Femur cisim kırığı nedeniyle kilitli intramedüller çivileme yapılan hastalarda patellofemoral dinamik bilgisayarlı tomografi sonuçlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of the patellofemoral alignment of patients with anterior knee pain after lockedintramedullary nailing with Dynamic Computed Tomography
  1. Tez No: 682998
  2. Yazar: SEFA AKTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL AKŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur cisim kırığı, rotasyon, patellofemoral eklem, Femur shaft fracture, rotation, patellofemoral joint
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve amaç: Femur cisim kırıkları tedavisinde kullanılan kapalı intramedüller çivileme yöntemi günümüzde en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemidir. Operasyon sonrası oluşabilecek rotasyonel deformiteler ise en sık görülen komplikasyonlardan birisidir. Oluşan bu rotasyonel deformitelerin klinik sonuçlarını araştıran birçok makale yayınlanmıştır. Ancak oluşan rotasyonel deformitelerin patellofemoral eklem üzerine oluşan etkisini araştıran çalışmaya rastlamadık. Bu yüzden çalışmamızda; kilitli intramedüller çivileme sonrasında oluşan rotasyonel deformitelerin patellofemoral dizilim üzerindeki etkisini dinamik bilgisayarlı tomografi metodunu kullanarak araştırdık. Materyal Metod: Hastaların Modifiye Lysom diz skorları ölçüldü. Thorosen skoru ölçüldü. Bilgisayarlı tomografi ile hastaların nötralde opere ve sağlam tarafın ayrı ayrı olarak femur uzunlukları, nötralde çekilen kalça ve diz ekleminden geçen aksiyel kesitler kullanılarak her iki alt ekstremitenin femoral anteversiyon açıları ölçüldü, ardından yine nötral pozisyonda, kontraksiyonda, 15,30,60 derece açılarda alınan aksiyel kesitler ile her iki dizin ayrı ayrı olarak sırasıyla sulcus, congurens, lateral patellofemoral açı, patellar tilt açıları ve lateral patellar deplasman mesafeleri ölçüldü. Insall-Salvati indeksi 30 derece fleksiyonda alınan horizontal kesitler kullanılarak ölçüldü.Hastalar rotasyon farklarına göre; 10 dereceden fazla eksternal rotasyon deformitesi olanlar Grup A, 10 dereceden fazla internal rotasyon deformitesi olanlar Grup B ve 10 derecenin altında internal veya eksternal rotasyon deformitesi olanlar Grup C olarak gruplandırıldı. Sonuçlar: 20 hasta üzerinde yapılan çalışmada ortalama yaş 33,5 idi. Lysholm diz skoruna göre 1 hasta (%5) çok iyi, 9 hasta (%45) iyi, 7 hasta (%35) yetersiz, 2 hasta (%10) ise kötü skor olarak değerlendirildi. Thoresen ölçütlerine göre ise 11 hastada (%55) sonuçlar çok iyi, 7 hastada (%35) iyi, 2 hastada (%10) orta sonuç bulunmuştur. Ekstrenal rotasyon deformitesi 10 derecenin üzerinde olan hastaların patellofemoral eklemde ölçülen parametrelerinin ortalama değerleri karşılaştırıldığında nötralde LPA değeri (p=0,028), kontraksiyonda LPA(p=0.043) ve PTA değerleri (p= 0,028), 15 derece fleksiyonda LPA (p=0,028) ve PTA (p=0,028) değerleri, 60 derece fleksiyonda LPA (p=0,046) ve PTA (p= 0,028) değerleri sağlam ve opere taraf arasında istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklı izlendi. Tartışma: Bizim sonuçlarımız intramedüller kilitli çivileme sonrasında oluşan 10 dereceden daha fazla eksternal rotasyonel deformitesinin patellofemoral eklemde yapılan dinamik BT değerlendirmelerinde birçok açıda medial tilt yaptığı göstermiştir. Ancak rotasyonel deformitesi 10 derenin altında olan ve 10 dereceden fazla internal rotasyon deformitesi olan hastalarda patellofemoral eklem ilişkisinde herhangi bir değişiklik tespit etmedik. Bu nedenle Femur cisim kırıklarında intramedüller çivileme sonrasında mümkün olduğunca anatomik redüksiyon yapılması, özellikle eksternal rotasyonel deformite oluşturmaktan patellofemoral dizilim bozukluğunu önlemek amacıyla kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Retrospective analysis of the patellofemoral alignment of patients with anterior knee pain after locked intramedullary nailing with Dynamic Computed Tomography Introduction:The closed intramedullary nailing of femoral shaft fractures after rotational deformities are one of the most common complications. Many articles have been published investigating the clinical results of these rotational deformities.We investigated the effect of rotational deformities that occur after locked intramedullary nailing on patellofemoral alignment using dynamic computed tomography method. Metod:The femoral anteversion angles of both lower extremities were measured using axial sections passing through the hip and knee joints taken in neutral position. Then, in neutral position, in contraction, at 15,30,60 degrees angles, the sulcus, congurens, lateral patellofemoral angle, patellar tilt angles and lateral patellar displacement distances of both knees were measured separately; Group A with an external rotation deformity of more than 10 degrees, Group B with an internal rotation deformity of more than 10 degrees, and Group C with internal or external rotation deformities below 10 degrees. Results: The mean age was 33.5 years.Comparing the mean values of the parameters measured in the patellofemoral joint of patients with extrarenal rotation deformity over 10 degrees, the LPA value in neutral (p = 0.028), LPA in contraction (p = 0.043) and PTA values (p = 0.028), LPA at 15 degrees of flexion (p = 0.028) and PTA (p = 0.028) values, LPA at 60 degrees of flexion (p = 0.046) and PTA (p = 0.028) values were statistically significantly different between the healthy and operated sides. Discussion: Our results have shown that external rotational deformity of more than 10 degrees after intramedullary locked nailing causes medial tilt at many angles in dynamic CT evaluations of the patellofemoral joint. However, we did not detect any changes in the patellofemoral joint relation in patients with rotational deformity less than 10 degrees and more than 10 degrees of internal rotation deformity.We think that especially external rotational deformity should be avoided in order to prevent patellofemoral malalignment.