Isabel Allende'nin Yüreğimdeki Ülkem ve Kış Ortasında adlı eserlerinin incelenmesi
Analysis of Isabel Allende's My Invented Counrty and In the Midst of Winter
  1. Tez No: 683156
  2. Yazar: ZEHRA EZGİ HOŞSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE TOLEDO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şili, Isabel Allende, Roman, Büyülü Gerçekçilik, Yüreğimdeki Ülkem, Kış Ortasında, Chile, Isabel Allende, Novel, Magical Realism, My Invented Country In The Midst of Winter
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Salvador Allende 1970 yılında iktidara geldikten üç yıl sonra 1973 yılında yapılan darbe neticesinde hayatını kaybetmiştir. Isabel Allende yapılan darbe sonrasında 1975 yılında Venezuela'ya göç etmiş ve 1982 yılında Şili toplum yapısını ve darbe sürecini anlatan ilk eseri Ruhlar Evini vermiştir. Roman büyük ilgi görmüş daha sonra yazar Şili ve Latin Amerika kültürünü konu alan eserler vermeye devam etmiştir. Ancak zaman içinde yazarın verdiği eserlerin konularında değişiklikler olmuştur. Bu çalışmamızda yazarın otobiyografik özellikler taşıyan“Yüreğimdeki Ülkem”adlı eseri ve polisiye roman özelliği taşıyan“Kış Ortasında”adlı eserleri romanda işlenen konular, üslup gibi hususlar itibariyle incelenmiş olup, yazarın hayatındaki önemli dönüm noktaları, etkilendiği Şilili şairlere de değinilmiş, farklı türlerdeki diğer eserlerinin konuları da irdelenmiştir. Böylece zaman içinde yazarın yazın eğilimindeki değişiklikler hakkında bir sonuca varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Three years after Salvador Allende came to power in 1970, he died because of the coup in 1973. Isabel Allende immigrated to Venezuela in 1975 after the coup, and in 1982, she wrote her first work, named“The House of Spirits”, describing the Chilean society structure and the coup process. The novel attracted great attention, and later on, the author continued to write books on Chilean and Latin American culture. However, over time, there have been changes in the themes of the works given by the author. In this study, the author's work named“My Invented Country”, which has autobiographical features, and“Midst of Winter”, which has the feature of detective novel, have been examined in terms of issues such as the themes and style of the novel, and the important turning points in the author's life, the Chilean poets he was influenced by, are also mentioned. The themes of his other works were also mentioned. Thus, it has been tried to reach a conclusion about the changes in the author's literary disposition over time.