Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş Kur'an kursları etkinlik kitapları ve Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitim kurumları etkinlik kitapları içeriğinin toplumsal cinsiyet açısından incelenmesi
An investigation of the contents of 4-6 age Qur'an courses activity books and ministry of national education pre-school education institutions activity books in terms of gender
  1. Tez No: 687275
  2. Yazar: KÜBRA PEŞKERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an ve Sünnet, Etkinlik Kitapları, Okul Öncesi Eğitim, Toplumsal Cinsiyet, Quran and Sunnah, Activity Books, Preschool Education, Gender
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Toplumun değerlerinin, ön kabullerinin, bakış açılarının bireye aktarılmasında önemli rol oynayan ders kitapları,“cinsiyet kültürü”ile ilgili de öğrencilere mesajlar iletmektedir. Model alma becerilerinin aktif olduğu, erken çocukluk döneminde, toplumsallaşma sürecinde etkili olan etkinlik kitaplarının içeriklerinin, toplumsal cinsiyet bağlamında incelenmesi cinsel gelişim ve psikososyal gelişim açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 Yaş Kur'an Kursu etkinlik ve öğretici kitaplarında ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim etkinlik kitaplarını ve öğretmen kitabında yer alan cinsiyet rollerini, cinsiyete yönelik kalıp yargıları, dini ve toplumsal açılardan incelemektir. Çalışmanın veri kaynağını, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim etkinlik kitapları serisi ve öğretmenler için örnek etkinlik kitabı, Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursu etkinlik kitapları ve öğretici kitapları oluşturmaktadır. Bu kapsamda yer alan sekiz kitaptan elde edilen veriler, nitel araştırma yöntemlerinden, doküman incelemesi ve içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Sonuçta, kadın ve erkeğin ev içi ve ev dışı eylemleri ve bulundukları mekânlar özelinde toplumsal cinsiyet rolleri kategorisinde, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı kurumları adil yaklaşım sergilediği ancak toplumsal gerçeklikle ilgili örneklerin v daha dengeli bir şekilde kitaplarda yer alması gerektiği, meslekler özelinde toplumsal cinsiyet kalıp yargıları bağlamında incelendiğinde genel olarak erkek karakterlerin daha geniş meslek yelpazesinde temsil edildiği, buna karşılık kadınların sınırlı meslek dallarıyla temsil edildiği, Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 Yaş Grubu Kur'an kursları etkinlik kitapları ve öğretici kitapları ibadet eden kişilerin kadın ve erkek temsili özelinde incelendiğinde, her iki cinse de ibadet eylemini gerçekleştirirken yer verildiği, Tarihi ve Manevi Karakterler Özelinde Toplumsal Cinsiyet bakıldığında, kız çocukları için özdeşim kurabileceği şahsiyetlere yer verilmediği, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı kurumları okul öncesi kitapları, Bireylerde Özdeşleştirilen Nesneler Özelinde Toplumsal Cinsiyet, bağlamında incelendiğinde kadın ve erkelerin, kız ve erkek çocukların cinsiyet kimlikleri özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlandığı dolayısıyla birlikte temsil edildikleri nesnelerin farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The textbooks, which play an important role in conveying the values, presuppositions and perspectives of the society to the individual, also convey messages to the students about the“gender culture”. It is important in terms of sexual development and psychosocial development to examine the contents of the activity books, which are effective in the socialization process in early childhood, in which modeling skills are active, in the context of gender. The aim of this study is to examine gender roles, gender stereotypes, religious and social aspects in the 4-6 Age Qur'an Course activity and tutorial books of the Presidency of Religious Affairs, as well as the Ministry of National Education Preschool Education activity books and the teacher's book. The data source of the study consists of the Ministry of National Education Preschool Education activity books series and the sample activity book for teachers, the Presidency of Religious Affairs 4-6 Age Group Qur'an Course activity books and tutorial books. The data obtained from the eight books included in this scope were analyzed using qualitative research methods, document review and content analysis. vii As a result, the institutions of the Presidency of Religious Affairs and the Ministry of National Education showed a fair approach in the category of gender roles specific to the indoor and outdoor activities of women and men, and the places they are in, but that examples related to social reality should be included in the books in a more balanced way, and it was determined that gender stereotypes specific to professions should be included in the books. In general, male characters are represented in a wider range of occupations, On the other hand, when women are represented with limited professions, when the 4-6 Age Group Qur'an courses, activity books and instructional books are examined in terms of the representation of women and men, it is seen that both genders are included while performing the act of worship. Considering Gender, there is no place for girls to identify with. It has been determined that the objects with which they are represented together differ.