Development of a structured methodolgy for flexible manufacturing management systems (FMMS)
Esnek imalat yönetim sistemi için yapısal bir yöntem geliştirilmesi
  1. Tez No: 68362
  2. Yazar: CAN SAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek İmalat Sistemleri, Esnek Operasyon Planlaması, Çizelgeleme, Kesici Takım Seçimi. VI, Flexible Manufacturing Systems, Flexible Process Planning, Scheduling, Cutting Tool Selection. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
oz ESNEK İMALAT YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN YAPISAL BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ Saygın, Can Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin Kılıç Eylül 1997, 331 sayfa Bu çalışmada, operasyon sıralama esnekliği, tezgah esnekliği ve kesici takım esnekliği olan Esnek Operasyon Planlarına dayalı tezgah seçimi, operasyon planı seçimi, çizelgeleme, yeniden-çizelgeleme, kesici takım belirlenmesi ve kesici takım ihtiyaç planlaması konularının etkin tümleşimini sağlamayı hedefleyen Esnek İmalat Yönetim Sistemi (EİYS) adlı yapısal bir yöntem geliştirilmiştir. EİYS Esnek İmalat Sistemlerinde var olan potansiyel esnekliklerin kullanılmasına yönelik uygun bir zemin sağlamaktadır. Esnek İmalat Sistemlerinin planlama ve çizelgeleme problemlerinin çözümüne yönelik sıkça kullanılan geleneksel hiyerarşik yapılardan farklı olarak, EİYS tezgah yüklemesi, rota belirlenmesi ve çizelgeleme konularını kapsayacak şekilde farklı bir hiyerarşik yapı üzerine tasarlanmıştır. Geliştirilen yaklaşım, tezgah yükleme problemini, alternatif operasyon planları arasından seçim yapabilmek için literatürde ilk kez bu çalışmada ortaya atılan ve geliştirilen“alternatif operasyon planlan arasındaki farklılıkların artırılması”yaklaşımıyla operasyon planı seçimi ile bağlantılı olarak ele almaktadır. Çizelgeleme yeniden- çizelgeleme yöntemi ile birlikte gerçekleştirilmekte ve elde edilen son çizelgeye bağlı olarak da kesici takımlar belirlenmektedir.Bu çalışmada ayrıca, EİYS yaklaşımına dayalı oarak Esnek İmalat Sistemi Yöneticisi (EİSYÖN) adlı bir yazılım geliştirilmiştir. EİYS yaklaşımının içerdiği modüllerdeki farklılıklar nedeniyle, EİSYÖN tezgah seçimi, operasyon planı seçimi ve çizelgelemeye yönelik hazırlanan matematiksel model çözümü için LESfGO yazılımını; yeniden-çizelgeleme, kesici takım belirlenmesi ve kesici takım ihtiyaç planlaması yöntemleri için Turbo Prolog yazılımı ile geliştirilen modülleri, veritabanı uygulamaları için MS Access ve Turbo Prolog veritabanı uygulamalarını ve tüm bu modüllerin koordinasyonunu sağlayan Visual Basic ortamında geliştirilen bir kullanıcı arayüzünü içeren hibrid bir yapıya sahiptir. EİYS yöntemi, esnek operasyon planlarında bulunan tezgah ve kesici takım alternatiflerinin kullanılarak, Esnek İmalat Sistemi içindeki esnekliklerin etkin kullanımı için uygun altyapıyı sağlar. Literatürdeki mevcut model ve yöntemler EİYS yaklaşımıyla karşılaştırılmıştır. Mevcut modellerle EİYS arasındaki farklılıklar, literatürdeki çalışmaların sonuçlarını da irdeleyerek ortaya konmuştur. Literatürdeki çeşitli çalışmalarda kullanılan verileri baz alarak yapılan karşılaştırmalar, EİYS'nin çizelge bitirme süresini, parçaların bekleme ve tezgahların boş kalma sürelerini azaltırken, tezgahlar üzerindeki yükün dengelenmesini de sağladığını ortaya koymaktadır. İşleme ve parça taşıma sürelerinin gözönünde tutulduğu Tezgah Seçimi yaklaşımı, Farklılıkların Arttırılması yöntemiyle operasyon planlarının seçimi, Yeniden-Çizelgeleme ve Çakışık Çizelgeleme yöntemleriyle takım ömrü ve boyutunu içeren Kesici Takım Atama modeli, tezgahların kesici takım magazinlerindeki mevcut takımların gözönünde tutulduğu Takım İhtiyaç Planlaması yöntemi ve tüm bu yaklaşımların tümleşimi bu çalışmanın literatüre yaptığı katkılar olarak sayılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A STRUCTURED METHODOLOGY FOR FLEXD3LE MANUFACTURING MANAGEMENT SYSTEMS (FMMS) Saygm, Can Ph.D., Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. S. Engin Kılıç September 1997, 331 pages In this thesis, a structured methodology, namely Flexible Manufacturing Management System (FMMS), is developed. It aims to achieve an effective integration among the machine tool selection, process plan selection, scheduling, rescheduling, tool allocation and tool requirements planning functions. It is based on flexible process plans with operation sequence flexibility, machine tool flexibility and cutting tool flexibility. FMMS provides an appropriate basis for the use of potentially available flexibilities in Flexible Manufacturing Systems (FMSs). Due to the existence of Flexible Process Plans as the primary input to the system, FMMS is designed on a new hierarchical structure, different from the traditional hierarchical structures adopted for planning and scheduling of FMS, to cover the areas of loading, routing and scheduling of FMS. In the developed methodology, loading problem is considered in connection with process plan selection. In this thesis, a new approach, namely Dissimilarity Maximization Method, is developed to be used as a tool for process plan selection among the alternative process plans. Scheduling is finalized with a rescheduling methodology and tool allocation is based on the final schedule where the transportation times are also included. IllA software, namely Flexible Manufacturing System Manager (FMSMAN), is developed utilizing the FMMS approach adopted in this study. Due to the different requirements of modules in the FMMS approach, FMSMAN is based on a hybrid software structure consisting of LINGO software for the solution of mathematical models related to machine tool selection, process plan selection and scheduling with the objective of makespan minimization; Turbo Prolog environment for heuristic algorithms including rescheduling, tool allocation and tool requirements planning; MS Access Database in connection with Turbo Prolog internal database, and Visual Basic platform to coordinate these modules via user interface. FMMS approach provides an appropriate background for effectively utilizing the flexibilities in FMS by using the machine and tool alternatives given in the flexible process plans. The current models and methodologies in the literature are compared with the FMMS methodology. The differences between the current models and FMMS considering various aspects of flexible manufacturing systems are discussed in the case studies presented in this thesis. The comparisons based on the data of several approaches in the literature highlight the fact that the FMMS methodology, while reducing the makespan, idle and waiting times, balances the load on the machines. The Machine Tool Selection approach considering machining and tranportation times, the Process Plan Selection by Dissimilarity Maximization Method, Re-scheduling and Overlapping Schedules approaches with Tool Allocation methodology considering tool life and size, the Tool Requirements Planning model based on the available tools on the tool magazines and the integration of these separate modules can be considered as the major contributions to the literature.