9-14 yaş grubu tenis sporcularında algılanan ebeveyn tutumları ile başarı motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceived parental attitudes and success motivation in 9-14 age group tennis athletes
  1. Tez No: 682484
  2. Yazar: ABDULGAFUR NAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP AKİF AFYON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Tenis, Sporda Motivasyon, Başarı Motivasyonu, Ebeveyn Tutumu, Sports, Tennis, Motivation in Sports, Success Motivation, Parental Attitude
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, 9-14 yaş grubundaki tenis sporcularının, ebeveyn tutumları ve spora özgü motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma genel tarama niteliğinde gerçekleştirilmiş ve örnekleme ulaşılmasında kolayda örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Muğla ilinde tenis sporcuları üzerinde yapılan araştırma örneklemini 188 sporcu oluşturmuştur. Araştırmada gerekli verilerin toplanması için nicel veri toplama tekniklerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama formunda 14 soruluk kişisel bilgi formu, Wills (1982)“Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği”ve Lamborn, Mounts, Steinberg ve Dornbusch (1991) tarafından geliştirilen“Anne-Baba Tutum Ölçeği”Kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS V22.0 paket programında yapılmıştır. Araştırmada yer alan demografik değişkenler ile farklılıkların incelenmesi için ikili grupların karşılaştırılmasında t-testinden; çoklu grupların karşılaştırılmasında ise ANOVA testinden yararlanılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; katılımcıların başarılı olmayı istedikleri, başarılı olmak için disiplinli bir çalışma gerektirdiğinin farkında oldukları ve sezon dışında da sporla ilgilendikleri görülmüştür. Spora özgü başarı motivasyonun yaş değişkeni ve milli sporcu olma durumuna göre üç boyutta da; öğrenim durumu ve spor yılına göre güç gösterme güdüsü ve başarısızlıktan kaçınma boyutunda; kardeş sayısına göre yalnızca başarısızlıktan kaçınma boyutunda; sosyo-ekonomik duruma göre başarıya yaklaşma güdüsü ve başarısızlıktan kaçınma boyutunda; anne-babanın müsabaka/antrenman izlemeye gelme durumuna göre güç gösterme güdüsü ve başarıya yaklaşma güdüsü boyutunda; anne-babanın sporda destekleme durumuna göre yalnızca güç gösterme boyutunda anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Korelasyon analizi sonucuna göre de, güç gösterme güdüsünün, anne-baba tutumlarının hepsiyle; başarıya yaklaşma güdüsü alt boyutu ile de anne baba tutumunun yalnızca psikolojik özerklik arasında pozitif yönlü ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the relationship between parental attitudes and sport-specific motivations of tennis athletes in the 9-14 age group. The research was carried out as a general survey and convenience sampling method was used to reach the sample. The sample of the research conducted on tennis athletes in Muğla province was 188 athletes. The survey method, one of the quantitative data collection techniques, was used to collect the necessary data in the study. In the data collection form, a 14-question personal information form, Wills (1982)“Sports-Specific Achievement Motivation Scale”and“Parent Attitude Scale”developed by Lamborn, Mounts, Steinberg and Dornbusch (1991) were used. Data analysis was done in SPSS V22.0 package program. The t-test for comparing the paired groups to examine the differences with the demographic variables in the research; ANOVA test was used to compare multiple groups. Pearson Correlation analysis was used to examine the relationship between research variables. As a result of the research; It was seen that the participants wanted to be successful, were aware that it required a disciplined work to be successful, and were interested in sports outside of the season. According to the age variable of sports-specific success motivation and being a national athlete, in three dimensions; in terms of motivation to show strength and avoidance of failure according to education level and sports year; only in the dimension of avoidance of failure according to the number of siblings; in the dimension of approaching success and avoiding failure according to socio-economic status; in the dimension of the motivation to show power and the motivation to approach success according to the parents' coming to watch the competition/training; It was concluded that there was a significant difference only in the dimension of showing strength according to the support status of the parents in sports. According to the results of the correlation analysis, the motivation to show power and the attitudes of the parents; It has been concluded that there is a positive relationship between the motivation to approach success sub-dimension and only the psychological autonomy of the parents' attitude.