Behavior of brick in filled reinforced concrete frames under reversed cyclic loading
Tuğla dolgulu betonarme çerçevelerin tersinir tekrarlanan yükler altındaki davranışı
  1. Tez No: 68313
  2. Yazar: FARZAD MARJANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: davranış, betonarme çerçeve, tuğla dolgu, tersinir yükler VI, Behavior, Reinforced concrete frame, hollow clay tile infill, cyclic loading IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
öz TUĞLA DOLGULU BETONARME ÇERÇEVELERİN TERSİNİR TEKRARLANAN YÜKLER ALTINDAKİ DAVRANIŞI MARJANI Farzad Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr.Uğur ERSOY Eylül 1997, 185 Sahife Bina çerçevelerinin dolgularında, dış kaplama yada bölme duvarı olarak tuğla sıkça kullanılmaktadır. Çerçevelerin hesabında, mevcut olan dolgu duvarlar genelde dikkate alınmaz. Halbuki dolgu duvarların varlığı, davranışı önemli ölçüde değiştirmektedir. Çatlama konumuna kadar dolgunun, yanal rijitlik ve dinamik özellikler üzerindeki etkisi çok büyüktür. Dolgulu çerçevelerin rijitliği, dayanımı ve dinamik özellikleri çıplak çerçeveye göre oldukça değişik olduğundan, dolgulu çerçevelerin deprem yükleri altındaki davranışı oldukça farklıdır. Bu çalışmanın amacı tuğla dolgulu çerçevelerin deprem yükü altındaki davranışlarını araştırmaktır. Bu amaçla altı adet tek açıklıklı ve iki katlı dolgulu panel, deprem yükünü temsil eden tersinir tekrarlanan yükler altında denenmiştir. Buna ilaveten altı adet dolgu paneli, temel özelliklerinin belirlenmesi için denenmiştir. Sıva ve beton kalitesi, tuğla dolgulu betonarme çerçevelerin davranışının irdelemesinde değişken olarak kullanılmıştır. Bu çerçevelerin davranışı dolgusuzçerçevelerin davranışı ile karşılaştırılmıştır. Rijitlik, Dayanım ve davranışın yorumlanması ve öğrenilmesi için analitik çalışmalar yapılmıştır. Bu hesaplamalar deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bu çalışmaların ışığı altında bu gibi dolgulu betonarme çerçevelerin davranışı hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOR OF BRICK INFILLED REINFORCED CONCRETE FRAMES UNDER REVERSED CYCLIC LOADING MARJANI Farzad Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof Dr.Uğur ERSOY September 1997, 185 Pages Structural frames are often filled with masonry walls serving as partitions or as cladding. Although infills usually are not considered in the structural design, their influence on the behavior of the frame is considerable. Up until the infills cracks, the contribution of the infill to both lateral stiffness and strength is very significant. The infill also changes the dynamic characteristics of the frame. The change in lateral stiffness, strength and natural period of the frame structure due to the presence of infills change the behavior of the building under seismic action. The object of this study was to investigate the behavior of such infilled frames under seismic loads. For this purpose six two story, one bay brick infilled frames were tested under reversed cyclic loading simulating seismic action. Furtheremore six infill panels were tested to have primative informations on infill characteristics. Effect of plaster and concrete quality were parameters on infilled frames behavior iiiresearch. These frames behavior were compared with frames without infills also. Analytical works have done to understanding stiffness, strength and behavior of these types of frames. These calculations were compared with the experimental results. As a light of these studies conclusions have done on behavior of these type of infilled reinforced concrete frames.