Development of a computer automated design procedure for overhead travelling cranes by using FEM rules software
FEM kuralları yazılımını kullanarak gezer köprülü krenler için bilgisayar otomasyonlu tasarım prodedürünün geliştirilmesi
  1. Tez No: 68381
  2. Yazar: HAKAN KESEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gezer Köprülü Kren, Kren Tasarımı, Tasarım Prosedürü Otomasyon Yazılımı, F.E.M. Kuralları, Overhead Travelling Crane, Crane Design, Computer Automated Design Procedure, F.E.M. Rules IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz F.E.M. KURALLARI YAZILIMINI KULLANARAK GEZER KÖPRÜLÜ KRENLER İÇİN BİLGİSAYAR OTOMASYONLU TASARIM PROSEDÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ Kesemen, Hakan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir Erden Şubat 1997, 99 sayfa Günümüzde kren tasarımı oldukça standartlaşmıştır. Bu konuda F.E.M. kuralları dünyaca kabul edilmiş en önemli tasarım prensiplerdendir. Kren tasarımında bu kuralların uygun kullanımı uzun ve zaman alıcı bir işlemdir. Bu nedenle F.E.M. kurallarını kapsayan bir tasarım yöntemi yazılımına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, gezer köprülü krenler için F.E.M. kurallarının kullanıldığı uygun bir tasarım yöntemi yazılımı geliştirilmiştir. İlk iş olarak, gezer köprülü kren'in genel tasarım ağacı belirlenmiştir. Bu tasarım ağacından yola çıkarak kren'in F.E.M. kurallarına uygun tasarım prosedürü oluşturulmuştur. Sonra, tasarımcıyı geliştirilen tasarım prosedürü içerisinde yönlendirecek bir yazılım geliştirilmiştir. Bu amaç için C++ programlama dili kullanılmıştır. Buna ek olarak F.E.M. kurallarına geçişi sağlamak üzere F.E.M. kuralları yazılımı ile bütünleşme oluşturulmuştur.Belirli bir kren elemanı ile ilgili F.E.M. kuralı modülü yazılım tarafından otomatik olarak çalıştırılır. DESCRANES/FEMRULES yazılımında gerekli bilgilerin aktarılması yapılır ve sonuçlar gezer köprülü krenler için hazırlanmış tasarım raporuna kayıt edilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPUTER AUTOMATED DESIGN PROCEDURE FOR OVERHEAD TRAVELLING CRANES BY USING F.E.M. RULES SOFTWARE Kesemen, Hakan M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Abdülkadir Erden February 1997, 99 pages Design of cranes is highly standardized in current technological state. F.E.M. Rules is one of the most important internationally accepted design guidelines on this subject. Proper use of these rules in crane design is a lengthy and time consuming process. So, a need arises for a computer automated design procedure including computer automated access to the F.E.M. Rules. This study is an attempt to develop a computer automated design procedure for overhead travelling cranes by using the F.E.M. Rules. First, overall component tree of an overhead travelling crane is developed. From the overall component tree a design procedure according to F.E.M. Rules is derived. The software is developed to guide the designer through the developed design path. C++ programming language is used for that purpose. In addition, integration with the F.E.M. Rules software is established to provide access to the F.E.M. Rules. Execution of related F.E.M. iiiRules modules for the particular crane component is performed automatically. Required data is transferred to DESCRANES/FEMRULES software and results are collected on a design board.