Fen bilimleri öğretmenlerine yönelik STEM odaklı mesleki gelişim programı hazırlanması ve etkilerinin araştırılması
Preparing a STEM focused professional development program for science teachers and researching its effects
- Tez No: 683028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BOZKURT ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, STEM odaklı ders planlama, STEM odaklı ders uygulama, fen bilimleri öğretmeni, mesleki gelişim, STEM education, STEM-focused lesson planning, STEM-focused lesson implementation, professional development
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, fen bilimleri öğretmenlerine yönelik mesleki gelişim programı hazırlanması, uygulanması ve uygulanan mesleki gelişim programının öğretmenlerin STEM odaklı ders planlama ve uygulama yeterliliklerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması olarak bütüncül tekli durum deseninde planlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Samsun ilinde görev yapmakta olan 10 fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. STEM odaklı mesleki gelişim programı; 4 aşamadan oluşan 80 saatlik bir eğitim, danışmanlık ve uygulama süreci şeklinde yürütülmüştür. Öğretmenler mesleki gelişim programı süresince STEM odaklı ders planları hazırlamış, ders planları alan uzmanı tarafından incelenmiş, verilen dönütlerin ardından son halini alan planlar sınıflarda uygulanmıştır. Öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları araştırmacı tarafından gözlemlenmiştir. STEM Eğitimi Görüş Formu, Uygulama Süreci Görüş Formu-1, Ders Gözlem Formu, Uygulama Süreci Görüş Formu-2, Uygulama Sonu Yansıtıcı Görüş Formu, öğretmenler tarafından geliştirilen ders planları ve alan gözlem notları araştırmanın veri kaynağını oluşturmaktadır. Öğretmenlerin tüm planlarını mühendislik tasarım sürecine uygun olarak geliştirdikleri, geliştirdikleri ilk planlarda çeşitli eksiklikler olduğu, özellikle problem durumunu oluşturmakta zorlandıkları, verilen dönütler ve paylaşımlar neticesinde sonraki planlarında eksikliklerini giderdikleri ve ders planlarının niteliğinin arttığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin STEM etkinlikleri uygularken süreç yönetimi, öğrenme süreci ve fiziksel şartlar bakımından zorluk yaşadıklarını, uzman görüşü, danışman desteği ve meslektaşları ile yaptıkları deneyim paylaşımlarının da katkısıyla uygulamalar yaptıkça zorlukları aştıklarını ifade ettikleri belirlenmiştir. STEM odaklı mesleki gelişim programının öğretmenlerin ders planı hazırlama ve uygulama yeterliliklerini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. STEM eğitimi konusunda kısa süreli eğitimler yerine uzun süreli, sürece yayılmış ve uygulamalı eğitim programları uygulanmasının bu çalışmanın sonuçlarından çıkarılan önemli bir öneri olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the preparation and implementation of a professional development program for science teachers and the effects of the program on teachers' STEM focused lesson planning and application competencies The research was conducted according to case study, one of the qualitative research methods, in a holistic single case design. The study group of the research consists of 10 science teachers working in Samsun in the 2019-2020 academic year. The STEM-focused professional development program is an 80-hour education, consultancy and implementation process consisting of 4 stages. The teachers prepared STEM focused lesson plans during the professional development program, the lesson plans were examined by the field experts, and the final plans were implemented in the classrooms after the feedback. The classroom practices of the teachers were examined by the researcher. The data were collected with STEM Education Opinion Form, Implementation Process Opinion Form-1, Lesson Observation Form, Implementation Process Opinion Form-2, Application End Reflective Opinion Form, lesson plans developed by teachers, field notes and observation notes. Then, collected data were analyzed with the content analysis method. It was conclouded that the teachers developed all their plans in accordance with the engineering design process, there were various deficiencies in the first plans, they had difficulty in creating the problem situation, they eliminated their deficiencies in their next plans as a result of the feedback and sharing, and the quality of the lesson plans increased. It was founded that the teachers stated that they had difficulties in terms of process management, learning process and physical conditions while applying STEM activities, and they overcame the difficulties as they practiced with the contribution of expert opinion, consultant support and experience sharing with their colleagues. It was concluded that the STEM-focused professional development program increased teachers' ability to prepare and implement lesson plans. An important suggestion drawn from the results of this study is that long-term, extended and applied education programs should be applied instead of short-term education in STEM education.