Elektroeğirme yöntemi ile büyüme faktörü eklenmiş borik asit katkılı PLCL deri ikamesi üretimi
Production of boric acid and growth factor added PLCL skin substitutes by electrospinning method
  1. Tez No: 683677
  2. Yazar: HABİP ORHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: anti-bakteriyel, borik asit, deri ikamesi, elektroeğirme, PLCL, anti-bacterial, boric acid, electrospinning, PLCL, skin substitute
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doku Mühendisliği Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doku Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu tezde, hastalık ve kazalar sonucu oluşan deri kayıplarının onarımında kullanılabilecek, deri dokusuyla mekanik olarak uyumlu ve enfeksiyona karşı etkili bir yara örtüsünün elektroeğirme yöntemiyle üretimi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Elektroeğirme yöntemi ile, literatürde ilk defa, borik asit (BA) içeren poli(L-laktit-ko-ε-kaprolakton) (PLCL)'den bir deri ikamesi üretilmiştir. Fiber morfolojisi ve çapı taramalı elektron mikroskobuyla (SEM) ve kimyasal bağlar Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisiyle (FTIR) incelenmiştir. Fiber yapının şişme oranı ve borik asit salınımına bağlı pH değişimi ve su ile yüzey temas aşçısı belirlenmiştir. Çekme gerilimi altında mekanik davranış incelenmiştir. Sitotoksisite testleri 3T3 fare fibroblast hücre hattı ile uygulanmıştır. Numune yüzeylerindeki hücreler floresan mikroskop ve SEM ile incelenmiştir. Escherichia coli bakterisine karşı antibakteriyel aktivite testleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: SEM mikrograflerinde boncuk içermeyen fiberler elde edildiği belirlenmiştir. Borik asit eklenmesiyle su emme oranı azalsa da PBS içerisinde 14.günün sonunda %5 borik asitli PLCL örneklerde yüksek (%100) şişme davranışı gösterilmiştir, buna rağmen önemli bir pH düşüşü yaşanmamıştır. Çekme gerilimi mukavemeti yapıya borik asit eklenmesiyle çok önemli ölçüde yükselmiştir. PLCL fiber yapının hidrofobik özelliği borik asit eklenmesiyle bir miktar azaltılmıştır. PrestoBlue testine göre, antibakteriyel etkiyi artırabilmek için, elektroeğirme çözeltisine yüksek konsantrasyonda (%5) borik asit eklenmesi 3T3 fare fibroblastların canlılığında olumsuz etkiye yol açmamıştır ve hücrelerin yüzeyde çok iyi tutunum ve yayılma sergiledikleri görülmüştür. Sonuç: Farklı konsantrasyonlarda borik asit eklenmesiyle üretilen PLCL fiber yapının yara bölgesinde eksüdayı emebilecek karakterde, katkısız fiberlere göre çok daha iyi mekanik özellik gösteren, iyi oksijen geçirgenliğine sahip ve fibroblast çoğalmasını destekleyici nitelikte bir yara örtüsü olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to produce a wound dressing that is mechanically compatible with the skin tissue and effective against infection and can be used in the repair of skin losses caused by diseases and accidents. Materials and Methods: For the first time in the literature, a poly (L-lactide-co-ε-caprolactone) (PLCL)-based skin substitute containing boric acid (BA) was produced by using electrospinning. Fiber morphology and diameter were examined by scanning electron microscopy (SEM) and chemical bonds were determined by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). The swelling rate of the fiber structure, the pH change due to boric acid release and water contact angle were determined. Mechanical behavior under tensile stress was investigated. Cytotoxicity tests were performed with the NIH/3T3 mouse fibroblast cell line. The cells on the sample surfaces were examined by fluorescence microscope and SEM. Antibacterial activity tests were performed against Escherichia coli. Results: Bead-free fibers were confirmed in SEM micrographs. Although the water absorption rate decreases with the addition of boric acid, it has been shown that PLCL samples with 5% boric acid exhibit a very high (100%) swelling behavior at the end of the 14th day in PBS, although no significant pH decrease was seen. The tensile strength increased significantly with the addition of boric acid into the structure. The hydrophobicity has been slightly reduced by the addition of boric acid. According to PrestoBlue test, even adding a high concentration (5%) of boric acid to electrospinning solution to increase the antibacterial effect did not have a negative effect on the viability of 3T3 mouse fibroblasts and the cells exhibited very good adhesion and spreading on the surface. Conclusion: It has been shown that the PLCL fiber structure produced by adding boric acid at different concentrations can be used as a wound dressing that can absorb exudate in the wound area, show much better mechanical properties than non-doped fibers, have good oxygen permeability and support fibroblast proliferation.