Okul öncesi öğretmenlerinin psikolojik sağlamlık düzeyleri ve yansıtıcı düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between psychological resilience levels and reflective thinking tendencies of preschool teachers
  1. Tez No: 1010513
  2. Yazar: SADIK ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, Resilience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile yansıtıcı düşünme eğilimleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu iki değişkenin; yaratıcı drama eğitimi alma durumu, yaş, mesleki kıdem ve öğrenim durumu gibi demografik değişkenler açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Manisa ilindeki farklı okullarda görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 300 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ile Öğretmen ve Öğretmen Adayları İçin Yansıtıcı Düşünme Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, fark ve ilişki testleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, çalışmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinin hem psikolojik sağlamlık hem de yansıtıcı düşünme eğilimi düzeylerinin genel olarak yükseğe yakın düzeylerde olduğunu veriler ışığında ortaya koymaktadır. Değişkenler bazında yapılan incelemelerde, yaş, öğrenim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Uygulanan ilişki testleri sonucunda ise çalışmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinin psikolojik sağlamlıkları ile yansıtıcı düşünme eğilimleri arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ancak öğretmenlerin yaratıcı drama eğitimi alma durumlarına göre psikolojik sağlamlık ve yansıtıcı düşünme eğilimi düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bu durumun yaratıcı drama eğitimlerinin içerik ve süre olarak katılımcıların verdikleri yanıtlarla sınırlı olmasından kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Verilerin toplanmasında öğretmenlerin yalnızca yaratıcı drama eğitimi alıp almadıkları sorulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between preschool teachers' psychological resilience levels and their reflective thinking tendencies, and to examine whether these two variables differ significantly in terms of demographic factors such as participation in creative drama-based training, age, professional seniority, and educational status. The research was designed in the relational survey model. The study group consists of 300 preschool teachers working in different schools in the province of Manisa during the 2024-2025 academic year who participated in the research voluntarily. A Personal Information Form, the Psychological Resilience Scale for Adults, and the Reflective ThinkingTendency Scale for Teachers and Pre-service Teachers wereused as data collection tools. Descriptive statistics, comparative tests, and correlational tests were used in theanalysis of the data. In light of the data, the research findings revealed that both the psychological resilience and reflective thinking tendency levels of the participating preschool teachers were generally at near high levels. In the analyses conducted based on variables, significant differences were found in the variables of age, educational status, and professional seniority. As a result of the applied correlation tests, a positive and significant relationship was found between the psychological resilience of the participating preschool teachers and their reflective thinking tendencies.However, no statistically significant difference was found in the psychological resilience and reflective thinking levels of the teachers according to their status of receiving creative drama-based training. It is thought that this situation may result from the creative drama-based trainings being limited bythe responses given by the participants in terms of content and duration. In the data collection process, teachers were only asked whether they had received creative drama-based training or not.