Simulation of chlorine decay in water supply networks
İçme suyu şebekelerinde klor kayıp simülasyonu
  1. Tez No: 68314
  2. Yazar: OSMAN NURİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUHA SEVÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Şebekeleri, Klor Kayıpları, Difuzyon, Dispersiyon, Su Kalitesi Modellemesi. VI, Water Supply, Chlorine Decay, Convection, Diffusion, Dispersion, Alternating Direction Implicit Method, Water Quality Model. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz İÇME SUYU Ş EBEKELERİNDE KLOR KAYIP SİMULASYONU Özdemir, Osman N. Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Süha Sevük Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Metin Ger Haziran 1997, 122 Sayfa Bu çalışmada amaçlanan insanların hayat standardı ve sağlık koşullarını iyileştirmektir. Araştırmada ulaşılmak istenilen, içme suyu borularında klor kayıplarının irdelenerek, konsantrasyonların yüksek bir hassiyetle hesaplanması için bir model geliştirmektir. Bu tezde içme suyu şebekelerinde klor kayıpları ile ilgili olarak gözönüne alınan yaklaşım; içme suyu borusunun bir kimyasal reaktör gibi davrandığı şeklindedir. Boru içi suda gerçekleşen klor kayıplarının sabit olmadığı gösterilmiş ve bu noktadan hareketle klor taşınması ve kayıpları 2 boyutlu, öteleme ve difüzyon denklemlerinin nümerik olarak Crank-Nicolson tekniği ileçözümü irdelenmiş, nümerik model sonuçları Amerikan Çevre örgütü'nün (EPA) Cincinnati'deki Laboratuvarlarında bir boru düzeneği üzerinde deneysel sonuçlarla kontrol edilmiştir. Bu sonuçlar içme suyu şebekelerinde kullanılmak üzere geliştirilen dinamik bir su kalite simulatöründe (DYNAQ) kullanılmıştır. Bu model şebeke içi konsantrasyonları zaman ve konum boyutunda başarılı bir şekilde hesaplayabilmektedir. Boru içi duvarlardaki klor kayıplarının özellikle düşük debide sabit olmadığı ayrıca gösterilmiş ve buradan hareketlle zamana bağlı 2 boyutlu öteleme ve dispersiyon denklemi kapalı ve değişken yönlü (Alternating Direction Implicit ADI) olarak anılan bir teknik ile modellenmiştir. Model sonuçları yine yukarıda anılan laboratuvarda aynı boru düzeneğinde zaman boyutlu deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF CHLORINE DECAY IN WATER SUPPLY NETWORKS Özdemir, Osman N. Ph.D. Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Süha Sevük Co-Supervisor: Prof. Dr. A. Metin Ger June 1997,122 Pages The goal of this research is to give a better life standard and healthier environmental conditions for human life. The research objective is to scrutinize chlorine disappearance mechanism in water supply pipes and develop a model to predict the concentrations with higher accuracy. The approach that will be assumed in this research is that, with regard to the processes of chlorine decay in water distribution networks, the pipe acts as a chemical reactor. It is shown that the bulk decay coefficient is not a constant. Based on this finding, the transport mechanism of chlorine and its decay in pipes are modelled by a 2-D convective-diffusive mass transport equation. Numerical solution of this equation is obtained by the Crank- iiiNicolson technique. The results are then compared with experimental data using a pipe loop system made at EPA Laboratories in Cincinnati- USA. These results are used in a dynamic quality simulation model DYNAQ developed for use in the water supply networks. DYNAQ simulates the temporal and the spatial variation in the concentration through a network successfully. It is also shown that the wall decay coefficient is not constant particularly for the low flows. Based on this finding, an unsteady 2-D convective-dispersive mass transport equation is solved using the Alternating Direction Implicit (ADI) technique. The results of the model are then compared with the time-dependent experimental results in the pipe loop system mentioned above.