Sensörinöral işitme kaybı olan yetişkinlerde tinnitus ve hiperakuzi şikayetinin konuşma, uzaysal algı ve işitme kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of tinnitus and hyperacusis complaints on speech, spatial perception and qualities of hearing in adults with sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 683712
  2. Yazar: NAZİFE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA BETON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Sağlık Eğitimi, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: hiperakuzi, işitme kalitesi, işitme kaybı, konuşma algısı, tinnitus, hearing loss, hyperacusis, speech perception, tinnitus, qualities of hearing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dünya genelinde yaygın olarak rastlanan işitme kaybı, iletişim becerilerini sınırlamasının yanı sıra psikolojik ve sosyal açıdan da etkilenimi beraberinde getirmektedir. İşitme kaybına sıklıkla eşlik eden tinnitus yaygın olmakla birlikte hala birçok soru işaretini içinde bulundurmaktadır. Tinnitusa sese karşı toleransta azalma olarak bilinen hiperakuzinin eşlik etmesi de nadir değildir. Tinnitus ve hiperakuzi konuşma algısı, işitme kalitesi, uyku, konsantrasyon, bilişsel beceriler gibi birçok alanda olumsuz etkilenmelerle ilişkilendirilmiştir. Bu etkiler işitme kaybının yarattığı sorunlarla birleştiğinde bireylerin yaşamı ciddi ölçüde etkilenmektedir. Ancak işitme kaybı, tinnitus ve hiperakuzinin birlikte değerlendirilmesi çoğunlukla ihmal edilmektedir. Bu çalışmada işitme kaybı, tinnitus ve hiperakuzinin işitme kalitesine etkisinin dört farklı grupta karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma gruplarını oluşturmak için odyolojik değerlendirmenin ardından veri toplama formu, Tinnitus Engellilik Anketi ve Khalfa Hiperakuzi Ölçeği uygulanmış, subjektif işitme kalitesini değerlendirmek içinse Konuşma, Uzaysal Algı ve İşitme Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizlerde eğitim durumu, yaş ve cinsiyet değişkenlerinin işitme kalitesini etkilemediği, tinnitus şiddeti, süresi ve işitme kaybı derecesinin işitme kalitesini negatif yönde etkilediği bulunmuştur. Dikkat çekici bir bulgu da sensörinöral işitme kaybıyla birlikte tinnitus ve hiperakuzi şikayeti olan grubun yalnızca sensörinöral işitme kaybı olan ve sensörinöral işitme kaybıyla birlikte tinnitusu olan gruba göre subjektif konuşma algısı puanının anlamlı olarak düşük olduğunun görülmesidir. Çalışma sonuçları işitme kayıplıların algıladıkları işitme kalitesinin farklı olmasındaki etkenler konusunda fikir sağlamıştır. Ayrıca işitme kaybı, tinnitus ve hiperakuzinin birlikte ele alınarak değerlendirme, tedavi ve danışmanlık süreçlerinde en fazla sorun yaratan alandan tedaviye başlanması gerektiğinin önemi vurgulanmıştır. Çalışmamız ülkemizde tinnitus, hiperakuzi ve işitme kaybının birlikte görüldüğü durumlarda kişinin algıladığı işitme kalitesinin gruplar arasında karşılaştırıldığı ilk çalışmadır. Bu bilginin eksikliğinin tamamlanmasının işitme cihazı seçimi, uyarlaması, takip ve danışmanlık süreçlerinde de faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hearing loss, which is common worldwide, not only limits communication skills, but also brings psychological and social effects. Although tinnitus, which often accompanies hearing loss, is common, it still contains many question marks. It is not uncommon for tinnitus to be accompanied by hyperacusis, known as a decrease in sound tolerance. Tinnitus and hyperacusis have been associated with negative effects in many areas such as speech perception, hearing quality, sleep, concentration, and cognitive skills. When these effects are combined with the problems caused by hearing loss, the lives of individuals are seriously affected. However, the evaluation of hearing loss, tinnitus and hyperacusis together is often neglected. In this study, it was aimed to compare the effects of hearing loss, tinnitus and hyperacusis on hearing quality in four different groups. After the audiological evaluation, data collection form, Tinnitus Disability Questionnaire and Khalfa Hyperacusis Scale were used to form the study groups, and Speech, Spatial Perception and Hearing Quality scale were used to evaluate subjective hearing quality. In the analysis, it was found that the variables of educational status, age and gender do not affect the quality of hearing, the intensity of tinnitus, the time elapsed since the onset of the tinnitus complaint and the degree of hearing loss negatively affect the quality of hearing. Another remarkable finding is that the subjective speech perception score of the group with complaints of tinnitus and hyperacusis with sensorineural hearing loss was significantly lower than the group with only sensorineural hearing loss and tinnitus with sensorineural hearing loss. The results of the study provided an idea about the factors in the difference in the perceived hearing quality of the people with hearing loss. In addition, the importance of starting treatment from the most problematic area in evaluation, treatment and counseling processes by considering hearing loss, tinnitus and hyperacusis together was emphasized. Our study is the first study in our country in which tinnitus, hyperacusis and hearing loss are seen together, comparing the quality of hearing perceived by the individual between groups. Completing this lack of information is thought to be beneficial in hearing aid selection, adaptation, follow-up and consultancy processes.