Primer iris pigment epitel kistlerinde ultrason biyomikroskopik görüntüleme
Ultrasound biomicroscopic imaging in primary iris pigment epitel cysts
- Tez No: 683497
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK BANU HOŞAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İris, siliyer cisim, pigment epitel kisti, periferik iris kisti, ultrason biyomikroskopi, Iris, ciliary body, pigment epithelial cyst, peripheral iris cyst, ultrasound biomicroscopy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: İris pigment epitel (İPE) kistlerinin klinik özelliklerini, ultrason biyomikroskopik (UBM) görüntülerini ve doğal seyrini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Aralık 2006 ve Eylül 2020 tarihleri arasında iris kisti ön tanısıyla başvuran ve UBM görüntülemede İPE kisti saptanan 88 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), göz içi basıncı (GİB), ön segment ve fundus muayeneleri ve UBM görüntüleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 88 hastanın 97 gözü dahil edildi. Hastaların 37'si (%42,1) erkek, 51'i (%57,9) kadındı ve ortalama tanı yaşı 35,4 (9-76) idi. Hastaların yaş gruplarına göre dağılımı 9-20 yaş arası grupta 16 (%18,2) hasta, 21-40 yaş arası grupta 48 (%54,5) hasta, 41-60 yaş arası grupta 10 (%11,4) hasta ve 61 yaş ve üzeri grupta 14 (%15,9) hasta şeklindeydi. Hastaların 43'ünde (%48,9) sağ gözde, 36'sında (%40,9) sol gözde ve 9 (%10,2) hastada ise her iki gözde İPE kisti saptandı. Hastaların Snellen eşeline göre EİDGK ortalama 0,94 ± 0,15, GİB 15,5 ( 8-21) mmHg'idi. Ultrason biyomikroskopi ile ölçülen İPE kistlerinin ortalama taban çapı 1,2± 0,44 (0,4-3,5) mm ve ortalama vertikal çapı 1,8± 0,89 (0,4-5,0) mm'idi. İris pigment epitel kistleri 1-4 saat kadranı arasında yerleşim göstermekteydi (ort. 1,3± 0,67). Hastaların 73'ünde (%75,3) tek kist, 11'inde (%11,3) iki kist, 13'ünde (%13,4) ise 3 veya daha fazla İPE kisti saptandı. On iki (%12,4) gözde bilobule, 4 (%4,1) gözde trilobule ve 1 (%1) gözde ise 4 loblu İPE kisti izlendi. İris pigment epitel kisti 34 (%35,1) gözde temporal, 32 (%33) gözde inferotemporal, 8 (%8,2) gözde nazal, 10 (%10,3) gözde inferonazal, 8 (%8,2) gözde inferior, 3 (%3,1) gözde süperotemporal, 1 (%1) gözde süperonazal ve 1 (%1) gözde süperior kadranda yerleşim göstermekteydi. Hastaların 34'üne birden çok kez UBM görüntüleme yapıldı. Hastaların ortalama takip süresi 30,08 (1,5-80) aydı. Hastaların takipleri sonunda 30 (%75) gözde kist boyutlarının stabil kaldığı, 6 (%15) gözde kist boyutlarında %20 ve üzerinde küçülme ve 4 (%10) gözde kist boyutlarında %20 ve üzerinde büyüme saptandı. Yaş (p=0,681), kistin tarafı(p=0,117), kist sayısı (p=0,235), ilk kontroldeki taban (p=0,955) ve vertikal (p=0,100) çap ve son kontroldeki taban (p=0,124) ve vertikal (p=0,08) çap ile kist progresyonu arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Hastaların hiçbirinde göz içi komplikasyon izlenmedi. Sonuç: Periferik iris kisti, en sık görülen İPE kistidir. Kadınlarda ve 35 yaş civarında daha sık görülmektedir. Genellikle asemptomatiktir ve en sık irisin temporal ve inferotemporalinde yerleşim gösterir. Tipik UBM görüntüsü solid komponenti olmayan, ince hiperreflektif duvara ve düşük homojen iç reflektivitede sıvı içeren kistik lezyon şeklindedir. Genellikle progresyon göstermez ve tedavi gereksinimi olmaz. İris pigment epitel kistleri iris-siliyer cisim melanomları ile klinik olarak karışabilir