Serebral palsili yetişkinlerin sosyodemografik durumlarının, yaşam kalitelerinin ve umutsuzluk düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the sociodemographic status, quality of life and hopelessness levels of adults with cerebral palsy
  1. Tez No: 683053
  2. Yazar: MUSTAFA KAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, yetiĢkin, yaĢam kalitesi, umutsuzluk düzeyi, Cerebral palsy, adult, quality of life, hopelessness level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kavak, M. Serebral Palsili YetiĢkinlerin Sosyodemografik Durumlarının, YaĢam Kalitelerninin ve Umutsuzluk Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya, 2020. Amaç: Bu çalıĢmanın amacı, yetiĢkin serebral palsili bireylerin sosyodemografik durumlarını, yaĢam kalitelerini ve umutsuzluk düzeylerini tanımlamaktır. Gereç ve Yöntemler: ÇalıĢmaya 19-55 yaĢ arası, 102 serebral palsili yetiĢkin birey dahil edilmiĢtir. ÇalıĢmada katılımcıların durumlarını değerlendirmek için,“YetiĢkin Serebral Palsili Birey Sosyodemografik Değerlendirme Formu”,“Gross Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (GMFSS)”,“Kısa Form-36 (KF-36) YaĢam Kalitesi Ölçeği”ve“Beck Umutsuzluk Ölçeği”kullanılmıĢtır. Test, 93 soruluk anket Ģeklinde olup 54 katılımcının kendisine, 48 katılımcının ise bakım verenlerine, yüz yüze veya telefon görüĢmesi Ģeklinde uygulanmıĢtır. Bulgular: AraĢtırmamızın bulgularına göre, olguların yaĢ ortalaması 30,78 idi. Olguların %50‟si GMFSS 1 ve 2 olup bağımsız mobilize olabilirken, %48‟i çeĢitli seviyelerde zihinsel yetersizliğe sahipti. %8,8‟i üniversite mezunu ve %40,2‟si okuryazar olmayan olguların, %87,3‟ü ebeveyniyle birlikte yaĢamakta, %78,42‟si herhangi bir iĢte çalıĢmamaktaydı. Olguların KF-36 YaĢam Kalitesi Ölçeği‟nin alt parametrelerinden aldıkları puanların ortalamaları; fiziksel fonksiyon 34,68, fiziksel rol 27,69, emosyonel rol 52,61, canlılık 56,48, ruhsal sağlık 62,49, sosyal sağlık 63,08, ağrı 71,91, genel sağlık algısı 48,99 iken, Beck Umutsuzluk Ölçeği‟nden aldıkları puanların ortalaması ise 7,46 idi. ÇalıĢmamızda, yaĢ, cinsiyet, serebral palsi tutulum Ģekli, serebral palsiye eĢlik eden problem sayısı, adaptif cihaz kullanımı, eğitim durumu, iĢte çalıĢma durumu, ekonomik yardım alma, hane halkı gelir seviyesi ve GMFSS‟nin yaĢam kalitesini etkileyen faktörlerden olduğu belirlenmiĢtir. Cinsiyet, eğitim durumu, iĢte çalıĢma durumu, ekonomik yardım alma, hane halkı gelir seviyesi ise umutsuzluk düzeyini etkileyen faktörlerden olduğu belirlenmiĢtir. Sonuç: Serebral palsili yetiĢkinlerde serebral palsinin neden olduğu fiziksel ve emosyonel yetersizlikler, bireyin baĢta günlük yaĢam aktiviteleri, eğitim, sosyal, iĢ ve ekonomik olmak üzere hayatın pek çok alanını olumsuz etkileyerek yaĢam kalitelerinin düĢmesine ve umutsuzluk düzeylerinin yükselmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Kavak, M. Evaluation of Sociodemographic Status, Quality of Life and Hopelessness Levels of Adults with Cerebral Palsy. Kutahya Health Sciences University, Institute of Postgraduate Education, Physiotherapy and Rehabilitation Programme, Master Thesis, Kutahya, 2021. Aim: The aim of this study is to describe the sociodemographic status, quality of life and hopelessness levels of adults with cerebral palsy. Material and Methods: 102 adults with cerebral palsy between the ages of 19-55 were included in the study. In the study,“Adult Cerebral Palsy Sociodemographic Evaluation Form”,“Gross Motor Function Classification System”,“Short Form-36 (SF-36) Quality of Life Scale”and“Beck Hopelessness Scale”were used to evaluate the status of the participants. The test was in the form of a 93-question questionnaire and was administered to 54 participants themselves and 48 participants to their caregivers, either face-to-face or by telephone. Results: According to the findings of our study, the mean age of the cases was 30.78 years. While 50% of the cases had GMFSS 1 and 2 and could be mobilized independently, 48% had various levels of intellectual disability. Of the cases, 8.8% were university graduates and 40.2% were illiterate, 87.3% were living with their parents and 78.42% were not working in any job. The mean scores of the sub-parameters of the SF-36 Quality of Life Scale of the cases; Physical function was 34.68, physical role 27.69, emotional role 52.61, vitality 56.48, mental health 62.49, social health 63.08, pain 71.91, general health perception 48.99 and the mean score of the Beck Hopelessness Scale was 7.46. In our study, it was determined that age, gender, type of cerebral palsy involvement, number of problems accompanying cerebral palsy, use of adaptive devices, educational status, employment status, receiving economic assistance, household income level and GMFSS were among the factors affecting the quality of life. It has been determined that gender, education level, working status, receiving economic assistance, and household income level are among the factors affecting the level of hopelessness. iv Conclusion: Physical and emotional deficiencies caused by cerebral palsy in adults with cerebral palsy adversely affect many areas of life, especially daily living activities, education, social, work and economic aspects, leading to a decrease in their quality of life and an increase in hopelessness levels.