Okul öncesi öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimleri ile eğitim inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between preschool teachers reflective thinking tendencies and educati̇onal beli̇efs
- Tez No: 683040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ARCAGÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı Düşünme, Eğitim İnançları, Okul Öncesi Eğitim, Reflective Thinking, Educational Beliefs, Preschool Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın temel amacı okul öncesi öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimlerinin ne düzeyde olduğunu ve benimsedikleri eğitim inançlarını belirlemek, yansıtıcı düşünme eğilimleri ile eğitim inançları arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerine Semerci (2007) tarafından geliştirilen“Öğretmen ve Öğretmen Adayları İçin Yansıtıcı Düşünme Eğilimi (YANDE) Ölçeği”ve Yılmaz, Altınkurt ve Çokluk (2011) tarafından geliştirilmiş olan“Eğitim İnançları Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçme araçlarına öğretmenlerin demografik bilgilerini belirlemeyi amaçlayan kişisel bilgi formu eklenmiş ve uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Çanakkale ilinde görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi Çanakkale ilinde görev yapan ve seçkisiz örnekleme yoluyla seçilmiş olan 197 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimleri ve eğitim inançları yaş, öğrenim durumu, mesleki kıdem, okudukları aylık kitap sayısı, kullandıkları sosyal medya aracı sayısı durumları yönünden ele alınmıştır. SPSS programı ile okul öncesi öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimleri ve eğitim inançları ortaya konmuş, bu iki durum çeşitli değişkenler açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediği ve yansıtıcı düşünme eğilimleri ile eğitim inançları arasındaki ilişki istatistiksel testler ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin yüksek düzeyde yansıtıcı düşünme eğilimine sahip oldukları, en çok“Varoluşçuluk”eğitim inancını benimsediklerini ve ardından sırasıyla“İlerlemecilik”,“Yeniden Kurmacılık”ve“Daimicilik”inançlarına sahip oldukları tespit edilmiştir.“Esasicilik”alt boyutunu ise benimsemedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimleri ile eğitim inançları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the level of reflective thinking tendencies of preschool teachers and the educational beliefs they adopt, and to determine the relationship between reflective thinking tendencies and educational beliefs. The“Reflective Thinking Tendency Scale for Teachers and Teacher Candidates”developed by Semerci (2007) and the“Educational Beliefs Scale”developed by Yılmaz, Altınkurt and Çokluk (2011) were applied to the preschool teachers participating in the research. A personal information form, which aims to determine the demographic information of teachers, was added to the measurement tools and applied. The population of the research consists of pre-school teachers working in Çanakkale. The sample of the study consists of 197 preschool teachers working in Çanakkale and selected by random sampling. The reflective thinking tendencies and educational beliefs of the teachers participating in the research were discussed in terms of age, educational status, professional seniority, the number of monthly books they read, and the number of social media tools they use. With the SPSS program, preschool teachers' reflective thinking tendencies and educational beliefs were revealed, and whether these two situations differed significantly in terms of various variables and the relationship between reflective thinking dispositions and educational beliefs were tested with statistical tests. As a result of the research, it has been determined that preschool teachers have a high level of reflective thinking tendency, they mostly adopt the“Existentialism”educational belief, and then they have“Progressionalism”,“Reconstructionism”and“Perennialism”beliefs, respectively. It was concluded that they did not adopt the“essentialism”sub-dimension. It has been concluded that there is a positive and significant relationship between the reflective thinking dispositions of preschool teachers and their educational beliefs.