Electrospinning of polystyrene/butyl rubber blends: A parametric study
Polistiren/bütil kauçuk karışımlarının elektrospinlenmesi: Değişkenlerin incelenmesi
  1. Tez No: 177552
  2. Yazar: AHMET GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ, YRD. DOÇ. BORA MAVİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polistiren, Bütil Kauçuk, Karışım, Elektrospinleme, Nanoelyaf, Polystyrene, Butyl Rubber, Blend, Electrospinning, Nanofiber
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yüksek yüzey alan/birim hacim oranına ve üstün mekanik özelliklere sahip olan nanoelyaflar, son yıllarda hem sanayinin hem de bilim dünyasının büyük ilgi gösterdiği nanomalzemeler olmuştur. Bu malzemeler, süzme işlemlerinden yaşam bilimlerine, algaçlardan kompozit takviyesine kadar birçok alanda kullanılmaktadır.Tüm polimer çeşitlerine ve seramik malzemelere uygulanabilen elektrospinleme yöntemi, bilinen beş ana yöntem içinde daha ileri düzeyde geliştirilebilme şansına sahip olan en iyi adaydır. Bu yöntem elektriksel olarak yüklenmiş polimer jetlerinden ve sıvı fazdaki polimerlerden mikro ve nano boyutlara sahip olan elyaflar üretmek için kullanılmaktadır. Elektrospinleme işlemi üç ana parçadan oluşur, (i) yüksek elektriksel alan yaratan bir yüksek voltaj kaynağı, (ii) bir şırınga ve (iii) bir toplaçtır.Bu çalışmanın amacı, polistiren/bütil kauçuk karışımlarının elektrospinlenmesi ve elektrospinleme değişkenlerinin etkilerinin araştırılmasıdır.Bu çalışmada, polistiren/bütil kauçuk karışımlarının elektrospinlenmesi uygulanan voltajın, şırınga ucu ile toplaç arasındaki uzaklığın, jet akış hızının ve karışımdaki bütil kauçuk miktarlarının değiştirilmesiyle elektrospinlenmesi yapılmıştır. Daha sonra, elektrospinleme yöntemiyle elde edilen elyafların morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) yardımıyla incelenmiştir.Ortalama elyaf çapları 760 nm ile 10 µm arasında değişim göstermiştir. Karışımdaki bütil kauçuk miktarının artması, ortalama elyaf çaplarının azalmasına neden olmuştur. Şırınga ucu ile toplaç arasındaki uzaklığın artırılması üretilen elyafların çaplarında fazla bir değişime neden olmamıştır. Jet akış hızının artırılması elyafların ortalama çaplarının da artmasına yol açmıştır. Karışımlara iyonik olmayan yüzey aktif madde eklenmesi ortalama elyaf çaplarında azalmaya yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
Nanofibers, which have high surface area to volume ratio and better mechanical properties, are nanomaterials that both industry and scientists have started to show great attention in the last two decades. They are used in many areas such as life and filtration sciences, sensors, and composite reinforcement etc.Among five main production types, electrospinning is the best candidate for further development with a wide range of opportunities to be applied to all types of polymers and ceramics. This method uses electrically charged jet of polymers or liquid states of polymers to produce fibers from micro dimensions down to nano dimensions. Electrospinning setup has mainly three parts;(i) an AC/DC high voltage equipment which creates high electrical potential, (ii) a syringe, and (iii) a collecting screen.The purpose of this study is to electrospin polystyrene/butyl rubber blends and to investigate the effects of electrospinning parameters on the fibers produced.In this study, polystyrene/butyl rubber blends were electrospun by changing the applied voltage, the tip-to-collector distance, the flowrate, and the butyl rubber content in the fiber. Finally, morphology of electrospun fibers was characterized by SEM.The average fiber diameters varied from 760 nm to nearly 10 µm. Increasing butyl rubber content in the fiber resulted in a decrease in the final fiber diameter. Increasing applied voltage also caused a decrease in the final fiber diameter. The tip-to-collector distance did not affect the average fiber diameter. Increasing flowrate yielded fibers with larger diameters. Finally, the addition of non-ionic surfactant decreased the average fiber diameter.