Koyunların listerial ensefalitisinde hücresel bağışıklık yanıt ile HMGB1 protein ilişkisinin belirlenmesi
The characterization of association of cellular immune response and HMGB1 protein in ovine listerial encephalitis
- Tez No: 682759
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAVUZ GÜLBAHAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alarminler, ensefalitis, HMGB1, koyun, listeriozis, Alarmins, encephalitis, HMGB1, sheep. listeriosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Listeriozis, insan ve hayvanlarda ölüme neden olması ve çok yaygın olarak görülmesi nedeni ile mücadele edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Hastalık hayvanlarda yavru atmaya, merkezi sinir sistemi lezyonlarına ve septisemiye neden olup, ileriki safhalarda ölümle sonuçlanan hastalık tablosu oluşturabilmektedir. Koyunlarda listeriozisin ensefalitis (rombensefalitis) formunda lezyonların özellikleri ve salınan sitokinler az sayıdaki çalışmayla gösterilmiştir. Bununla birlikte doku hasarının patogenezi henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. HMGB1 (High mobility group box 1) proteini, MSS dahil birçok organda yangısal dejeneratif lezyonların oluşmasında rol alan bir alarmindir. Bu çalışma ile koyunlarda listerik ensefalitisteki lezyonların oluşum sürecinde, HMGB1'in rolü hakkında daha ayrıntılı bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, doğal olarak şekillenen listerik ensefalitisli 15 adet koyuna ait arşivsel parafin bloklar kullanıldı. Beş adet normal koyuna ait beyin dokusu ise kontrol doku olarak incelendi. Dokulardan hazırlanan kesitler hematoksilen-eozin ile boyanarak, lezyonlar süresine göre değerlendirildi. Beyinin rombensefalon bölgesine ait kesitlerde bakterinin varlığı immunohistokimyasal (IHC) olarak gösterildi. Aynı metotla yapılan boyamalarda rombensefalon bölgesinde nöron, endotel hücreleri, makrofaj ve nötrofilde HMGB1 proteinin subselüler yerleşimi ve yoğunluğu değerlendirildi. Bu kesitlerde HMGB1'in ekspresyonu, oligodentrosit, astrosit ve mikroglia hücre belirteçleri ile ikili immunofloresan teknikle incelendi. HMGB1 ekspresyonu en yoğun nöron, oligodentrosit, makrofaj ve mikrogliada görülmüşür. Akut olgularda oligodentrositlerden, subakut ve kronik olgularda mikrogliada HMGB1 salınımının daha fazla olduğu saptanmıştır. Lezyon süresine göre yapılan değerlendirmede akut olgularda hücre çekirdek ve sitoplazmalarında yoğun immunpozitiflik varken, subakut ve kronik olgularda bu hücrelerdeki reaktivitesi azalmıştır. Listerial ensefalitiste şekillenen lezyonların oluşum sürecinde katkısı bulunan hücrelerde HMGB1'in eksprese edildiği görüldü. HMGB1'in yangısal süreçlere katkıda bulunduğu ve hastalığın patogenezisinde rol aldığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Listeriosis is an important disease that needs to be struggled because it causes death in humans and animals and its widespread appearance. The disease can cause abortion, central nervous system lesions and septicemia leading to death in later stages in animals. In addition, listeriosis can cause large economic losses in sheep breeders resulting in abortion and deaths. The characteristics of the lesions and the released cytokines in the form of listeric encephalitis (rhombencephalitis) in sheep have been demonstrated by a small number of studies. However, the pathogenesis of tissue damage has not yet been fully elucidated. HMGB1 protein is an alarmin that plays a role in the formation of inflammatory degenerative lesions in many organs, including the central nervous system (CNS). In the study, it was aimed to obtain more detailed information about the role of HMGB1 in the formation process of the lesions in listeric encephalitis in sheep. Archival paraffin blocks belonging to 15 sheep with naturally occurring listeric encephalitis were used in the study. Brain tissues from 5 normal sheep served as control tissue. Sections prepared from tissues were stained with hematoxylin-eosin and evaluated according to the duration of the lesions. The presence of the bacteria in sections of the rhombencephalon region of the brain has been demonstrated immunohistochemically (IHC). The subcellular localization and density of HMGB1 protein in the neuron, endothelial cells, macrophage (mikroglia) and neutrophil in the rhombencephalon region were evaluated with the same method. Expression of HMGB1 in these sections was examined by dual immunofluorescence technique with oligodendrocyte, astrocyte and microglia cell markers. HMGB1 expression was most densely seen in neurons, oligodendrocytes, macrophages and microglia. HMGB1 release was higher in oligodendrocytes in acute cases and in microglia in chronic and subacute cases. In the evaluation made according to the duration of the lesion, there was intense immunity in the cell nuclei and cytoplasm in acute cases, while the reactivity in the cells decreased in subacute and chronic cases. It was observed that HMGB1 was expressed in the cells that contributed to the formation process of the lesions shaped in listerial encephalitis. It is thought that HMGB1 is contribute to inflammatory processes and play a role in the pathogenesis of the listerial encephalitis.