Urban reevolopment approaches for the squatter areas within a changing context of urban planning case study Ankara: Geçak urban redevelopment project
Değişen planlama anlayışı içinde gecekondu alanları için kentsel geliştirme yaklaşımları Ankara örneği: Geçak kentsel geliştirme projesi
- Tez No: 68372
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANSI ŞENYAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik, sosyal ve politik yeniden yapılanma, yeni mekansal düzenlemeler, yeni planlama kapsamı, gecekondu gelişim süreci, Geçak Kentsel Geliştirme projesi, yeni planlama stilleri, Economic, social and political restructuring, new spatial arrangements, the changing context of planning, squatter development process, planning concept for squatter areas, Geçak Urban Redevelopment Project, new planning styles
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Öz DEĞİŞEN PLANLAMA ANLAYIŞI İÇİNDE GECEKONDU ALANLARI İÇİN KENTSEL GELİŞTİRME YAKLAŞIMLARI ANKARA ÖRNEĞİ: GEÇAK KENTSEL GELİŞTİRME PROJESİ Kuzu, Aylin Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Özcan Altaban Ocak 1997, 223 sayfa Ekonomik, sosyal ve politik değişim süreci kentlerdeki yaşamı sürekli olarak etkilemektedir. Değişen kent dinamikleri içinde planlamanın da yeniden değerlendirilmesi ve gözden geçirilmesi ihtiyacı doğmuştur. 1980'lerde gündeme gelen yeniden yapılanma süreciyle birlikte yeni planlama yaklaşımları da hız kazanmıştır. Yeni mekansal düzenlemeler, plancının yeni konumu ve yeni planlama stilleri hızla değişen kentsel dinamiklere ve kentte yaşayanların ihtiyaçlarına karşılık vermek ve mevcut kentsel dokuya uyum sağlayabilmek üzere geliştirilmiştir.Özellikle son 20 yılda, kentsel planlama yaklaşımında kapsamlı planlama anlayışından daha çok kentin mevcut fiziksel, ekonomik ve sosyal yapısını birlikte ele alarak geliştirmeye veya yenilemeye yönelik kent parçaları ölçeğinde müdahale biçimleri ön plana çıkmıştır. Bu nedenle, gecekondu alanları, pazar mekanizması içinde kentsel geliştirme projelerine dönüştürülebilecek geniş kentsel arsa stokları olarak önem kazanmışlardır. Yaklaşık 40-45 yıllık bir dönem içinde, gecekondu olgusu, kentin yasal olmayan, düzensiz yapılaşmış parçalan olmaktan, yeni konut alanları gelişimi için kabuledilebilir bir çözüm konumuna gelmiştir. Kentleşme sürecinin başlangıcında gecekondu, dar gelirli grupların barınma çözümü olarak tanımlanırken, özellikle 1970'li yılların sonunda, arazi spekülasyonu ve rant artırıcı bir pazar aracına dönüşmüştür. Sonuçta pazar ekonomisi içinde yasal olmayan arsa stoklan artan değerlere sahip olmuştur. 1980'li yılların başında, gecekondu alanları, kentteki sınırlı kentsel arazi sunumuna ve artan enflasyona bağlı olarak yüksek arazi değerleri kazanmaya başlamıştır. Bu durum, gecekondu kuşaklarında, özellikle düzenli kent bitişiğinde, kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmıştır. Gecekondu alanlarında bu tür gelişmelere olanak sağlamak için yeni planlama stilleri ile çözümler ve araçlar araştırılmaya başlanılmıştır. Bu yaklaşımlar, 1960'lı yıllardan itibaren süregelen yasal düzenlemelerden edinilen deneyimlerden oldukça farklı olarak gelişmiştir.Tezin sonuç bölümünde, bu genel çerçeve içinde, yeni planlama ve uygulama yaklaşımları için planlama, katılım, yönetim ve yasal yönleri ayrıntılandırılarak verilmektedir. Öneriler, esnek planlama yaklaşımı, stratejik karar verme süreci, politika, programlama, finans ve proje geliştirilmesi üzerinde tasarlanmıştır.Ayrıca değişen kentsel dinamiklere uyum sağlaması için yerel yönetimlerin yeniden organize edilmesi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN REDEVELOPMENT APPROACHES FOR THE SQUATTER AREAS : WITHIN A CHANGING CONTEXT OF URBAN PLANNING: CASE STUDY OF ANKARA: GEÇAK URBAN REDEVELOPMENT PROJECT Kuzu, Aylin M.S., Department of City Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özcan Altaban January 1997, 223 pages The economic, social and political changes continually affect the urban life in the cities. Urban planning studies need to re-evaluate and re examine within the changing dynamics of the cities. New planning approaches have gained impetus with the restructuring process of the 1980s. Then new spatial arrangements, new task obligations of planners and new planning styles were developed to adapt the physical environment and to present the requirements of the urban people and the new dynamics of the city. mEspecially, during the last two decades, urban planning approach has changed from comprehensive style to partial schemes which are mostly related with the renewal or redevelopment of the social, economic and physical structure of existing urban sections. Thus squatter areas have gained importance as large urban land reserves some of which could be transformed into planned urban development projects within market mechanism. Within a period of approximately 40 to 45 years the official viewpoint towards squatter phenomenon has also changed from being disorderly constructed illegal parts of cities to an acceptable housing solution for new urbanities. In the early years of urbanization process İt was defined as a“shelter”for low income people. But especially after late 1970s, it turned to be a market instrument aiming at land speculation and rent maximization. Consequently, the said informal land stock accumulated through illegal actions has acquired an ever increasing exchange in the market. In the early 1980s, squatter areas have started to acquire higher real- estate values due to the limited urban land supply and with the help of ever rising inflationary economic process. This situation has provocated the transformation process in squatter zones. Then came the efforts for searching new planning styles with the aim of finding means and ways for such developments in the squatter occupied urban land. But these approaches should have been different from the previously exercised operations which are mostly bounded with the current legal codes inherited from 1960s. ivIn the conclusion chapter, a general framework for such new planning and implementation approaches are underlined with emphasis on to planning, public participation, administrative and legislative aspects of the redevelopment process. The proposals have been designed around the flexible approach and strategic decision-making in planning, policy definition, programming, budgeting and project evaluation. It is also emphasized on the reorganization of local administration as a corporate body to adapt itself to the rapidly changing city dynamics.