Geçmişten günümüze Şamanizm
Shamanism from past to present
- Tez No: 683711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Din, Halk Bilimi (Folklor), Anthropology, Religion, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Şaman, Şamanizm, Sivas, Din, Gelenek, Shaman, Shamanism, Sivas, Religion, Tradition
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Şamanizm, ruhlar ve insanlar arasında aracılık eden Şamanlar çevresinde oluşan en eski inanç şekillerinden biridir. Evrenin gökyüzü, yeryüzü ve yer altı gibi bölümlere ayrıldığı bu inanç sisteminde her şeyin bir ruhu olduğuna inanılır. Bundan yola çıkarak olumlu veya olumsuz gerçekleşen her olayın sebebi ruhlar olarak görülür. Bu sebeple Şamanizm'de gökyüzü ve yer altı âlemlerine yolculuk edilerek buradaki ruhlarla iletişime geçmek, yeryüzündeki ruhlara saygılı olmak, onları incitmemek son derece önemlidir ve bu doğrultuda Şamanlara büyük görev düşmektedir. İslamiyet'in kabulünden önce Türk kültürü açısından önemli bir inanç olan Şamanizm, İslamiyet'in kabulü sonrasında da Türkler arasında etkisini sürdürmüştür. Aradan geçen uzun zamana rağmen Türk kültüründe izlerini hâlâ bulabildiğimiz bu inanış, böylece folklor çalışmaları açısından da değerli görülmüş ve birçok araştırmacıya bu doğrultuda zengin bir malzeme sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Shamanism is one of the oldest forms of belief formed around shamans who mediate between spirits and humans. In this belief system, in which the universe is divided into sections such as the sky, the earth and the underground, it is believed that everything has a spirit. Based on this, the cause of every positive or negative event is seen as spirits. For this reason, in shamanism, it is extremely important to travel to the sky and underground realms and communicate with the spirits here, to be respectful to the spirits on earth and not to hurt them, and in this direction, shamans have a great duty. Shamanism, which was an important belief in terms of Turkish culture before the adoption of Islam, continued its influence among the Turks after the adoption of Islam. This belief, whose traces we can still find in Turkish culture despite the long time that has passed, has thus been deemed valuable in terms of folklore studies and has provided many researchers with a rich material in this direction.