ve mutlaka ayırıcı tanı yapılmalıdır. Ultrason biyomikroskopi, İPE kistlerinin tanısında ve takiplerinde en önemli görüntüleme yöntemlerinden biridir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the clinical features of iris pigment epithelial (IPE) cysts, ultrasound biomicroscopic (UBM) images and the natural history. Materials and Methods: Eighty-eight patients who were admitted with a pre-diagnosis of iris cyst and detected İPE cyst on UBM imaging between December 2006 and September 2020 were retrospectively analyzed. Age, gender, best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP), anterior segment and fundus examinations and UBM images of the patients were evaluated. Results: Ninety-seven eyes of 88 patients were included in the study. Thirty-seven (42.1%) of the patients were male, 51 (57.9%) were female, and the mean age at diagnosis was 35.4 (9-76). Distribution of patients by age groups: 16 (18.2%) patients in the 9-20 age group, 48 (54.5%) patients in the 21-40 age group, 10 (11.4%) patients in the 41-60 age group, and there were 14 (15.9%) patients in the 61 years and older group. Iris pigment epithelial cysts were detected in the right eye in 43 (48.9%) patients, in the left eye in 36 (40.9%) patients, and in both eyes of 9 (10.2%) patients. The mean BCVA of the patients was 0.94 ± 0.15 according to the Snellen chart, and IOP was 15.5 (8-21) mmHg. The mean base diameter of IPE cysts measured by ultrasound biomicroscopy was 1.2±0.44 (0.4-3.5) mm and the mean vertical diameter was 1.8±0.89 (0.4-5.0) mm. Iris pigment epithelial cysts were located between the 1-4 o'clock quadrant (mean 1.3±0.67). One cyst was found in 73 (75.3%) patients, two cysts in 11 (11.3%), and 3 or more cysts in 13 (13.4%) patients. Bilobular in 12 (12.4%) eyes, trilobular in 4 (4.1%) eyes, and has 4 lobes cysts in 1 (1%) eye. Iris pigment epithelial cyst was located in the temporal quadrant in 34 (35.1%) eyes, inferotemporal in 32 (33%) eyes, nasal in 8 (8.2%) eyes, inferonasal in 10 (10.3%) eyes, inferior in 8 (8.2%) eyes, superotemporal in 3 (3.1%) eyes, superonasal in 1 (1%) eye, and in the superior quadrant in 1 (1%) eye. Ultrasound biomicroscopic imaging was performed more than once in 34 of the patients. The mean follow-up period of the patients was 30.08 (1.5-80) months. At the end of the follow-up of the patients, cyst dimensions remained stable in 30 (75%) eyes, decreased in 6 (15%) eyes, and an increased in 4 (10%) eyes. Age (p=0.681), laterality (p=0.117), number of cysts (p=0.235), base (p=0.955) and vertical (p=0.100) diameter at first control, and base (p=0.124) and vertical (p=0.08) diameter at last control was not found to be significant for progression. No intraocular complications were observed in any of the patients. Conclusion: Peripheral iris cyst is the most common IPE cyst. It is more common in women and around the age of 35. It is usually asymptomatic and is most commonly located in the temporal and inferotemporal quadrants. The typical UBM image is a cystic lesion with no solid component, thin hyperreflective wall, and low homogeneous internal reflectivity. It usually does not progress and does not require treatment. Since İPE cysts can be confused clinically with iris-ciliary body melanomas, differential diagnosis must be made. Ultrasound biomicroscopy is one of the most important imaging methods in the diagnosis and follow-up of IPE cysts.