Hemşirelik öğrencilerinin klinik karar verme becerileri üzerine simülasyona dayalı onkoloji eğitiminin etkisi
The efficacy of simulation based oncology education on nursingstudent's clinical decision making
- Tez No: 684034
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBEYAZ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Onkoloji eğitimi, simülasyona dayalı deneyim, hemşirelik öğrencileri, klinik karar verme, Oncology education, simulation-based experience, nursing students, clinical decision making
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ön test-son test kontrol gruplu tekrarlayan ölçümlü deneysel tasarımlı araştırma, hemşirelik öğrencilerinin klinik karar verme becerileri üzerine simülasyona dayalı onkoloji eğitiminin etkisini ölçmek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, araştırmanın yapıldığı özel üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü son sınıfında öğrenim görmekte olan 127 öğrenci oluşturdu, araştırmanın örneklemini ise bu araştırmaya gönüllü olarak katılan 75 öğrenci oluşturdu. Bireysel Özellikler Formu, Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği (HKKVÖ), Modifiye Simülasyon Etkililik Aracı ve Objektif Yapılandırılmış Klinik Sınav veri toplama aracı olarak kullanıldı. Girişim grubundaki öğrenciler üç farklı simülasyona dayalı deneyime katıldı. Veriler IBM SPSS 22 programında analiz edildi. Araştırmanın örneklemine dahil edilen öğrencilerin yaş ortalamasının 22,23 ± 1,44 olduğu ve %94,7'sinin kadın cinsiyette olduğu saptandı. Onkoloji uygulama alanında klinik uygulama deneyimi ve kanser tanılı bireye bakım verme deneyimi bakımından girişim ve kontrol gruplarında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanırken (p0,05). Girişim grubundaki öğrencilerin simülasyon deneyimleri sonrası,“Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği”nin her alt boyutundan kontrol grubundan istatiksel olarak anlamlı daha yüksek puanlar aldıkları saptandı. Öğrencilerin simülasyon deneyimleri sonucunda özgüvenlerinin ve klinik becerilerinin de arttığı saptandı. Sonuç olarak; simülasyona dayalı deneyimlerin hemşirelik öğrencilerinin klinik karar becerileri üzerine olumlu bir etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The experimental design pretest-posttest with control group study was conducted to determine the efficacy of simulation-based oncology education on the clinical decision making of nursing students. The population of the study consisted of 127 students enrolled in a private university, which the research took place, and the sample consisted of 75 students who volunteered to participate in the research. Individual Characteristics Form, Clinical Decision Making in Nursing Scale, Simulation Effectiveness Tool–Modified and Objective Structered Clinical Exam (OSCE) were used as the data collection tools. The students in the intervention group participated in three simulation-based experiences. Data from the research was analysed in IBM SPSS 22 program. The mean age of the students who included in the sample of this research was 22,23 ± 1,44 and %94,7 of the students was female. There was a significant difference in the“Clinical practice in the oncology”and“Giving care to an individual with cancer”aspects between control and intervention groups. (p0,05) The students who were in the intervention group had signicantly higher mean points in every subscale than the control group students. Research also showed that students had higher self-confidence and clinical skills overall after simulation experiences. To conclude; simulation-based experiences have a positive effect on the clinical decision making of nursing students.