Polymerization and characterization of various bis (Pyridine) bis (Trihalophenolato) cobalt (II) complexes in solid state
Değişik bis (Piridin) bis (Trihalopenolato) kobalt (II) komplekslerinin katı halde polimerleşmesi ve tanımlanması
  1. Tez No: 68376
  2. Yazar: NESLİN KESİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(fenilen oksit), kobalt(II) kompleksi, ısıl bozunma, katı halde polimerleşme, Poly(phenylene oxide), cobalt(II) complexes, thermal decomposition, solid state polymerization. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz DEĞİŞİK BİS(PÎRİDÎN)BİS(TRÎHALOFENOLATO)KOBALT(n) KOMPLEKSLERİNİN KATI HALDE POLİMERLEŞTİRİLMESİ VE TANIMLANMASI Kesici, Neslin Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duygu Kısakürek Eylül 1997, 82 sayfa Bu çalışmada bis(piridin)bis(trihalofenolato)kobalt(II) kompleksleri katı halde ısıl işlemle polimerleştirildi. Polimerleşme iki koşulda gerçekleştirildi. Birincisinde, sıcaklık sabit tutularak polimerleşme süresi değiştirildi; diğerinde ise süre sabit tutulurken değişik sıcaklıklar uygulandı. Böylece, sıcaklık ve polimerleşme süresinin mtirinzik viskoziteye, dönüşüm yüzdesine ve polimerin yapısına olan etkisi araştırıldı. Bu çalışmada, üç çeşit fenol, 2,4,6-triklorofenol (TCP), 2,4,6- tribromofenol(TBP), 4-kloro-2,6-dibromofenol ve bu fenollerin kobalt(II)kompekslerinin hazırlanmasında piridin amine ligantı olarak kullanılmıştır. Komplekslerden ikisinin yapısı tek kristal X-ışını analizi ile tamamen çözümlenmiştir. C, H, N, metal analizi, FTIR, UV-Vis, DSC teknikleri kompleksleri karakterize etmek için kullanılan diğer yöntemlerdir. Isıl olarak, katı veya erimiş halde, komplekslerin bozunmasından poli(fenilen oksit) elde edilmiştir. Polimerlerin özellikleri, FTIR, NMR, DSC ve viskometrik ölçümlerle belirlenmiştir. Yapılan deneyler sonunda, yüzde dönüşüm ve polimerin yapısının başlangıç kompleksinin tipine bağlı olduğu ancak viskozitenin fazla değişmediği gözlenmiştir. Polimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları 180 °C'den büyük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION AND CHARACTERIZATION OF VARIOUS BIS(PYRIDINE)BIS(TRIHALOPHENOLATO)COBALT(n) COMPLEXES IN SOLID STATE Kesici, Neslin M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Duygu Kısakürek September 1997, 82 pages In this study, bis(pyridme)bis(trihalophenolato)cobalt(n) complexes have been polymerized thermally in solid state. Polymerization was first carried out at constant temperature at different time intervals, then the time was kept constant and temperature was changed. The time and the temperature effect on the intrinsic viscosity, percent conversion and the structure of the polymers were studied. Three types of phenols; 2,4,6-trichlorophenol (TCP), 2,4,6-tribromophenol (TBP), 4-chloro-2,6-dibromophenol (4-CLDBP) were used. Pyridine was the amine ligand used to synthesize cobalt(II) mcomplexes of these phenols. Structure of the two of the complexes were solved by single crystal X-ray analysis. C, H, N, metal analysis, FTIR, UV-Vis, DSC were other techniques to characterize the complexes. Either at solid state or in melt form, thermal decomposition of these complexes produce poly(phenylene oxide)s. Polymers were characterized by FTIR, NMR, DSC and molecular weights were determined by viscosimetric measurements. At the end of this work, it was observed that, the percent conversion and the structures of the polymeric products depend on the type of the starting complex whereas viscosity did not change very much. Glass transition temperatures of the polymers are higher than 180 °C.