Demontable joints for timber structures
Ahşap yapılarda sökülüp takılabilir geçmeler
  1. Tez No: 68337
  2. Yazar: ERCÜMENT ERMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞIL YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sökülüp takılabilir ahşap geçmeler, ahşap geçmeler, ahşap geçmeler için bağlayıcılar, ahşap geçmeler için eklemeler, ahşap yapı. iv, Demountable timber joints, timber joints, fasteners for timber joints, inserts for timber joints, timber construction. Ill
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
öz AHŞAP YAPILARDA SÖKÜLÜP TAKILABİLİR GEÇMELER Erman, Ercüment Doktora, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ayşıl Yavuz Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arda Düzgüneş Eyiül 1997, 159 sayfa Bu araştırmanın amacı ahşap geçmeler ile ilgili bilgi birikiminin değerlendirilmesi, özellikle sökülüp takılabilir ahşap geçmelerin mimarlık gibi mesleklere çağdaş tasarım kaynağı oluşturmaktır. Araştırmanın ilk aşamasında araştırmacı tarafından geliştirilen geometrik analiz yöntemi ile geçmelerin temel özelliklerini belirleyen prensipler geliştirilmiştir. Bu prensipler : a) Her geçme yaka ve yuvadan oluşur; b) Kenar kesişleri geçmelerin türlerini zenginleştirir; c) Eklemeler, geçmelere sağlamlık ve/veya sökülüp takılabilme özelliği sağlar. İkinci ve son etapta geçmelerin terminolojisi geliştirilmiş ve değişik ahşap yapı sistemlerinde kullanılan geçmeler sınıflandırılmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEMOUNTABLE JOINTS FOR TIMBER STRUCTURES Erman, Ercüment Ph.D. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Prof.Dr. Ayşıl Yavuz Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arda Düzgüneş September 1997, 159 pages The aim of the study was to evaluate accumulated knowledge on timber joints in general, with particular emphasis on those that may be denoted as 'demountable' and thus to create a design source for professionals like architects. In the first phase, joints were analyzed according to the geometrical breakdown method developed by the researcher and three principles were set as a) Every joint is composed of a house and a collar; b) Side cuts enhance joints and c) Inserts provide reinforcement and/or demountability to the joints. Thus basic properties and alternatives of joints were defined. In the last phase, nomenclature of joints were clarified and joints of different timber construction systems were classified in a taxonomy system.