Laringeal maske uygulamalarında minimal akımlı anestezide manuel ve hedef kontrollü yöntemlerin karşılaştırılması
Manual and target controlled methods comparison in minimal flow anesthesia with laringeal mask
  1. Tez No: 664870
  2. Yazar: ELİF AŞICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YAĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AKDAĞLI EKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef kontrol, Manuel Kontrol, Minimal Akım, Laringeal Maske, Target control, Manual Control, Minimal Flow, Laryngeal Mask
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Düşük ve minimal akımlı anestezide taze gaz akımı ve anestezik ajan dağıtımı, anestezist tarafından manuel olarak veya hedef kontrollü yöntem ile otomatik ayarlamalar yapılarak sürdürülebilmektedir. Hedef kontrollü yöntem; cihaz üzerinde istenen inhalasyon ajanı ve oksijen değerlerinin anestezist tarafından belirlendiği ve hedeflenen seviyelere ulaşmak için ek manuel ayarlamalara gerek kalmadan; taze gaz, inhalasyon ajanı ve oksijen dağıtımının sistem tarafından otomatik ayarlandığı bir gaz sevki modudur. Çalışmamızın amacı; laringeal maske eşliğinde minimal akımlı anestezi uygulamasında hedef kontrollü ve manuel kontrollü yöntemleri güvenilirlik ve kolay uygulanabilirlik açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza elektif şartlarda inguinal herni cerrahisi için laringeal maske ile genel anestezi uyguladığımız 82 hasta dahil edildi. Minimal akımlı anestezide hedef ve manuel kontrollü yöntemler, hedeflenen değere ulaşma süreleri, inhalasyon ajan stabilitesi ve gaz tüketimi açısından kıyaslandı. Ayrıca hedef kontrollü anestezi yönteminin, benzer anestezik derinliği sağlamak ve hipoksiyi önlemek için yapılan müdahalelerin sayısını azaltıp azaltmadığı da değerlendirildi. Bulgular: Hedef kontrollü grupta manuel kontrole kıyasla ekspiryum sevofluran konsantrasyonu daha az değişkenlik gösterdi. Manuel kontrollü grupta hedeflenen minimal alveoler konsantrasyona ulaşma süresi hedef kontrollü gruba oranla anlamlı derecede kısa bulundu (77 sn'ye karşı 120 sn). Manuel kontrollü grupta hedeflenen oksijen ve anestezik ajan konsantrasyonlarını sürdürmek için cihaza daha fazla sayıda müdahale gerekti (8'e karşı 2, P < 0,001). Oksijen ve hava tüketimi manuel kontrollü grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü. Sevofluran tüketimi ve uyanma zamanı açısından ise anlamlı farklılık yoktu. Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda laringeal maske uygulamalarında hedef kontrollü yöntemin minimal akımlı anestezi ile güvenli bir şekilde kullanılabileceğini gösterdik. Hedef kontrollü yöntem sevofluran ve oksijen konsantrasyonunu istenilen aralıklarda sürdürmek için cihaza daha az sayıda müdahale gerektirerek minimal akımlı anestezi yönetimini büyük ölçüde basitleştirdi ve anestezi sürecine olumlu katkı sağladı.
Özet (Çeviri)
Background: Fresh gas flow and anesthetic agent delivery can be maintained by the anesthesiologist manually or by automatic adjustments with a target-controlled method in low and minimal flow anesthesia. Target controlled method; it is a gas delivery mode in which the desired agent and oxygen values on the device are determined by the anesthesiologist and the agent and oxygen delivery is automatically adjusted by the system without the need for additional manual adjustments to reach the targeted levels. The aim of our study was to compare the manual controlled method of the target controlled method in minimal flow anesthesia with laryngeal mask. Materials and Methods: 82 patients who underwent general anesthesia with laryngeal mask for inguinal surgery under elective conditions were included in our study. Target and manual controlled methods in minimal flow anesthesia were compared in terms of the time to reach the target value, inhalation agent stability and gas consumption. In addition, it was also evaluated whether the target-controlled anesthesia method reduced the number of interventions to provide similar anesthetic depth and prevent hypoxia. Results: End tidal sevoflurane concentration showed less variability in target-controlled anesthesia compared to manual control. The time to reach the targeted minimal alveolar concentration in the manually controlled group was found to be significantly shorter than the target control group (77 seconds versus 120 seconds). More device interventions were required to maintain targeted oxygen and anesthetic agent concentrations in the manually controlled group (8 and 2 respectively, P < 0,001). Oxygen and air consumption were statistically significantly lower in the manually controlled group. There was no significant difference in sevoflurane consumption and awakening time. Conclusion: As a result of our study, we showed that the target-controlled method can be used safely with minimal flow anesthesia in laryngeal mask applications. The target-controlled method has greatly simplified the minimal-flow anesthesia management by requiring fewer interventions to the device to maintain sevoflurane and oxygen concentration within desired ranges and contributed positively to the anesthesia process.