Özel spor merkezleri üyelerinin sosyal fizik kaygılarının incelenmesi: Malatya ili öreneği
Investigation of social physics anxiety of private sports center members: The case of Malatya province
  1. Tez No: 683098
  2. Yazar: MUHAMMED ZAHİD AÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER KARADEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, Özel spor merkezi, Kaygı, Sosyal Fizik Kaygı, Fiziksel Görünüş
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Fiziksel görünüş, toplumda tüm bireyler tarafından üzerinde durulan önemli bir konudur. Bu araştırmanın amacı özel spor merkezleri üyelerinin sosyal fizik kaygılarının çeşitli bağımsız değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiş betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Malatya ilinde bulunan ve tesadüfi olarak seçilmiş olan 8 farklı özel fitness salonunda spor yapan 230'u erkek 56'sı kadın 286 kişi oluşturmuştur. Araştırmada veriler, kişisel bilgi formunun yanı sıra Sosyal Fizik Kaygı Envanteri (SFKE) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmeden önce normallik sınamaları Kolmogorov Simirnov ve levene testleri ile yapılmıştır. Bağımsız değişkenlere bağlı olarak ve n sayısı parametrik testler için yeterli olmayan değişkenlerin çoklu karşılaştırmaları için Kruskal Wallis H testinden yararlanılmıştır. Normal dağılım gösteren veriler için ise, ikili karşılaştırmalarda independent sample test (t-test), çoklu karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçları; katılımcıların sosyal fizik kaygı düzeylerinde; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, haftalık spor yapma sıklığı, diğer spor branşı, spor geçmişi, gelir durumu, spor salonuna gelme amacı, sosyal ilişkilerde kendini tanımlama, beslenme için ayrı bir harcama yapma, ergojenik madde kullanımı, vücut şeklini değerlendirme ve antrenmanda aynaya bakma sıklığı değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı fark olduğunu, cinsiyet değişkenine göre ise anlamlı fark olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Physical appearance is an important issue that is emphasized by all individuals in society. The aim of this research is to examine the social physics anxiety of members of private sports centers in terms of various independent variables. The research is a descriptive research carried out by scanning method. The study group of the research consists of 286 people, 230 men, 56 women, who do sports in 8 different private fitness centers in Malatya province and randomly selected. The data of the study were collected by using the Social Physics Anxiety Inventory (SPAI), as well as the personal information form. Normality tests of the data were done with Kolmogorov Smirnov and Levene tests. The Kruskal Wallis H test was used for multiple comparisons of the variables, depending on the independent variables and whose n number was not sufficient for the parametric tests. Independent sample test (t-test) was used in pairwise comparisons of normally distributed data, and one-way analysis of variance (ANOVA) tests were used in multiple comparisons. According to the results of the research, It was determined that there was a statistically significant difference according to the variables of the participants' social physique anxiety levels, age, gender, educational status, marital status, weekly sports frequency, other sports branch, sports history, income status, purpose of coming to the gym, self-identification in social relations, separate expenditure for nutrition, doing exercise, ergogenic substance use, evaluating body shape and looking at the mirror during training. However, it was determined that there was no significant difference according to the gender variable. Keywords : Private Sports Centers, Social Physical Anxiety, Fitness