Erkek sıçanların bulbospongiosus ve iskiyokavernosus kaslarına transkütanöz nöromusküler elektriksel stimülasyon uygulanmasının ejakülasyon süresine etkisi
The effect of transcutaneous neuromuscularelectrical stimulating to the bulbospongiosus andischiocavernosus muscles of male rats on ejaculationtim
- Tez No: 748489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR ONGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prematür Ejakülasyon, Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu, Hayvan Modeli, Premature Ejaculation, Transcutaneosus Electrical Nerve Stimulation, Animal Model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada bulbospongiosus ve iskiyokavernosus kaslarına uygulanan transkütanöz elektriksel sinir stimülasyon (TENS) uygulamasının ejakülasyon parametreleri üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Wistar-Albino cinsi toplam 24 adet erkek sıçan kullanıldı. Her bir grupta 8 sıçan olacak şekilde kontrol grubu, burst grubu ve tens grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Ratlara operasyon aşamasında intraperitoneal (i.p.) enjeksiyonla oluşturulan 1200mg/kg üretan anestezisi altında tek taraflı seminal vezikül kateterizasyonu ve bulbospongiosus kas diseksiyonu yapıldı. Daha sonra bu kaslara TENS cihazı ile akupunktur iğne elektrot kullanılarak 30 dakika (dk) boyunca burst grubunda burst(patlayıcı)modunda 80 Hz frekansında ve 200 mikrosaniye (μs) akım geçiş süresinde, tens grubunda manuel modunda, 2Hz frekansında ve 200μs akım geçiş süresinde elektriksel stimülasyon uygulanırken, kontrol grubunda elektriksel stimülasyon uygulanmadı. Takiben 15 dk stabilizasyon süresi boyunca seminal vezikül basal basınç ölçümleri ve bulbospongiosus kas elektromiyografi (EMG) monitorizasyonu yapıldıktan sonra 5 mg/kg dozda p- choloroamphetamine (PCA) i.p. verildi ve 30 dk boyunca ejakülasyon süresi, seminal vezikül maksimum basınç değerleri, seminal vezikül kontraksiyon sayısı, seminal vezikül kontraksiyonları arası interval süreleri ve bulbospongiosus EMG aktiviteleri hesaplandı. Bulgular: Tens grubunda ejakülasyon süresinin kontrol ve burst grubuna göre istatiksel olarak anlamlı derece uzadığı saptandı. Tens, burst ve kontrol grubunda sırasıyla 1344.71±105.9 saniye (sn), 908±62 sn,672 ± 149.7 sn olarak ölçüldü(p=0.002). Ejakülasyon ile ilgili değerlendirilen diğer parametrelerin ise gruplar arasında farklılık göstermediği saptandı. Çıkarım: Sonuçlarımız erkek ratlarda uygulanan düşük frekanstaki (2 Hz) elektriksel stimülasyonun ejakülasyon süresini önemli ölçüde uzattığını göstermektedir. TENS'in planlanan cinsel aktiviteden önce uygulanması ejakülatuar sürecin tamamlanması için gerekli ritmik kasılmaları subtetanik sürekli kasılmada tutarak engelleyebileceği ve prematür ejakülasyon şikayeti olan hastalarda ejakülasyon süresinin uzatılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the current study we aimed to evaluate the effect of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) of bulbospongious and ischiocavernosusmuscles on ejaculation parameters. Material and Method: Twenty-four male Wistar-Albino rats were allocated to the study and divided into three groups: control, burst, and tens groups. Unilateral seminal vesicle cathaterization and bulbospongiosus muscle dissection was performed to each rats that were under 1200mg/kg üretan anesthesia with intraperitoneal anesthetic agent administration. In burst group, electrical stimulation was applied at burst mode with 200 µs phase duration and 80 Hz frequency during 30 min with TENS via acupuncture needle electrode while at manuel mode with 200µsphase duration and frequency of 2 Hz was applied to the rats in tens group. The rats in the control group were not applied electrical stimulation. Seminal vesicle basal pressure and bulbospongiosus muscle electromyography monitorization was performed during 15 min stabilization period and 5 mg/kg p-choloroamphetamine (PCA was administered via intraperitoneal route. Ejaculation latency, maximum pressure values of seminal vesicle, number of seminal vesicle contractions, interval time between seminal vesicle contractions, and EMG activities of bulbospongiosusmuscle were recorded during 30 min. Results: Ejaculation latency time of the rats in tens group was significantly improved compared to the rats in burst and control groups. In tens, burst, and control group ejaculation latency time were 1344.71 ± 105.9, 908 ± 62, and 672 ± 149.7 sec, respectively (p=0.002). Other evaluated parameters about ejaculation were differed insignificantly among the groups. Conclusion: Our results suggest that low frequency (2 Hz) electrical stimulation significantly improves ejaculation latency in male rats. We believe that on demand TENS utilization before the sexual activity may prevent the rhythmic contractions which are necessary for the completion of the ejaculatory process by keeping it in subtetanic continuous contraction and may improve ejaculation latency in patients with premature ejaculation.