Baş önde postür bozukluğunda suboksipital gevşetmenin boyun hareket hissine anlık etkisi
İmmediate effects of suboccipital release on cervical movement sense in subject with forward head posture
  1. Tez No: 682758
  2. Yazar: MUSTAFA GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN CANER AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Suboccipital release, neck movement sense, forward head posture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışma baş önde postür bozukluğuna sahip bireylere uygulanan suboksipital gevşetmenin kraniyovertebral açı (KVA) ve boyun hareket hissine anlık etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: KVA'sı 54 dereceden az olan genç yetişkin bireyler çalışmaya dâhil edildi. Bütün katılımcılara 4 dakika suboksipital gevşetme uygulandı. Katılımcıların KVA'ları uygulama öncesi ve uygulama sonrası değerlendirildi. Baş önde postürün değerlendirilmesi için KVA hesaplandı. KVA 7. servikal vertebra ve tragusu birleştiren çizgiyle yere paralel geçen çizgi arasında meydana gelen açının ölçülmesiyle hesaplandı. Boyun hareket hissi, başa yerleştirilen lazer işaretçinin zigzag deseni takibinin video kaydının sonradan değerlendirilmesiyle hesaplandı. Bu değerlendirme uygulama öncesi, uygulama sonrası anlık ve uygulamadan bir gün sonra olmak üzere üç kez gerçekleştirildi. Bulgular: Bu çalışmaya omurga ağrısına sahip olmayan fakat baş önde postür bozukluğuna sahip 39 (33 erkek ve 6 kadın) birey katıldı. Bu çalışma 31 (26 erkek ve 5 kadın) katılımcıyla tamamlandı. Sonuçlar suboksipital gevşetmenin KVA'da istatistiksel olarak anlamlı artış meydana getirdiğini gösterdi. [t₍₃₀₎=-7,08, p0,05]. Sonuçlar: 4 dakikalık suboksipital gevşetme KVA'yı anlık olarak arttırırken boyun propriyosepsiyonuna anlamlı etkisi bulunmamaktadır. Boyun propriyosepsiyonun geliştirilmesi amaçlanan fizyoterapi programlarında tek seanslık suboksipital gevşetme başarılı olmayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to investigate the immediate effect of suboccipital release on craniovertebral angle (CVA) and the neck movement sense in subject with forward head posture. Materials and Methods: This study included the young adults with forward head postures who were defined by CVA less than 54 degrees. Each participant underwent a single 4-minutes suboccipital release intervention. CVA was measured before and immediately after the intervention. For measurement of forward head posture, the CVA was calculated. The calculation was based on the angle between a horizontal line passing through C7 and a line extending from the tragus of the ear to C7. For measurement of neck movement sense, the ZZ pattern was traced with a head-mounted laser pointer and recorded in a video and later examined on the screen. The neck movement senses were measured three times: before, immediately after, and the next day after the intervention. Results: This study consisted of 39 (33 men and 6 women) participants who had a forward head posture without spine pain. The study was completed with 31 (26 men and 5 women) participants. The results demonstrated that the suboccipital release showed a statistically significant increase in the CVA [t₍₃₀₎=-7.08, p0,05]. Conclusion: 4 minutes of the suboccipital release immediately increases CVA but has no significant effect on the neck proprioception. Physiotherapy programs that aim to improve the neck proprioception may not be successful in a single session of suboccipital release.