Lokal kükürtlü su banyo kürünün el osteoartritinde etkinliğinin randomize kontrollü klinik çalışma ile incelenmesi
Evaluation of the efficacy of local sulphurous water bath cure in hand osteoarthritis by randomized controlled clinical study
  1. Tez No: 683563
  2. Yazar: ÜMMÜ HABİBE SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜRDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: El osteoartriti, Artifisyel kükürtlü su, Hidroterapi, Balneoterapi, Hand osteoarthritis, Artificial sulphurous water, Hydrotherapy, Balneotherapy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: El osteoartriti olan hastalarda lokal banyo uygulaması ile yapay kükürtlü suyu, musluk suyu ile karşılaştırarak etkinliğinin belirlenmesi. Gereç ve yöntem: Çift kör, randomize, kontrollü klinik çalışmamızda 39 hasta iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna artifisyel hazırlanan 15 mg/L kükürt (S-2) içeren su ile, kontrol grubuna düşük mineral içerikli musluk suyu ile günde 20 dakika haftada 5 gün, 2 haftada toplam 10 seans lokal banyo kürü uygulandı. Değerlendirmeler tedavi başlangıcında, tedavi bitiminde ve 3. ayda; Vizüel Analog Skala (VAS) ile ağrı-hastanın genel değerlendirmesi-doktorun genel değerlendirmesi, Australian Canadian Osteoarthritis Hand Index (AUSCAN), Functional Index for The Osteoarthritis of The Hand (FIHOA), Duruöz El İndeksi (DHI), Health Assessment Questionnaire (HAQ), el dinamometresi ile kavrama gücü ölçümü ve analjezik tüketimi takip edilerek yapıldı. Bulgular: Kükürtlü su grubunda tedavi sonunda VAS ağrı ve doktor genel değerlendirmesinde, AUSCAN skorunda; 3. ayda analjezik tüketiminde, sağ ve sol el kavrama gücünde anlamlı gelişmeler bulundu. Musluk suyu grubunda tedavi sonunda VAS doktor global değerlendirmesinde; 3. ayda VAS ağrı, hasta ve doktor genel değerlendirmesinde, sağ el kavrama gücünde anlamlı gelişmeler görüldü. Gruplar arası karşılaştırmada 3. ayda kükürtlü su grubunda HAQ skorunda görülen anlamlı artış dışında istatiksel anlamlı fark yoktur. Sonuç: Yapay kükürtlü suyun ağrı ve analjezik tüketiminde anlamlı azalmaya, fonksiyonel durum ve el kavrama gücünde anlamlı gelişmelere sebep olması, gelecekte balneoterapide yapay mineralli suların kullanılmasına ilişkin yeni bir fikir ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Determination of the effectiveness of local bath application by comparing artificial sulphurous water with tap water in patients with hand osteoarthritis. Materials and Methods: In our double-blind, randomized, controlled clinical study, 39 patients were divided into two groups. The study group applied artificially prepared water containing 15 mg/L sulphurous (S-2), and the control group applied tap water with low mineral content local bath cure for 20 minutes a day, 5 days a week, total of 10 sessions in 2 weeks. Evaluations at the beginning of the treatment, at the end of treatment and at the third month with the Visual Analogue Scale (VAS), pain- patient's general assessment -physician's general assessment, Australian Canadian Osteoarthritis Hand Index (AUSCAN), Functional Index for The Osteoarthritis of The Hand (FIHOA), Duruöz Hand Index (DHI), Health Assessment Questionnaire (HAQ), were performed by following grip strength measurement with a hand dynamometer and analgesic consumption. Results: Significant improvements were found in VAS pain and doctor global assessment, AUSCAN score at the end of treatment; analgesic consumption, right and left hand grip strength at the third month in the sulphurous water group. Significant improvements were found in VAS doctor global assessment at the end of treatment; VAS pain, patient and doctor global assessment and right hand grip strength at the third month in the tap water group. In the comparison between the groups, there was no statistically significant difference except the significant increase in HAQ score in the sulphurous water group at the third month. Conclusion: The fact that artificial sulphurous water causes significant reduction in pain and analgesic consumption, and significant improvements in functional status and hand grip strength has revealed a new idea for the use of artificial mineral waters in balneotherapy in the future.