Bir eğitim modeli olarak ev okulu ve din eğitimi açısından imkanı (YEKDER örneği)
Homeschooling as an education model and its possibility in terms of religious education (YEKDER example)
- Tez No: 683522
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, Ev Okulu, Din Eğitimi, YEKDER, School, Homeschooling, Religious Education, YEKDER
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
“Bir Eğitim Modeli Olarak Ev Okulu ve Din Eğitimi Açısından İmkanı (YEKDER Örneği)”adlı bu çalışmamızda, dünyanın birçok ülkesinde alternatif bir eğitim uygulaması olan“ev okulu”, Türkiye'de ve dünyadaki ev okulu uygulamasından esinlenen ve dernek aracılığıyla din eğitimi üzerine yürütülen YEKDER Ev Okulu uygulaması araştırılmıştır. Türkiye'de son yıllarda din eğitimi konusunda alternatif yaklaşımlara, yöntemlere ve uygulamalara ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyacın giderilmesine katkısı olması açısından YEKDER Ev Okulu uygulaması araştırma konusu olarak seçilmiştir. YEKDER Ev Okulu uygulamasının neden tercih edildiği, öğrenciler üzerindeki kazanımlarının ne olduğu, eğiticilerin bu uygulamadaki rolü, eğitimin nasıl uygulandığı ve ev okulu müfredatı gibi hususlar eğiticilerin, ailelerin ve öğrencilerin görüşleri alınarak incelenmiştir. Araştırmamız giriş, dört bölüm, sonuç ve önerilerden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, hipotezleri, varsayımları, sınırlılıkları, yöntemi ve araştırmayla ilgili kavramlar hakkında bilgi verilmektedir. Birinci Bölüm'de teorik bir yaklaşımla okul ve ev okulu ayrı ayrı incelenmiştir. Okulun ve ev okulunun tarihsel süreci, uygulanma biçimleri ve bu eğitimlerle ilgili eleştiriler ve sorunlar ele alınmıştır. İkinci Bölüm'de daha önce yapılmış araştırmalardan faydalanarak bazı ülkelerde ev okulunda din eğitimi ve öğretimi uygulamaları incelenmiştir. Üçüncü Bölüm'de YEKDER ve YEKDER Ev Okulu'nda din eğitimi konusu incelenmiştir. YEKDER'in kuruluşu, amacı, faaliyet alanları ve ev okulu uygulamasını nasıl yaptıkları ile ilgili bilgi verilmiştir. Dördüncü Bölüm'de YEKDER Ev Okulu uygulamasına katılan aileler, öğrenciler ve öğretmenlerle ev okulu uygulaması ile ilgili görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulguların analizi yapılıp tablolar halinde sunulmuştur. Sonuç ve öneriler kısmında ise ev okulu, YEKDER Ev Okulu ve ev okulunda din eğitimi ile ilgili elde edilen bulguların değerlendirilmesi yapılıp bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study named“Homeschooling as an Education Model and Its Possibility in Terms of Religious Education (YEKDER Example)”“Homeschooling”, which is an alternative education practice in many countries of the world, YEKDER homeschooling practice, which is inspired by homeschooling practice in Turkey and in the world and carried out on religious education through the associationhas been researched. In recent years, there has been a need for alternative approaches, methods and practices in religious education in Turkey. YEKDER homeschooling application was chosen as the research subject in order to contribute to meet of this need. Issues such as why the YEKDER homeschooling practice was preferred, what its acquisitions are on the students, the role of the educators in this practice, how the education is implemented and the homeschool curricula were examined by receiving the opinions of the educators, families and students. This research consists of introduction, four parts, results and suggestions. In the introduction part, information is given about the research subject, purpose, hypotheses, assumptions, limitednesses, method and concepts related to the research. In the first part, school and homeschooling has been examined one by one with a theoretical approach. The historical process of the school and homeschooling, the ways of its implementation and the criticisms and problems related to these educations have been discussed. In the second part, the matter of religious education and teaching at home school in some countries have been examined by making use of the previous researches. In the third part, YEKDER and religious education matter at YEKDER home school has been examined. Information has been given about the establishment, purpose, fields of activity of YEKDER and how they implement homeschooling. In the fourth part, interviews were made with the families, students and teachers participating in the YEKDER homeschool application about the homeschooling practice. The obtained findings have been analyzed and presented in tables. In the conclusion and suggestions part, homeschooling, YEKDER homeschooling and the findings about religious education in homeschooling have been evaluated and some suggestions have been made.