Çocuklarda fossa cubitalis'de yer alan venlere yerleştirilen periferik intravenöz kateterin, tespit aparatları ile sabitlenmesinin periferik intravenöz kateter komplikasyonları üzerine etkisinin karşılaştırılması
Effect of fixation with fixation apparatus of peripheral intravenous catheter placed in veins in fossa cubitalis with fixation apparatus on peripheral intravenous catheter complications in children
- Tez No: 683671
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSANİYE COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fossa cubitalis, periferik venöz kateter, komplikasyon, Fossa cubitalis, peripheral venous catheter, complication
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Çalışmamızda, çocuklarda fossa cubitalis'de yer alan venlere yerleştirilmiş periferik venöz kateterin (PVK) farklı tespit aparatları ile sabitlenmesinin PVK komplikasyonları üzerine etkisini prospektif ve randomize kontrollü olarak karşılaştırmayı amaçladık. Çalışma, etik kurul onayı ve hastalardan alınan yazılı onam sonrası, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Klinikleri'nde, ürogenital sistem ve gastrointestinal sistem cerrahisi uygulanacak, 10 yaş altı, ASA (American Society of Anesthesiologists) skoru I-II olan, 60 hastada gerçekleştirildi. Hastalar HETB (hipoalerjenik elastik fiksasyon bandı) kullanılan Grup 1 (n=30) ve TA (tespit aparatı) kullanılan Grup 2 (n=30) olmak üzere rastgele iki gruba ayrıldı. Her iki grup, ameliyathane ve klinikte PVK ömrü ve komplikasyonları (enfeksiyon, infiltrasyon, ekstravazasyon, yerinden olma, kateter tıkanması, kateter katlanması) açısından takip edildi ve bu özellikler kaydedildi. HETB ve TA gruplarının yaş (ay), kilo (kg) ve boy (cm) parametrelerinin ortalama ve standart sapma değerleri ile cinsiyet, ASA skoru, tercih edilen ven, cerrahinin tipi ve kullanılan ekstremite yüzdesi hesaplandı. Her iki grup arasında; yaş, kilo, boy, cinsiyet, ASA skoru, tercih edilen ven, cerrahinin tipi ve kullanılan ekstremite değerleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.383, p=0.823, p=0.974, p=0.739, p=0.825, p=390, p=602). Her iki grupta kateter tipi (çapı) yaş, kilo, boy ölçüm değerleri açısından karşılaştırıldığında benzer bulundu (p>0.05). Her iki grupta, PVK ömrü (süresi) benzerdi (p>0.05). PVK komplikasyonları görülmesi TA grubunda anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.026). Sonuç olarak, bu çalışmadaki komplikasyon oranı önemli ölçüde azalmış olmakla birlikte, PVK ömrü ile ilgili anlamlı bir sonuç alınamamıştır. Komplikasyon oranının, bir tespit aparatı kullanılarak, iyi bir hemşirelik bakımı sağlanarak ve kateter yerleştirme bölgesinin sık sık değerlendirilmesiyle düşük tutulabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Effect of Fixation with Fixation Apparatus of Peripheral Intravenous Catheter Placed in Veins in Fossa Cubitalis with Fixation Apparatus on Peripheral Intravenous Catheter Complications in Children In our study, we aimed to compare the effects of fixation of peripheral venous catheter (PVK) placed in veins located in the fossa cubitalis in children with different fixation devices on the complications of PVK in a prospective and randomized controlled manner. The study was conducted in 60 patients under the age of 10, ASA (American Society of Anesthesiologists) score I-II, who would undergo urogenital system and gastrointestinal system surgery in Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Pediatric Surgery and Pediatric Urology Clinics after approval by the Ethics Committee and written consent from patients. The patients were randomly divided into two groups as Group 1 (n = 30) using HEFB (hypoallergenic elastic fixation band) and Group 2 (n = 30) using FA (fixation apparatus). Both groups were followed up in the operating room and clinic in terms of PVC life and complications (infection, infiltration, extravasation, displacement, catheter occlusion, catheter folding) and these features were recorded. The mean and standard deviation values of the age (months), weight (kg) and height (cm) parameters of the HEFB and FA groups and gender, ASA score, preferred vein, type of surgery and the percentage of extremities used were calculated. Between both groups; no significant difference was found in terms of age, weight, height, gender, ASA score, preferred vein, type of surgery and used extremity values (p = 0.383, p = 0.823, p = 0.974, p = 0.739, p = 0.825, p = 390, p = 602). When the catheter type (diameter) was compared in terms of age, weight and height measurement values in both groups, it was found similar (p> 0.05). PVK lifespan (duration) was similar in both groups (p>0.05). PVC complications were significantly lower in the FA group (p = 0.026). In conclusion, although the complication rate in this study was significantly reduced, no significant result was obtained regarding PIVC lifespan. Complication rate can be kept low by using a fixation board, providing a strict nursing care, and frequent evaluation of the catheter insertion site.