Sınıf öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) ve hizmet içi eğitim durumlarının incelenmesi
Examination of the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPAB) and in-service training of primary school teachers
- Tez No: 683533
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Hizmet İçi Eğitim, Sınıf Öğretmeni, Technological Pedagogical Content Knowledge, In-Service Training, Primary School Teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Öğretmenlerin mesleki başarısında teknolojik pedagojik alan bilgisi önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgisi ve hizmet içi eğitim durumlarını incelemek ve bu faktörlerin çeşitli değişkenlere göre değişimini belirlemektir. Amaçlı örnekleme yöntemiyle İstanbul ilinde devlet okullarında çalışan 301 sınıf öğretmeni örneklem grup olarak belirlenmiştir. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Schmidt, Baran, Thompson, Mishra, Koehler ve Shin (2009) tarafından geliştirilen ve Öztürk ve Horzum (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Ölçeği”ve Gökmenoğlu (2013) tarafından geliştirilen“Hizmet İçi Eğitim Gereksinimleri Ölçeği”örneklem grubuna uygulanmıştır. Form ve anketlerden elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Veri analizinde frekans, aritmetik ortalama, standart sapma hesaplamalarının yanında t testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgisinin yeterli düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin TPAB düzeyleri yaşa, cinsiyete, eğitim durumuna, kıdem yılına, günlük ortalama bilgisayar kullanma süresine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırmadan elde edilen bir diğer sonuç ise, öğretmenlerin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının orta düzeyde olduğudur. Sınıf öğretmenleri, en fazla rehberlik ve özel eğitim; en az iletişim ve sosyal beceri alanında hizmet içi eğitime ihtiyaç duyduklarını ifade etmişlerdir. Sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçları yaşa, kıdem yılına göre anlamlı bir farklılık gösterirken; cinsiyet, eğitim durumları ve günlük ortalama bilgisayar kullanma sürelerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin TPAB düzeyleri ve hizmet içi eğitim ihtiyaçları arasında çok zayıf, pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological pedagogical content knowledge is important for teachers' professional success. The aim of this study is to examine primary school teachers' technological pedagogical content knowledge and in-service training of primary scool teachers and to determine the change of these factors according to various variables. With the purposeful sampling method, 301 primary school teachers working in public schools in Istanbul were determined as a sample group. Personal Information Form developed by the researcher;“Technological Pedagogical Content Knowledge Scale”developed by Schmidt, Baran, Thompson, Mishra, Koehler, and Shin (2009) and adapted into Turkish by Öztürk and Horzum (2011);“In-Service Training Needs Scale”developed by Gökmenoğlu (2013) were applied to the sample group. The data obtained from the forms and questionnaires were statistically analyzed. In data analysis, besides calculations of frequency, arithmetic mean, standard deviation, t test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis were used. According to the findings of the study, it was obtained that the teachers' technological pedagogical content knowledge was sufficient. TPAB levels of teachers do not differ significantly according to age, gender, education level, years of seniority, and the average daily computer using time. Another result obtained from the research is that in-service training needs of teachers are at medium level. Primary school teachers need in-service training in the field of guidance and special education the most, while they need in-service training in the field of communication and social skills the least. While the in-service training needs of primary school teachers differ significantly by age and years of seniority; It does not show a significant difference according to gender, education level and the average daily computer use time. It was determined that there is a very weak, positive relationship between TPACK levels of teachers and their in-service training needs.