Aşırı iş yükü tükenmişlik ilişkisinde, iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık rolü: Sağlık çalışanlarında bir uygulama
The role of job satisfaction and organizational citizenship in the relationship of overload and burnout: A practice in healthcare workers
- Tez No: 683985
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TURUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aşırı İş Yükü, Tükenmişlik, İş Tatmini, Örgütsel Vatandaşlık Rolü, Excesive workload, Burnout, Job satisfaction, organizational citizenship role
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yeni koronavirüs hastalığı küresel çapta birçok farkındalıkların gelişmesine yol açmıştır. İnsan yaşamında sağlık bakım sistemlerinin etkinliği ve verimliliği hayati bir rol üstleneceği farkına varılmıştır. Bu çalışmada Sağlık çalışanlarının aşırı iş yükü neticesinde tükenmişlik ilişkisi, iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık rolünün araştırılması yapılmıştır. Araştırma Antalya' da faaliyet gösteren Devlet ve Özel hastanedeki sağlık sektörü çalışanları oluşturmaktadır. Sağlık çalışanlarıyla yüz yüze görüşülerek anket formu dağıtılmış 402 sağlık çalışanından elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Yapılan analiz neticesinde; bağımlı değişken tükenmişliğin, bağımsız değişkenler olan aşırı iş yükü ile pozitif, örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş tatmini ile negatif yönde anlamlı ilişkilere sahip olduğu görülmektedir. Tükenmişlik ve boyutları bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Aşırı iş yükü, örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş tatmini bağımsız değişkenler olarak ele alınarak bağımlı değişken üzerindeki etkileri incelenmiştir. Aşırı iş yükü algıları, tükenmişlik düzeylerini pozitif ve anlamlı olarak etkiler. Aşırı iş yükü algıları, iş tatminlerini negatif ve anlamlı olarak etkiler. Aşırı iş yükü algıları, örgütsel vatandaşlık davranışlarını negatif ve anlamlı olarak etkiler. İş tatminleri, tükenmişlik düzeylerini negatif ve anlamlı olarak etkiler. Örgütsel vatandaşlık davranışları, tükenmişlik düzeylerini negatif ve anlamlı olarak etkiler. Aşırı iş yükü algıları - tükenmişlik ilişkisinde iş tatmininin aracılık rolü vardır. Aşırı iş yükü algıları - tükenmişlik ilişkisinde örgütsel vatandaşlık davranışının aracılık rolü vardır sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The new coronavirus disease has led to the development of many awareness around the world. It has been realized that the efficiency and productivity of health care systems will play a vital role in human life. In this study, the relationship of burnout, job satisfaction and organizational citizenship role of healthcare workers as a result of excessive workload has been investigated. The research consists of health sector employees in State and Private hospitals operating in Antalya. The data obtained from 402 healthcare workers, who were interviewed face to face with healthcare professionals and distributed a questionnaire, were evaluated. As a result of the analysis; It is seen that the dependent variable burnout has positive relationships with the independent variables, excessive workload, and negatively significant relationships with organizational citizenship behavior and job satisfaction. Burnout and its dimensions were considered as the dependent variable, and the effects on the dependent variable were examined by taking excessive workload, organizational citizenship behavior and job satisfaction as independent variables. Excessive workload perceptions positively and significantly affect burnout levels. Excessive workload perceptions positively and significantly affect emotional exhaustion levels. Excessive workload perceptions negatively and significantly affect job satisfaction. Excessive workload perceptions negatively and significantly affect organizational citizenship behaviors. Job satisfaction affects their burnout negatively and significantly. Organizational citizenship behaviors negatively and significantly affect burnout levels. Job satisfaction has a mediating role in the relationship between perceptions of excessive workload and burnout. Organizational citizenship behavior has a mediating role in the relationship between perceptions of excessive workload and burnout.