Okul öncesi öğretmenlerinin hareket eğitimi ve oyuna yönelik görüşleri
Pre-school teachers' opinions about movement education and play
  1. Tez No: 683660
  2. Yazar: EBRU ÇİLLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenleri, Hareket Eğitimi ve Oyun, Planlama, Uygulama, Değerlendirme, Preschool Teachers, Movement Education and Play, Planning, Implementation, Evaluation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin hareket eğitimi ve oyuna yönelik görüşlerinin değerlendirilmesidir. Araştırmada, nitel araştırma tekniği ile nitel araştırma desenlerinden“durum çalışması”deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara ilinde kamuya bağlı kurumlarda çalışan (15) ve MEB ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı özel kurumlarda çalışan okul öncesi öğretmenleri (17) olmak üzere gönüllü katılan toplam 32 kişidir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve gözlem formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde betimsel ve içerik analizi kullanılmıştır. Analiz sonucu elde edilen verilerin güvenirliği için Miles ve Huberman testi uygulanmış ve alfa güvenirlik katsayısı 81 tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin oyunu öğrenme ve eğlence aracı olarak gördüğü, hareket eğitimiyle ilgili detaylı bilgi sahibi olmadıkları ortaya çıkmıştır. Hareket eğitimi ve oyunun çocukların gelişimine katkı sağladığı, kendini ifade etme, iş birliği, yaratıcılık ve problem çözme gibi becerileri desteklediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin oyun ve hareket etkinliklerini öğretme aşamalarının bazılarını uygulamadığı ve en çok uygulamada zorlandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler planlamada fiziksel özellikleri, gelişimsel özellikleri ve etkinlikle ilgili özellikleri göz önünde bulundurmaktadır. Uygulamada çocukların modu, fiziksel ortamla ilgili sorunlar, duygusal sorunlar, sınıf yönetimiyle ilgili sorunlarla karşılaşıldığı ortaya çıkmıştır. Değerlendirmede çocukların keyif alması, kazanıma ulaşma, etkinliğe katılım, gelişim ve öğrenmeye katkı sağlamaya önem verilirken, değerlendirme yöntemi olarak en çok gözlem kullanılmaktadır. Öğretmenler kazanıma ulaşmak için basitten karmaşığa uygulamalar, aynı kazanımın farklı etkinliklerde tekrar ele alınması ve aynı etkinliğin tekrar uygulanması gibi yöntemleri kullanmaktadır. Öğretmenlerin çalıştığı kuruma göre hareket eğitimi ve oyun uygulamalarında farklılık olmasına rağmen hareket eğitimi ve oyuna yönelik bilgileri ve öğretme aşamalarına yönelik görüşlerinin benzerlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to evaluate preschool teachers' views about movement education and play. Qualitative research technique and“case study”, one of the qualitative research designs, was used. The study group of research is 32 pre-school teachers who voluntarily participated, including teachers working in public school (15) and preschool teachers working in private school affiliated to the MONE and the Ministry of Family, Labor and Social Services (17). In the study, semi-structured interview and observation were used. Descriptive and content analysis was used to evaluate results of the research. Miles and Huberman tests were applied for the reliability of the data obtained as a result of the analysis and the alpha reliability coefficient was determined as 81. In the study results, it was revealed preschool teachers see play as a learning tool and fun, and they don't have detailed information about movement education. It was stated movement education and play contribute to the development, while supporting self expression, cooperation, creativity and problem solving. The teachers don't apply some teaching stages of movement education and play and they have difficulties during implementation the most. Teachers consider physical, developmental characteristics and characteristics related to the activity in the planning. Problems during the implementation are mood of the children, physical environment problems, emotional problems, classroom management problems. In the evaluation, teachers care enjoyment, achievement, participation, development and contribution to learning, and mostly use observation as an assessment method. Teachers use methods like simple to complex activities, reconsidering the same objective or applying the same activity again to achieve the objectives. Although implementation differ according to the school where teachers work, the teachers' knowledge about movement education and play and the views about teaching stages are similar.