Some properties of sement mortors containing blast furnace slag and silica fume
Yüksek fırın cürufu ve silis dumanlı harç karışımlarının bazı özellikleri
  1. Tez No: 68380
  2. Yazar: BURAK KIYICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM YEĞİNOBALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Fırın Cürufu, Silis Dumanı, Portland Çimentosu-Silis Dumanı- Yüksek Fırın Cürufu Karışmaları, Süperplastikleştirici, Basınç Dayanımı, Eğilme Dayanımı, Isı Dayanımı, Kimyasal Dayanım, Blast Furnace Slag, Silica Fume, Portland Cement - Blast Furnace Slag- Silica Fume Mixtures, Superplasticizer, Compressive Strength, Flexural Strength, Thermal Resistance, Chemical Resistance
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz Kıyıcı, Burak Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Asım Yeğinobalı Eylül 1997, 122 sayfa Son yıllarda, dünya nüfusundaki artış ve hızlı ekonomik gelişmeden dolayı, dünyadaki enerji tüketimi önemli ölçüde artmıştır. Gün ve gün doğal kaynaklanıl azalması, hava ve çevre kirliliği, atık malzemelerin kullanılma fikrine popülarite kazandırmıştır. Puzolanik ve bağlayıcı özelliklerinden dolayı, yüksek fırın cürufu ve silis dumanı, beton bileşiği olarak en çok kullanılan atık malzemelerden ikisi olmuşlardır. Yüksek fırın cürufu ve silis dumanı taze ve sertleşmiş betonun çeşitli özelliklerim' etkilemektedir. Fakat son yıllarda silis dumanının popülarite kazanmasıyla fiyatı önemli ölçüde artmış, normal portlant çimentosundan daha pahalı bir hale gelmiştir. Bu araştırmada, OYSA/İskenderun yüksek fırın cürufunun ve ETİBANK/Antalya silis dumanının, harçların bazı özelliklerine etkileriincelenmiştir. Yüksek fırın cürufu ve silis dumanı, ağırlıkça, %82'ye varan oranlarda, portland çimentosu yerine kullanılmıştır. Silis dumanı oram araştırmada %15'e kadar çıkarılmıştır. Silis dumanı - yüksek fırın cürufu- çimento üretiminde ayrı öğütme ve karıştırma metodu ve beraber öğütme metodları kullanılmıştır. Bu karışımlar sonunda, normal ve süperplastikleştirici ile modifîye edilmiş harçların basınç ve eğilme dayanımları bulunmuş ve kontrol karışımının değerleri ile karşılaştırılmıştır. Hiperplastikleştirici ile modifîye edilmiş silis dumanı-yüksek fırın cürufu-çimento bazlı harçların 50°C'den 800°C'ye kadar ısı dayanımları araştırılmıştır. Basınç ve eğilme dayanımları bulunmuş ve kontrol karışmamın değerleri ile karşılaştırılmıştır. Hiperplastikleştirici ile modifîye edilmiş silis dumanı-yüksek firm cürufu-çimento bazlı harçların %30'luk HCI çözeltesine ve sahadaki kimyasallara karşı dayanımı araştırılmış ve kontrol karışımının değerleri ile karşılaştırılmıştır. Testler ve analizler ilgili Türk standartları ve ASTM standartları ile yapılmıştır. Test ve analizlerin sonucunda, silis dumanı-yüksek fırın cürufu- çimento bazlı ve lıiperplastikleştirici ile modifîye edilen harçlarda, yüksek basmç ve eğilme dayanımı, yüksek ısı dayanımı ve yüksek kimyasal dayanım tesbit edilmiştir.. Tezin birinci bölümü, yüksek fırın cürufu, silis dumanı hakkında genel bilgileri ve çalışmanın amaç ve kapsamını içermektedir. Portland çimentosunun yapısı ve hidratasyonu, atık malzemelerin kullanımı ile puzolanların yapısı ve sınıflandırılması 2. bölümde tartışılmıştır. Silis dumanının betonun bazı özelliklerine etkileri 3. bölümde, yüksek fırın cürufunun betonun bazı özelliklerine etkileri 4. bölümde verilmiştir. Deneysel çalışma 5. bölümde açıklanmıştır. Test sonuçları, çıkarılan sonuçlar ve öneriler sırasıyla 6,7 ve 8. bölümlerde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME PROPERTIES OF CEMENT MORTARS CONTAINING BLAST FURNACE SLAG AND SILICA FUME Kıyıcı, Burak M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Asnn Yeğinobalı September 1997, 122 pages The energy consumption over the world has significantly increased during the recent years because of the growth in the world population and the rapid economic development. As the natural resources decreased day by day and air and environment pollution became a problem, the idea of using waste materials gained a popularity. Blast furnace slag and silica fume are two of the most common used waste materials and concrete ingredients because of their pozzolanic and cementitious properties. Blast furnace slag and silica fume affects various properties of fresh and hardened concrete. However as silica fume has gamed popularity in the recent years, its price.has significantly increased and has become more expensive than ordinary portland cement. m. In this study the effects of OYSA/İskenderım blast furnace slag and ETİBANK/Antalya silica fume on some properties of mortars were investigated. The portland cement by weight was replaced up to 82% by blast furnace slag and silica fume. The silica fume content in the investigated cement was up to 15%. The methods used for silica fume- blast furnace slag-cement production were; seperate grinding and mixing method and mixed grinding methods. Compressive and flexural strengths for plain mortars and mortars modified by superplasticizers based on these mixes were determined and compared with reference mortars. The thermal resistance for the range of 50°C-800°C was investigated for the silica fume-blast furnace slag-cement based mortars modified by hyperplasticizer. The compressive and flexural strengths were detennined and compared with the reference mortars. The chemical resistance of silica fume-blast furnace slag-cement based mortars modified by hyperplasticizer was investigated in 30% HCI solution and for chemical attacks in field condition, and compared with the reference mortars. The tests and analysis were carried out according to the related TS and ASTM standards. The results of the tests and analysis revealed that silica fume-blast furnace slag-cement based mortars modified by hyperplasticizer created high compressive and flexural strengths, high thermal resistance and high chemical resistance. IVThe first chapter of this study includes general information about blast furnace slag, silica fume, objects and scope. The constitution and hydration of portland cement, use of waste materials, nature and classification of pozzolans are discussed in the second chapter. Effects of silica fume on some properties of concrete are given in chapter 3, and effects of blast furnace slag on some properties of concrete are given in chapter 4. Experimental study is explained in chapter 5. Test results, conclusions and recommendations are given in chapters 6,7 and 8 respectively.