Maternal bağlanmanın erken çocukluk gelişimi bilgisi ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of maternal attachment and early childhood development knowledge
- Tez No: 683242
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YILDIRIM SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: bağlanma, maternal bağlanma, erken çocukluk gelişimi, attachment, maternal attachment, early childhood development
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu araştırma, maternal bağlanmanın erken çocukluk gelişimi bilgisi ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Maternal bağlanma ve erken çocukluk gelişimi bilgisini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, çalışmanın ikinci amacıdır. Yöntem: İlişki arayıcı tipte yürütülen bu araştırmanın örneklemini, 1-24 ay arası çocuğu olan, doğum haftası en az 37 hafta olan, normal erken çocukluk gelişimi gösteren bebeğe sahip 211 anne oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Ebeveyn-Bebek Tanıtım Formu”,“Maternal Bağlanma Ölçeği”ve“Ailelerin Gelişim Bilgisi Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, Kasım 2020-Haziran 2021 tarihleri arasında çevrim içi yol ile ve iki hastanenin çocuk polikliniklerinde yüz yüze olarak toplanmıştır. Çalışma için etik kurul izni ve hastane kurum izinleri alınmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, Maternal Bağlanma Ölçeği ve Ailelerin Gelişim Bilgisi Ölçeği arasında istatistiksel olarak önemli pozitif korelasyon bulunmaktadır. Ölçek puanları arasındaki ilişkinin gücü, %5 yanılma düzeyinde %99,8 olarak elde edilmiştir. Yapılan regresyon analizinde, Maternal Bağlanma Ölçeği'nin bir puan artması Ailelerin Gelişim Bilgisi Ölçeği puanını 0,268 birim artırmıştır. Annenin eğitim durumu, ailenin ekonomik durumu, planlı gebelik ve doğum şekli ile maternal bağlanma ve annelerin gelişim bilgisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Maternal bağlanmanın, annelerin erken çocukluk gelişimi bilgilerini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Gebelik döneminden itibaren annelerde maternal bağlanmayı artıracak uygulamaların ebeveynlere öğretilmesi ve bebeklerine uygulamalarının sağlanması, bu dönemde erken çocukluk gelişimi bilgilerini artırmak için, tüm ebeveynlere bebek bakımı konusunda düzenli eğitimlerin verilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the relationship between maternal attachment and early childhood development knowledge. Determining the factors affecting the knowledge of maternal attachment and early childhood development is the second aim of the study. Method: The sample of this research, which was conducted in relation-seeking type, consisted of 211 mothers with children aged 1-24 months, with a gestational age of at least 37 weeks, and babies with normal early childhood development.“Parent-Baby Identification Form”,“Maternal Attachment Scale”and“Family Developmental Knowledge Scale”were used as data collection tools. Data were collected online between November 2020 and June 2021 and face-to-face in the pediatric outpatient clinics of two hospitals. Ethics committee permission and hospital institution permissions were obtained for the study. Results: According to the research findings, there is a statistically significant positive correlation between the Maternal Attachment Scale and the Families Developmental Knowledge Scale. The strength of the relationship between the scale scores was 99.8% at the 5% error level. In the regression analysis, an increase in the Maternal Attachment Scale by one point increased the Families Developmental Knowledge Scale score by 0.268 units. It was determined that there was a statistically significant relationship between the education level of the mother, the economic status of the family, the planned pregnancy and delivery method, and maternal attachment and developmental knowledge of the mothers. Conclusion: It was concluded that maternal attachment increases mothers' knowledge of early childhood development. It would be beneficial to teach parents about practices, which will increase maternal attachment from the pregnancy period, and to apply them to their babies, and to provide all parents with regular training on infant care in order to increase their knowledge of early childhood development in this period.