Addressing the United States-China hegemonic struggle from the perspective of third wave hegemony studies
Üçüncü dalga hegemonya çalışmaları perspektifinden Amerika Birleşik Devletleri-Çin egemenlik mücadelesi
- Tez No: 682866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ELİKÜÇÜK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Hegemonya Teorileri, Üçüncü Dalga Hegemonya Çalışmaları, Bourdieu'nün Alan-Odaklı Yaklaşımı, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Tek Kuşak ve Tek Yol, Conventional Hegemony Theories, Third Wave Hegemony Studies, the Bourdieusian Field-Oriented Approach, the Asian Infrastructure Investment Bank, the Belt and Road Initiative
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
En yerleşikleri güç geçişi teorisi ve hegemonik istikrar teorisi olan geleneksel hegemonya teorilerinin sınırlılıkları vardır ve uluslararası arenadaki çağdaş gelişmeleri, bu çalışmanın bağlamında spesifik olarak ekonomi alanındaki Amerika Birleşik Devletleri-Çin hegemonik mücadelesini, açıklamakta yetersiz kaldıkları görülmektedir. Bu çalışma, vaka çalışması olarak Kuşak ve Yol Girişimi ve Asya Altyapı ve Yatırım Bankasını ele alarak ekonomi alanında ABD ve Çin arasındaki egemenlik mücadelesini açıklamak için yeni bir teorik çerçeve kullanmaktadır; bu çerçeve yeni ortaya çıkan üçüncü dalga hegemonya çalışmaları kategorisine ait olan Bourdieu'nün çalışmalarını temel alan alan-odaklı bir hegemonya yaklaşımıdır. Bu çalışmanın ana argümanı, AAYB'nın öncelikli olarak ekonomik sermaye ve potansiyel olarak kültürel ve sembolik sermaye olarak ve KYG'nin öncelikli olarak ekonomik sermaye ve potansiyel olarak kültürel, jeopolitik, askeri ve sembolik sermaye olarak ekonomi alanında Çin tarafından ABD ile rekabet etmek için kullanıldığıdır. Farklı türdeki sermayeleri bir araya getirmek meta-sermayeye sahip olmak anlamına geldiğinden; sermaye çeşitleri arasındaki değişim oranını düzenleme yeteneğine ve bir alanı şekillendirme potansiyeline sahip olmayı kapsadığından ve en nihayetinde hegemonyayı beraberinde getirdiğinden, bu çalışma ile Çin'in uluslararası ekonomi alanının hiyerarşik yapısı içindeki mevcut konumunun nitel analitik yöntem kullanılarak yakın bir resmini çekmek amaçlanmıştır. Çalışmada, Çin'in uluslararası düzeyde ekonomi alanındaki gücünün mevcut durumda egemen bir düzeyde olmaması ve uzun vadeli bir gelecek projeksiyonu yapmanın zorluğu bir köşede tutularak; Çin'in ekonomi alanındaki gücünün AAYB ve KYG'nin çok yönlü sermayeler olarak kullanılmasıyla sürekli bir artış gösterdiği ve Çin'in mevcut uluslararası ekonomik düzende küçük değişiklikler yapmak için bazı girişimlerde bulunmasına rağmen, mevcut düzene büyük ölçüde uyum sağlayarak bu alanda lider aktör olma iştahı içinde olduğuna dair emareler gösterdiği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Conventional theories of hegemony, the most established ones being power transition theory and hegemonic stability theory, have their limitations and seem to fall short of explaining the contemporary developments in the international arena, particularly the United States-China hegemonic struggle in the field of economy in the context of this study. This paper uses a new theoretical framework, that is the Bourdieusian field-oriented approach to hegemony which belongs in the category of the newly emerging third wave hegemony studies, to explain the hegemonic struggle between the two countries in the field of economy with the Belt and Road Initiative and Asian Infrastructure and Investment Bank as case studies. The main argument of this study is that the AIIB is utilized primarily as economic capital, and potentially as cultural and symbolic capital; and the BRI is utilized primarily as economic capital, and potentially as cultural, geopolitical, military, and symbolic capital in the field of economy by China to compete with the US. As gathering different types of capitals amounts to having meta-capital, which implies the ability to arrange the exchange ratio among variants of capital and involves having the potential to shape a field and brings about hegemony ultimately, taking a close picture of China's current position in the hierarchical structure of the field of economy at the international level by using a qualitative analytical method is aimed with this study. The fact that China's power is not currently at a preeminent level in the field of economy at the international level and the difficulty of making a long-term projection of the future notwithstanding, the paper concludes that the power of China in the field of economy shows a continuous increase through utilization of the AIIB and BRI as versatile capitals and that China shows signs of having appetite for being the leading actor in the field by conforming to the principles of the existing international economic order to a substantial extent, although we see certain attempts by China to make minor modifications to it.