An Interpretive framework for understanding architectural theory's shelf-representation
Mimarlık kuramının öz-temsilini anlamak için bir çerçeve
- Tez No: 68312
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK PAMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık kuramı, kuram, felsefe, temel, temellendirme, öz-temsil. iv, Architectural theory, theory, philosophy, foundation, grounding, self-representation. in
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
öz MİMARLIK KURAMININ ÖZ-TEMSİLİNİ ANLAMAK İÇİN BİR ÇERÇEVE Zeynep Mennan Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Pamir Eylül 1997, 170 sayfa Bu çalışma, mimarlık kuramının öz-temsilini anlamak için bir yorumsal çerçeve geliştirmektedir. Bu çerçevenin metinsel coğrafyası, temeldencilik ve karşı-temeldencilik anlatılarıyla sınırlandırılmıştır. Çalışma, mimarlık kuramının bilgi-kuramsal ve varlık-kuramsal anlamını araştırmakta, ve bu araştırmayı bir alt metin eşliğinde sürdürmektedir. Bu alt metin, mimarlık kuramının öz-temsilinin senkretik olduğunu ve felsefe altında tanımlanmış olduğunu iddia etmekte, ve bir mecaz şeklinde açı I unlanarak, kuramın öz- temsilindeki anlamlı tarihsel dönüşümleri izlemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTERPRETIVE FRAMEWORK FOR UNDERSTANDING ARCHITECTURAL THEORTS SELF-REPRESENTATION Zeynep Mennan Ph.D., Department of Architecture Supervisor: Prof Dr. Haluk Pamir September 1997, 170 pages The study develops an interpretive framework for understanding architectural theory's self-representation, articulated under two grand narratives, foundationalism and anti-foundationalism, that provide for the textual geography of the work. It is within this geography that the hermeneutical exercise proceeds to the exploration of architectural theory's epistemological and ontoiogical significance, under a sub-text arguing for architectural theory's syncretism and self-affiliation to philosophy. This sub text is extended into a metaphor that unfolds itself throughout the survey, to locate significant moments of theory's self-representation.