Spora özel politikalar ve uluslararası sportif başarıyı etkileyen faktörler: Voleybol örneği
Sport-specific policies and factors that influence international success: The case of volleyball
- Tez No: 683672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Politikaları, Uluslararası Sportif Başarı, Voleybol, Eğitim Sistemi, Sport Policy, International Sport Success, Volleyball, Education System
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Ülkeler uluslararası spor başarısı elde etmek ve bunu sürdürülebilir hale getirmek için çeşitli yollar aramakta ve çeşitli finansal yatırımlar yaparak sistematik olarak elit sporcular yetiştirmektedir. Uluslararası sportif başarı kazanılmasında politikalar büyük ölçüde etkilidir. Bu araştırmanın amacı, voleybol alanındaki katılımcıların görüşlerine göre voleybolda uluslararası başarıyı etkileyen politikaların belirlenmesidir. De Bosscher ve arkadaşları (2006) tarafından geliştirilen SPLISS (Sports Policy Factors Leading to International Sporting Success) modeli voleyboldaki önemli kaynakları tanımlamak için bir başlangıç noktası olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada spora özgü politikaları ve uluslararası başarıyı etkileyen diğer faktörleri incelemek için karma yöntem yaklaşımlarından yakınsayan paralel karma yöntem kullanılmıştır. Birinci aşamanın evrenini voleybol alanındaki 13 katılımcı (antrenör, yönetici, sporcu, kulüp başkanı, hakem vb.) oluşturmaktadır, örneklemini ise bu evrenden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiş 416 katılımcı oluşturmaktadır. Nicel araştırma aşamasında voleybol alanında uygulanmak üzere 31 maddelik 5'li Likert tipi anket kullanılarak SPLISS modelinin dokuz sütunu ve maddelerinin uluslararası voleybol başarısı için önemi değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasının çalışma grubunu ise amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesine göre belirlenmiş voleybol katılımcıları oluşturmaktadır. İkinci aşamada veriler amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemine göre voleybol katılımcılarından veri doyumuna ulaşana kadar toplanmıştır. İlgili literatür taranarak ve alan katılımcılarının görüşleri alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada katılımcı onayı eş denetleme kodlayıcılar arası güvenirlik gibi yöntemlerle inandırıcılık sağlanmaya çalışılmıştır. Sonuçlar SPLISS Modelinin voleybol branşında uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Yapılan analizler sonucunda SPLISS Modelindeki dokuz sütuna ek olarak Türkiye'ye özgü“Eğitim Sistemi”sütunu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Countries seek various ways to achieve and maintain international sporting success. Policies are highly effective in gaining international sporting success. The aim of this research is to determine the policies that affect international success in volleyball according to the opinions of experts in the field of volleyball. The SPLISS (Sports Policy Factors Leading to International Sporting Success) model developed by De Bosscher et al. (2006) was used as a starting point to define the important resources in volleyball. In this research, parallel mixed method, which converges from mixed method approaches, was used to examine sport-specific policies and other factors affecting international success. The universe of the first stage consists of 13 experts in the field of volleyball (coach, manager, athlete, club president, referee, etc.), and the sample consists of 416 participants selected by convenience sampling method from this universe. In the quantitative research phase, the importance of the nine columns and sub-dimensions of the SPLISS model for international volleyball success was evaluated by using a 31-item 5-point Likert-type questionnaire to be applied in the field of volleyball. Descriptive statistical techniques were used in the analysis of the data. The study group of the second stage of the research consists of volleyball experts who were determined according to the maximum variety sampling, one of the purposive sampling methods. In the second stage, data were collected from volleyball experts according to the maximum variation sampling method, one of the purposive sampling methods, until the data saturation was reached. A semi-structured interview form prepared by scanning the relevant literature and taking the opinions of field experts was used. Content analysis method was used in the analysis of the data. In the research, credibility was tried to be ensured by methods such as participant consent, co-control, inter-coder reliability. The results showed that the SPLISS Model is applicable in the volleyball branch. As a result of the analysis, in addition to the nine pillars in the SPLISS Model, the“Education System”pillar specific to Turkey has emerged.