Customer satisfaction at participation banks: A research on independent accountant financial advisors in Gaziantep
Katılım bankalarında müşteri memnuniyeti: Gaziantep'teki serbest muhasebeci mali müşavirler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 683543
  2. Yazar: ŞEYHO BOZKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Müşteri Memnuniyeti, Katılım Bankacılığı Müşteri Memnuniyeti, Faktör Analizi, Anova Testi, Participation Banking, Independent Accountant Financial Advisor, Customer Satisfaction, Participation Banking Customer Satisfaction, Factor Analysis, Anova Test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışması, katılım bankaları müşteri memnuniyeti, katılım bankalarının hizmet kalitesini tanımlama, personellere olan güven ve personelden duyulan memnuniyet ile banka şubesinin fiziksel özelliklerinden oluşan müşteri memnuniyetini ortaya çıkarmak için hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini Gaziantep illinde bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) olan ve aynı zamanda katılım bankalarının müşterileri olan kişilerden oluşmaktadır. İnsanların kullandıkları ürünleri ve aldıkları hizmetleri çevrelerine tavsiye ettikleri ve bu tavsiyelerin genellikle insanlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bu önerilerin müşteri memnuniyetinin sonucu olduğu apaçık ortadadır. Katılım bankası müşteri memnuniyetini ölçmeye çalıştığımız anketimizde örneklem olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri tercih ettik. Çünkü çok farklı sektörlerden çok sayıda insanla çalışıyorlar ve çalıştıkları bu insanlar işletme sahibi ve para kazanan insanlar. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler güvenilir bir grup olduğundan, müşterisi olan bu kişileri etkileyebilirler. Serbest Muhasebeci mali Müşavir grubu bu çalışmanın ana kütlesi için belli olan bir örneklemdir. Ticari hayatın önemli meslek örgünlerinden biridir. Benzer bir çalışma yapılmamıştır ve homojen bir gruptur. Muhasebecilerin görüşleri iş hayatının bakış açısını yansıttığından bankacılığa olumlu katkı sunacağı beklenmektedir. Bu sayede katılım bankası müşteri sayısında artması yönünde yararlı olacağını öngörüyoruz. Anket uygulaması bireysel iletişim yoluyla online ve doğrudan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ofisleri ziyaret edilerek tamamlanmıştır. Çalışma kapsamında Gaziantep'teki katılım bankaları müşterisi olan 153 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile anket çalışması gerçekleştirilmiş olup, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve katılım bankacılığı müşteri memnuniyeti ile ilgili çıkarımlarda bulunulmuştur. Anketlerden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Analizler sırasında güvenilirlik analizi, frekans, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) bağımsız örneklem t-testleri ve tek yönlü ANOVA testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre katılım bankası ile çalışma süresi değişkenlerine göre vezne işlem hızı ile sunulan hizmet arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study has been prepared to reveal the customer satisfaction of participation banks, defining the service quality of participation banks, trust in the personnel and satisfaction with the personnel, and the physical characteristics of the bank branch. The sample of the research consists of people who are Independent Accountant and Financial Advisor (SMMM) in Gaziantep and are also customers of participation banks. It is known that people recommend the products they use and the services they receive to their environment and these recommendations usually have a positive effect on people. It is obvious that these recommendations are the result of customer satisfaction. We preferred Independent Accountant Financial Advisors as sample in our survey, which we tried to measure participation bank customer satisfaction. Because they work with plenty of people from many different sectors. These people are business owners and they earn money. Since Independent Accountant Financial Advisors are a reliable group to affect these people from many different sectors. Independent Accountant Financial Advisors are a clear sample for this study. It is one of the important occupational patterns of commercial life. It is a homogeneous group. Since the opinions of accountants reflect the perspective of business life, it is expected that this study will contribute positively to banking sector. In this way, we foresee that it will be helpful to increase the number of participation bank customers. The survey application was completed online and directly by visiting the Independent Accountant Financial Advisor offices through individual communication. Within the scope of the study, a survey was conducted with 153 independent accountants and financial advisors who are customers of participation banks in Gaziantep, the results obtained were evaluated and inferences were made about participation banking customer satisfaction. Data that are obtained from surveys was analyzed. During the analyses, reliability analysis, frequency, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) independent sample t- tests and one- way ANOVA tests were performed. In this study, it was detected that according to the variables of working time with the participation bank, a significant difference was found between the speed of cashier and transaction speed and the service (provided) and convenience.