Investigating women's risk factors for breast cancer and their knowledge and attitudes towards early diagnosis in Nasiriyah city
Nasiriyah şehrindeki kadınların meme kanseri risk faktörlerinin ve erken tanıya yönelik bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 683099
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN EROL URSAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Erken tanı, Meme kanseri, Risk faktörü, Breast cancer, Early diagnosis, Risk factor
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş:Ülkeler arasında meme kanseri insidansındaki farklılıklar çevresel, davranışsal ve yaşam tarzıyla ilgili risk faktörlerine bağlanabilir. Bu nedenle farklı toplumlardaki kadınların meme kanseri risk faktörlerine ve erken tanıya yönelik bilgi ve tutumlarını değerlendirmek önemlidir. Amaç: Bu çalışmanın amacı Irak, Nasiriyah'da yaşayan 40 yaş üstü kadınların göğüs kanseri risk faktörleri ve erken tanıya karşı bilgi ve tutumları belirlemektir. Yöntemler: Bu çalışmada, tanımlayıcı ve kesitsel bir tasarım kullanılmış olup Şubat ve Mart 2020 arasında Irak'ta iki farklı birinci basamak sağlık merkezine başvuran 40 yaş üstü 120 kadınla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmadaki kadınların %21,70'nin ailesinde meme kanseri öyküsü olduğu, %6,66'nın kendi meme kanseri öyküsü olduğu, %24,20'nin bening meme rahatsızlığı olduğu, %0,80'nin ilk menarş yaşının 11 yaş ve altı olduğu, %6,66'nın göğüs bölgesine radyoterapi aldığı saptanmıştır. Kadınların %83,30'nun BMI'nin 25 ve üzerinde olduğu, %72,50'nin egzersiz yapmadığı, %50'sinin ilk çocuğunu 30 yaş ve üzerinde doğurduğu belirlenmiştir. Kadınların meme kanseri erken tanısına yönelik bilgi ve tutumları incelendiğinde ise, %51,60'nın Kendi Kendine Meme Muayenesini (KKMM) düzensiz yaptığı, %78,80'nin daha önce Klinik Meme Muayenesi (KMM) yaptırmadığı ve %88,30'nun mammografi çektirmediği belirlenmiştir. Sonuç: Nasiriyah kentindeki ki kadınların yaşam tarzı ile ilişkili risk faktörleri olan fazla kilolu ya da obez olma ve fiziksel aktivite konularında eğitime ihtiyaç duyduğunu belirlenmiştir. Kadınların KKMM, KMM ve Mammografi çektirme konusunda tutumlarının düşük olduğu, kadınların bu konularda farkındalıklarının ve tutumlarının geliştirilmesine ihtiyaç olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background: Differences in the incidence of breast cancer among countries can be attributed to environmental, behavioral, and lifestyle-related risk factors. Therefore, it is important to evaluate the knowledge and attitudes of women in different societies towards breast cancer risk factors and early diagnosis. Objective: This study was conducted to determine the risk factors of women over the age of 40 for breast cancer and their knowledge and attitudes towards early diagnosis in Nasiriyah city of Iraq. Methods: The study uses a descriptive and cross-sectional design, and it was carried out with 120 women aged over 40 who presented to two different primary health-care centers in Iraq between February and March 2020. Results: The study results indicate that 21.70% of the women in the study had a family history of breast cancer, 6.66% had a history of their own breast cancer, 24.20% had benign breast disease, and 0.80% had a first menarche age 11 years and below. and 6.66% received radiotherapy to the chest area. It was determined that 83,30% of the women had a BMI value of 25 or above, 72,50% did not exercise, and that 50% had given birth to their first child at the age of 30 or over. When the knowledge and attitudes of women towards early diagnosis of breast cancer were examined, it was found that 51,60% performed Breast Self-Examination (BSE) irregularly, 78,80% had not had a clinical breast examination (CBE) before, and that 88,30% had not had mammography. Conclusion: It was determined that women in Nasiriyah city needed training on overweight and obesity and physical activity, which are lifestyle-related risk factors. Also, it was found that women's attitudes towards BSE, CBE, and mammography were low and that their awareness and attitudes needed improving on these issues.