Coğrafya öğretmenlerinin işbirlikli öğretim yöntemi tekniklerinden 'öğrenci takımları başarı bölümleri' ve 'takım oyun turnuva' hakkındaki düşünceleri
Geography teachers'views on two cooperative teaching methods: Student-team achievement division technique and team-game-tournament
- Tez No: 683851
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKİ BABACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya öğretmenleri, İşbirlikli öğretim yöntemi, Öğrenci takımları başarı bölümleri, Takım-oyun-turnuva, Geography teachers, Cooperative learning method, Students teams achievement divisions, Team-game-tournament
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, coğrafya öğretmenlerinin işbirlikli öğretim yöntemi tekniklerinden ''öğrenci takımları başarı bölümleri'' ve ''takım oyun turnuva'' teknikleri hakkındaki düşüncelerini ve görüşlerini belirlemek, coğrafya öğretimindeki pratikliğini, faydalılığını ön plana çıkartmak ve işbirlikli öğrenme yöntemleri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla yürütülmüştür. Tarama modeli planına göre hazırlanan araştırmanın çalışma evrenini, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaöğretim kurumlarında görev yapan N=111 coğrafya öğretmeni oluşturmuştur. Örnekleme, Tokat ilinde bulunan ortaöğretime bağlı farklı lise türlerinde görev yapan coğrafya öğretmenleri dahil edilmiştir. Farklı lise türlerinde görev yapan coğrafya öğretmenleriyle (n=60) görüşmeler yapılarak anket verileri toplanmış, ayrıca yine aynı çalışma evreni içerisinden seçilen coğrafya öğretmenleriyle (n=31) görüşme formu verileri toplanmıştır. Araştırmada kullanılan“İşbirlikli öğretim yöntemi tekniklerinden öğrenci takımları başarı bölümleri (ÖTBB) tekniği ile takım-oyun-turnuva (TOT) tekniğini yönelik anket formu”ve“yarı yapılandırılmış görüşme formu”araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Anket verileri, SPSS istatistik programı ile frekans ve yüzde değerlerine göre görüşme formu verileri ise betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Katılımcılara işbirlikli öğretim yöntemi ile ilgili bir tanıtım gerçekleştirilmiştir. Bu tanıtıma kadar çalışmaya dahil olan coğrafya öğretmenlerinin işbirlikli öğrenme yöntem ve teknikleri hakkında yeterli ön bilgiye tam olarak sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Uygulayabilme konusunda eksiklikleri bulunmaktadır. Genel anlamda, işbirlikli öğrenme ve tekniklerinin coğrafya konularının öğretimine pek uygun bulunmadığı da coğrafya öğretmenlerince belirtilmiştir. Tanıtım yapılmadan önce katılımcıların sahip olduğu görüşlerin tanıtım sonrasında olumlu yönde değiştiği yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Öğrenme becerilerini geliştirebileceği, bireysel ve grupla öğrenmeye katkı sağladığı, diğer yöntemlere nazaran üstünlüklerinin olduğu, duyuşsal özellikleri geliştirebileceğine yönelik olumlu bulgular elde edilmiştir. Derslerde her zaman işbirlikli öğretim yöntemi kullanılmasa da öğretmenlere işbirlikli öğrenme konusunda verilecek hizmet içi eğitimlerin yararlı olacağı katılımcılarca belirtilmiştir. Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri (ÖTBB) tekniği ve Takım Oyun Turnuva (TOT) tekniğine ilişkin coğrafya öğretmenlerinin genel anlamda görüşleri ise olumludur. Katılımcı öğretmenlerce bu iki teknik özelinde, Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri (ÖTBB) tekniği, Takım Oyun Turnuva (TOT) tekniğine göre daha fazla yararlı görülmüştür. Her iki tekniğin öğrenci başarısını artıracağı, coğrafya konularının öğretimine uygun olduğu, üst düzey öğrenmeleri destekleyeceği, öğrencilerin kendine olan güvenine olumlu katkılar sağlayacağı, başarı göstermede olumlu fırsatlar sunacağı, zamanı kullanma ve birlikte çalışma becerisini geliştireceği, öğrenirken eğlenme, eğlenirken öğrenme, rekabet ve etik kurallara uyum konularında öğrenciye olumlu katkılar sağlayacağı yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Sonuç olarak katılımcı coğrafya öğretmenleri, işbirlikli öğrenme yöntemleri ile ilgili daha fazla bilgi ve uygulamaya yönelik destek almak istemektedirler. Katılımcılar yapılan tanıtımın kendileri için farkındalık yarattığını ve bundan sonra uygun ders ortamı koşullarına bağlı olarak işbirlikli öğrenme yöntem ve tekniklerini uygulayabileceklerini belirtmişlerdir. Faydalı buldukları, hem“Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri”hem de“Takım-Oyun-Turnuva”tekniklerine ilişkin ileride yapılacak hizmet içi eğitim ve uygulama çalışmalarının coğrafya dersleri için kullanışlı olacağı, coğrafya derslerini aktif hale getirebilecek alternatif yöntem ve teknik olabileceği bu araştırma bulgularına dayalı olarak söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated geography teachers' views on two cooperative teaching methods [student-team achievement division (STAD) and team-game-tournament (TGT)]. The aim was to emphasize the practicality and benefits of the two methods and raise teachers' awareness. This study employed a survey method. The study population consisted of 111 geography teachers working for middle schools affiliated with the Tokat Provincial Directorate of National Education in the 2020-2021 academic year. The sample consisted of geography teachers working in different types of high schools in Tokat, Turkey. The study had two stages: quantitative and qualitative. The sample of the quantitative stage consisted of 60 participants. The sample of the qualitative stage consisted of 31 participants. The data were collected using a“Survey on Student-Team Achievement Division (STAD) and Team-Game-Tournament (TGT)”and a“semi-structured interview form.”The data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS). The quantitative data (survey) were analyzed using frequency and percentage. The qualitative data (interviews) were analyzed using descriptive analysis. The researcher informed (intervention) all participants about cooperative teaching methods and techniques (CTMTs). Before the intervention, they determined whether participants had prior knowledge of CTMTs. Participants had difficulty putting CTMTs into practice and believed that CTMTs were ill-suited to teach geography topics. The results showed that the intervention helped participants adopt more positive views on CTMTs. They thought that CTMTs helped them develop learning and affective skills and contributed to individual and group learning. They also stated that teachers should be provided with training on CTMTs, although they do not use them in their lectures all the time. In general, participants had positive views on STAD and TGT. However, they believed that the former was better than the latter. They noted that STAD and TGT were suitable for geography teaching and could help students develop high-level learning, time-management, and teamwork skills, boost their confidence, provide windows of opportunity for high performance. They also remarked that both techniques could encourage students to have fun learning and learn while having fun. They added that both techniques could be used to teach students how to comply with competition and ethical rules. In conclusion, participants demanded more training and support concerning CTMTs. They stated that the intervention raised their awareness of CTMTs and encouraged them to use CTMTs in their lectures depending on conditions. Based on the results, we can state that in-service training and activities on STAD and TGT can be useful for teachers to deliver geography lectures. Both STAD and TGT are promising techniques that could make geography classes more engaging.