tedaviler açısından daha fazla deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Effects of levetiracetam on hyperoxia-related injury in immature brain Background: Oxygen therapy widely being used in neonatal intensive care units causes neuronal apoptosis in developing brain. Levetiracetam (LEV) is a new generation antiepileptic drug with insufficient data on its use in newborns. The neuroprotective effects of LEV have been reported in some other brain injury animal models but there is no study evaluating its effects on hyperoxic immature brain injury. Objective: The aim of this study was to investigate the possible neuroprotective effects of LEV on hyperoxia-induced immature brain damage. Methods: A total of 24 Wistar-albino rat pups were used. Rat pups were separated into three groups. Two groups subjected to hyperoxia (80-90% oxygen) from postnatal sixth day to tenth day. Hyperoxia groups were treated with LEV or normal saline. Control group rats stayed in normooxic conditions and treated with normal salin. The immunohistochemistry procedure was performed for active Caspase-3 for neuronal apoptosis and vascular endothelial growth factor (VEGF) for angiogenesis in frontal, parietal and occipital regions. Marked cell percentage was calculated. To assess antioxidant status, catalase and thiol blood levels were investigated. Results: No significant decrease in apoptosis with LEV treatment was observed in any of the areas examined in the hyperoxia+LEV group, but only a significant increase in apoptosis was observed in the parietal region compared to the control group. VEGF levels were increased by hyperoxia in all regions examined and decreased with LEV treatment except for frontal region but these differences are not significant. Catalase levels in the hyperoxia groups were decreased compared to the control normoxia group, while in the group treated with LEV, increased and closed to normal values. However, this difference between groups did not reach a statistically significant level. Thiol levels were not significantly different between the groups. Conclusions: In this study, we couldn't obtain any evidence about neuroprotective effect of LEV against hyperoxia-induced damage in immature brain. More clinical and preclinical studies are needed to improve the neurocognitive outcomes of premature infants.