Components and models of response errors in sample surveys
Örnekleme ölçümlerinde oluşan cevaplama hatalarının bileşenleri ve modelleri
  1. Tez No: 68385
  2. Yazar: BÜLENT OĞUZKURT
  3. Danışmanlar: DR. H. ÖZTAŞ AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme Hataları, Toplam Varyans, Güvenilirlik Ölçümleri, Survey Errors, Total Variance, Reliability Measures
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
IV Öz ÖRNEKLEME ÖLÇÜMLERİNDE OLUŞAN CEVAPLAMA HATALARININ BİLEŞENLERİ VE MODELLERİ Oguzkurt, Bülent Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Öztaş Ayhan Eylül 1997, 90 sayfa Bu çalışmada, araştırma hatalarının türleri incelenmiştir. Bu tez özellikle ölçümlerde görülen cevaplama hataları üzerinde yoğunlaşmıştır. Konuyla ilgili bazı tanım ve kavramlar tartışılmıştır. Cevaplama hatalarının kaynaklarını belirledikten sonra, bazı güvenilirlik ölçümleri sunulmuştur. Kestirimin toplam varyansının bileşenleri ve cevaplama hataları için oluşturulan modeller de değerlendirilmiştir. Son olarak bu çalışma; seçilmiş birkaç ülkenin ortak değişkenleri için güvenilirlik ölçümleri yönünden, karşılaştırmalı bir çalışma ortaya koymuştur. Bu çalışma; seçilen ülkeler için yapılan farklı iki ölçümde (birinci ve ikinci görüşmelerde) neden tutarsız sonuçlar elde edildiği sorusuna cevap bulmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT COMPONENTS AND MODELS OF RESPONSE ERRORS IN SAMPLE SURVEYS Oğuzkurt, Bülent MS, Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. H. Öztaş Ayhan September 1997, 90 pages In this study, the types of survey errors are analyzed. This thesis especially focuses on response errors appearing in surveys. Some definitions and concepts related to the subject are discussed. After determining the sources of response errors, some reliability measures are presented. The components of the total variance of the survey estimate and models for the response errors are also examined. Finally, this study makes a comparative study in terms of these measures for a few common variables for selected countries. It tries to answer why inconsistent results were obtained from the two different occasions (interview and reinterview surveys) for these selected countries.