Assesment of groundwater pollution patential due to nitrogen fertilizer applications in an irrigated agricultural basin
Bir sulu tarım arazisinde azotlu gübre uygulamasından kaynaklanan potansiyel yeraltı suyu kirliliğinin eğerlendirilmesi
  1. Tez No: 68365
  2. Yazar: GÜNAL ÖZENİRLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel modeller, yeraltı suyu kirliliği, azot gübresi ve sulama suyu yönetim planı. vı, Mathematical models, groundwater pollution, nitrogen fertilizer and irrigation water management plan. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET BİR SULU TARIM ARAZİSİNDE AZOTLU GÜBRE UYGULAMASINDAN KAYNAKLANAN POTANSİYEL YERALTI SUYU KİRLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRMESİ ÖZENİRLER, Günal Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kahraman Ünlü Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Coşkun Yurteri Ocak 1997, 74 sayfa Türkiye'de yoğun tarım faaliyetlerinin olduğu yörelerdeki yanlış ve aşırı miktarda azotlu gübre kullanımı yeraltı suyu kaynaklarının ciddi bir şekilde kirlenmesine sebep olmaktadır. Sözkonusu bir kirlilik problemi, Türkiye'nin en azotlu gübre kullanılan patates tarlalarına sahip ili olan Nevşehir'de görülmektedir. Doğal kaynaklardan sürekli olarak yararlanılabilmesi için toprak ve yeraltısuyu (YAS) kirliliğinin önlenmesi gerekmektedir. Öngörülen çalışmanın amacı; deneysel arazi bulguları ve matematiksel model simülasyonları göz önüne alınarak, yeraltı suyu kirliliğini önlemek ve yüksek ürün verimi sağlamak üzere, Nevşehir yöresinde azotlu gübre ve sulama suyunun optimum kullanım miktarlarının belirlenmesidir. Arazi çalışmalarından elde edilen deneysel bulgular kullanılarak LEACHN modeli hem su hem deazot taşınımı açısından kalibre edilmiş, ve tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir. Modelin çeşitli reaksiyon hız sabitleri, farklı toprak hidrolik özellikleri, bitki parametreleri, azotlu gübre ve sulama miktarı ugulamaları açısından hassasiyeti incelenmiştir. Modelle yapılan hassasiyet ve uzun vadeli simulasyon çalışmalarının sonucunda, azotlu gübre ve sulama suyunun geniş tarım alanlarında optimum olarak uygulanmasına yönelik bir yönetim planı oluşturulmuştur. En uygun gübre dozu, 400 kgN/ha olarak bulunmuştur. Bu dozun, 650 mm ile 873.5 mm arasında bir sulama suyu uygulamasıyla birlikte verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF GROUNDWATER POLLUTION POTENTIAL DUE TO NITROGEN FERTILIZER APPLICATIONS IN AN IRRIGATED AGRICULTURAL BASIN ÖZENİRLER, Günal M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kahraman Ünlü Co-Supervisor: Prof. Dr. Coşkun Yurteri January 1997, 74 pages Excessive and uncontrolled use of fertilizers have caused serious pollution in groundwater resources in the areas of intensive agriculture in Turkey. Currently such a pollution problem has been observed in the province of Nevşehir where large quantities of nitrogen fertilizers are used for potato crop. Preventing pollution of soil and groundwater is essential for maintaining long term economical use of these natural resources. The purpose of the research presented in this thesis, based on experimental field data and mathematical model simulations, is to develop guidelines for determining optimal amounts of nitrogen fertilizer application that will minimize groundwater pollution potential from fertilizer leaching in large agricultural fields in Nevşehir region. iiiUsing the experimental data obtained from the field study, a numerical leaching model, LEACHN, was calibrated for water regime and nitrogen transport and transformation. Fairly good calibration results were obtained. The sensitivity analyses of calibrated LEACHN were performed to investigate the sensitivity of the model to the different reaction rate constants, soil hydraulic properties, plant parameters, and different fertilizer and irrigation water applications. Long term model applications were also performed to simulate nitrogen mass rates leaching to groundwater. Results from simulation runs were used to produce a management plan detenriining optimal irrigation water and nitrogen fertilizer application rates leading to low groundwater pollution potential due to nitrogen leaching. The appropriate fertilizer application rate found in this study is 400 kgN/ha with the irrigation water application rate between 650 mm and 873.5 mm.